Potravinová soběstačnost-opravdu ji chceme?

18. 01. 2015 11:42:59
Často v mediích slyšíme mluvit ministra Jurečku, ale i další politiky či zemědělské odborníky mluvit o potravinové soběstačnosti-je to opravdu to co od zemědělství chceme?

V programovém prohlášení vlády je jako první priorita pro resort zemědělství psáno:

"Vláda vytvoří podmínky pro zvýšení soběstačnosti České republiky v základních zemědělských komoditách, a to prostřednictvím takového nastavení podmínek v rámci reformované Společné zemědělské politiky a Programu rozvoje venkova, které povede k rozvoji strukturálně vyváženého zemědělství a potravinářství v České republice. Vláda bude zvyšovat konkurenceschopnost českého zemědělství a potravinářství. Posílí a podpoří investice do prvovýroby a následného zpracování, především v oblasti živočišné výroby, ovocnářství, zelinářství a zahradnictví, a to s důrazem na produkci s vyšší přidanou hodnotou a tvorbu nových pracovních míst."

( http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/dulezite-dokumenty/programove-prohlaseni-vlady-cr-115911)

Pomiňme fakt, že to snad ani není napsáno česky, vůbec to nic neříká o tom co je vlastně prioritou a už vůbec nemůže vláda zvedat konkurenceschopnost-to musí udělat zemědělci.

Celé je to napsáno tak, že se dá obhájit cokoliv co vláda udělá.

Dnes se chci věnovat potravinové soběstačnosti, ale v budoucnu i dalším tématům-dotacím,údržbě krajiny, rozvoji venkova, pracovním místům, ...

V ČR máme poměrně členitou krajinu s nízkým procentem nížin, relativně chladné podnebí ( i když to tak poslední 2 roky nevypadá ). málo slunečných dnů a poměrně málo kvalitní půdy-to jsou hlavní faktory ovlivńující zemědělství, které nejsme schopni změnit.

Netypické je naše zemědělství i strukturou-je u nás nízký podíl malých farem, respektive obecně zemědělců pracujících na vlastní půdě a s tím souvisí i velmi nízký podíl neplacené práce v zemědělství za rok 2013 cca 24%-to je néjméně z celé EU - například v sousedním Polsku to bylo cca 94%(http://www.statistikaamy.cz/2014/07/zemedelstvi-v-roce-2013/)

Právě výše uvedené fakory zásadním způsobem ovlivńují výkonnost našeho hospodářství-problém není v dotacích!

Zemědělci si na nízké dotace sice stěžují a odůvodńují tim nižší konkurenceschopnost, ale pokud se podíváme na fakta tak zjistíme, že to jednoduše není pravda a primárně v tom problémy našich zemědělců nejsou. V ČR byla v roce 2012 průměrná dotace na hektar 363 Euro v sousedním Polsku, které k nám ve velkém potraviny dováží to bylo jen 269 Eur/ha, na Slovensku 302 Eur/ha. Je pravda, že v některých zemích to pak bylo podstatně více Rakousko 639 Eur/ha, Německo 439 Eur/ha.... Takže jako v mnoha dalších statistikách patříme k zemím, které jsou na čele bývalých postkomunistických zemí, ale za ostatními zaostáváme.

(http://www.statistikaamy.cz/2014/07/zemedelstvi-v-roce-2013/)

Podle různých dostupných údajů se produkce našich zemědělců podílí na našem trhu s potravinami méně než 50% a je u nás značná závislost na dovozu -to ale není způsobeno ničím jiným než tím, že v zahraničí jsou schopni vyrobit potraviny levněji-a to i země s nižšími dotacemi.

Je více důvodů jak toto změnit:

  • různé ochranářské opatření-to nám neumožňuje EU
  • zvýšit podíl malých zemědělských jednotek s vyšším podílem neplacené práce /majitel a jeho rodina/-to ale není realné v kratším časovém horizontu / pokud někdy bude/ a lze to měnit velmi pozvolna podmínkou pro toto je aby vlastníci půdy získali chuť na ní pracovat a měli na to vybavení
  • zvýšit produktivitu práce-to ale dělají všude-museli bychom ji zvyšovat podstatně rychleji než okolní země-to není realné
  • zlepšit technologické postupy, odrůdy,...-u tohoto bodu rovněž platí, že to udělají i ostatní
  • pěstovat Geneticky modifikované potraviny-to je podle mě trošičku "Pandořina skříňka"-nikdo neví co to může přinést
  • zvýšit dotace-s dotacemi je problémů více-od nařízení EU, přes odpor veřejnosti po realné možnosti státu-nicméně toto je asi jediný nástroj, který by v kratším období konkurenceschopnost byl schopný opravdu zvýšit a zajistil by tak zvýšení potravinové soběstačnosti.

Takže vláda svými prioritami, ale i ostatní , kteří volají po zvýšení potravinové soběstačnosti nám vlastně říkají, že chtějí zvýšit dotace.

Vzhledem k tomu, že všude ve vyspělém světě je nadbytek potravin a nabídka převyšuje potávku nevidím rozumný důvod proč dotacemi zvyšovat firmám u nás podnikajících v zemědělství zisky. Odůvodnění dotací potravinovou nezávislostí na dovozu považuji za scestné, protože jsme na dovozu závislí již dnes a nejsme schopni to realně změnit, trh s potravinami je stejně jako kterýkoliv jiný dnes globální a nemůže se tudíž stát, že by nás někdo potravinami vydíral, za scestné považuji rovněž odůvodňovat je zaměstnaností-to může mít jen nepatrný efekt při struktuře našeho zemědělství.

Pro rozvoj zemědělství u nás je proto potřeba si položit zásadní otázky:

Opravdu chceme za každou cenu zvyšovat potravinovou soběstačnost?

Co vlastně od zemědělců máme chtít?

Kolik a za co jsme do zemědělství ochotni investovat?

Osobně bych priority českého zemědělství viděl úplně někde jinde než jen v produkci potravin a zejména ne v produkci levných potravin a nereálné snaze o zvyšování potravinové soběstačnosti.

O tom co vlastně od zemědělců máme chtít zase někdy příště.

Autor: Radek Polický | neděle 18.1.2015 11:42 | karma článku: 11.19 | přečteno: 1322x

Další články blogera

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 959 | Diskuse

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 580 | Diskuse

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma článku: 45.80 | Přečteno: 18468 | Diskuse

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 901 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1548 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2553

Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...