Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou OSVČ "paraziti" nebo naopak "solí" země?

V souvislosti s výroky pana Středuly se opět rozvířila diskuze o tom kdo platí větší odvody a daně. Zaměstnanci nebo OSVČ? Na problém je možné se dívat z různých úhlů pohledu a padají různé cifry. Pokusil jsem se situaci přiblížit.

U OSVČ je zdravotní pojištění (ZP)13,5% z vyměřovacího základu, minimálně však 1797Kč měsíčně. Sociální pojištění (SP) je 29,2% z vyměřovacího základu, minimálně 1943Kč měsíčně. Daň z příjmu odvádí ve výši 15%.

Zaměstnanec odvádí celkem 11% ze mzdy (4,5% ZP, 6,5% SP), zaměstnavatel pak odvádí dalších 34% (ZP9%, SP 25%). Daň z příjmu 15% se odvádí z tzv. superhrubé mzdy (hrubá mzda+odvody zaměstnavatele)

Obě skupiny jak zaměstnanci tak OSVČ pak mají při velmi vysokých příjmech zastropován. To je okrajová záležitost pro nepatrné procento lidí.

Pro své výpočty budu používat daňové kalkulačky.

OSVČ: http://www.podnikatel.cz/kalkulacky/danova-kalkulacka/

Zaměstnanci: http://www.podnikatel.cz/kalkulacky/danova-kalkulacka/

 

Skutečné odvody potom můžeme porovnat více způsoby

 

Prosté srovnání procent odvodů

Podívejme se na odvody čistě  matematicky a přepočítejme % odvodů zaměstnanců na odvod ze superhrubé mzdy. U OSVČ přepočtěme na vyměřovací základ ( jde o polovinu daňového základu). Toto je mnohem korektnější způsob, ukáže totiž skutečnou cenu práce. Tabulka nezohledňuje minimální a maximální odvody, náklady podnikatelů a ani nezdanitelné minimum.

 ZAMĚSTNANCI
ZP6,75%10% 
SP14,6%23,5% 
ZP+SP21,35% 33,5% 
daň15%15% 

Z předešlé tabulky je zřéjmé, že odvody zaměstnanců jsou vyšší o 12,15% (ZP o 3,25%, SP o 8,9%). Podle tohoto srovnání činí odvody OSVČ cca 64% odvodů za zaměstnance.

 

 

Porovnání při uplatnění skutečných nákladů

 

Porovnání celkových odvodů zaměstnance a podnikatele

Zde uvádím tabulku, která srovná celkovou výši všech odvodů (ZP,SP,daň). 

( HM= hrubá mzda, SHM=superhrubá mzda, DZ/m=daňový základ OSVČ přepočítaný na 1 měsíc, ČP OSVČ= čistý příjem OSVČ za 1 měsíc, %=kolik procent zaplatí OSVČ v porovnání se zaměstnanci.)

HM
 890084,5
15 00073.2
25 00071,2
35 00072,3
 73,1
5374573,7
7097074

 

 

 

 

 

 

Porovnáním jsme zjistili, že OSVČ při použití skutečného odpočtu nákladů odvádí cca 73% částky, která je odváděna za zaměstnance .

 

Porovnání odvodů na zdravotní pojištění

Srovnání celkových odvodů je malinko zavádějící (podpora a důchody se vypočítávají podle odvodů, ale zdravotní péče je stejná). Pan Středula zmiňoval odvody na zdravotní pojištění přináším proto i srovnání odvodů na ZP.

Tabulka srovnání % odvodu zdravotního pojištění OSVČ/zaměstnanci (tab.3)

HMSHMZP-zam.ZP-OSVČ
1797133
15 000179789
25 00067
35 00067
67
67
67

Z tabulky je patrné, že OSVČ odvádí při daňovém základu měsíčně přes 30 000   67% toho co je odvedeno za zaměstnance.

Při malých výdělcích odpovídajících hrubé mzdě pod cca 15 000 jsou odvody přibližně stéjné v oblasti minimálních mezd potom zaplatí více OSVČ.

Z výše uvedených tabulek ( tab.2 a tab.3) je patrné, že OSVČ při uplatnění skutečných nákladů odvádí celkově cca 73% odvodů za zaměstnance a cca 70% odvodů na zdravotní pojištění.

 

Použití odpočtových paušálů

 

Kontroverze přináší použití odpočtových paušálů. Ty jsou stanoveny na 40%, 60% a 80% podle typu podnikání.

Nejvíce se to řeší u neřemeslných živností s odpočtem 60% a u ostatních živností s paušálem 40% (lékaři, advokáti...).

Je potřeba jasně říct, že každá OSVČ má náklady. Paušály jsou počítány podle statistických dat a nejsou vzdáleny realitě. Nicméně část podnikatelů je šikovnějších a na nákladech ušetří. Tím dosáhne nižších odvodů než při odpočtu skutečných nákladů. Hodně OSVČ potom paušály používá především z důvodů nižší byrokratické zátěže. Zejména to platí pro OSVČ, kteří nejsou plátci DPH.

V tab.4 vidíme kolik  odvodů zaplatí OSVČ (danící paušálním odpisem a menšími skutečnými náklady) v porovnání s odvody za zaměstnance.

(příklad z prvního řádku tabulky-příjem OSVČ 50 000 za měsíc, uplatnění paušálního odpisu 80%, skutečné náklady 40 000. OSVČ odvede cca 111% odvodů zaměstnance při superhrubé mzdě 10 000)

 

 

paušálskutečnénákladySHMpaušáluodvodzaměstnance%
80%3740111%
374049%
374030%
374057%
60%73%
56%
45%
37%
40%71%
59%
51%
45%

Z uvedené tabulky vyplývá, že za určitých okolností může OSVČ odvést výrazně méně než zaměstnanec.

Při použití paušálu nelze uplatnit slevu na manželku a daňový bonus na děti. To značně snižuje možnosti uplatnění paušálových odpočtů. Zéjména u nižších či průměrných příjmů jsou paušály pro OSVČ s dětmi nevýhodné (pokud je nemůže uplatnit druhý z partnerů).

Pro názornost v tab. 5 uvádím několik modelových příkladů. Ve všech příkladech počítám se 2 dětmi, manželkou bez příjmů a použitím paušálu 60 %.

 

294626

 

 

Porovnání odpracované doby

Pokud porovnáváme odvody je potřeba porovnat i ostatní náležitosti.

Jednou z nich je i pracovní doba. Konkrétně rok 2014 měl 252 pracovních dnů. K tomu 9 dnů stáních svátků. Z těch 252 dní maji zaměstnanci nárok na minimálně 20 dní dovolené, někteří potom více. Pro svůj výpočet použiji dovolenou 24 dnů. Zaměstnanec tedy za rok 2014 odpracoval 228 dnů. Placeno, ale dostal 261dnů.

OSVČ  tedy musí mít o 14,5% větší produktivitu aby na tom s příjmem byli stejně jako zaměstnanci.

 

"Švarc" systém

Dalším kontroverzním tématem je tzv. "Švarc" systém. V podstatě se jedná o to, že firma zaměstná na práci lidi se ŽL. Těm dodá materiál, nářadí.... Pro firmu je to výhodné. Nemusí odvádět odvody za zaměstnance a lidi pracující ve Švarc systému nemají ani další výhody zaměstnanců.

Pro ty "zaměstnance" je to výhodné méně. Nemají ani výhody podnikatelů, ani výhody zaměstnaneckého poměru. Nicméně díky nižším odvodům mají příjmy obdobné jako by byli zaměstnanci (záleží na konkrétní dohodě). Ve většině případů je tzv. Švarc systém pro "zaměstnance", kteří v něm pracují nevýhodný.

Celý tento princip je založený na tom, že firma si zaúčtuje všechny náklady a "zaměstnanci"  používají paušální odpočet.

Tento způsob podnikání je nelegální. Nelze ho proto zařadit do porovnávání. Jediné s čím by šel porovnat je práce "na černo" případně prací za nějaké minimum a následně s doplatkem "na ruku".

 

Další rozdíly

Je mnoho dalších rozdílů mezi podnikatelem a zaměstancem.

Výhody zaměstnanců (nemají všichni vše)

  • Dovolená.
  • Nemocenská.
  • Proplacené státní svátky.
  • Odstupné při ukončení prac. poměru.
  • Stravenky a další nedaněné benefity.
  • Ochranu odborů.
  • Zajištěnou výši příjmů.
  • Proplaceny překážky v práci.
  • Nenesou finanční riziko.
  • Proplacené návštěvy u lékaře.
  • Menší náročnost práce (odvedou si jen práci, nemusí řešit účetnictví...).
  • Vyšší důchody a nemocenská (počítají se dle odvodů).
  • Dorovnání nemocenské či důchodu v případě nemoci z povolání nebo úrazu v práci.
  • atd.

Výhody OSVČ

  • Větší svoboda.
  • Větší možnost ovlivnit své příjmy

Do rozdílů je pak potřeba započítat i výdaje státu na podporu zaměstnanosti. Na různé dotované místa stát  přispívá řádově několik miliard ročně ( přesné číslo se mi nepodařilo dohledat).

Stejně tak je potřeba započítat i početnou skupinu OSVČ, kteří na své podnikání doplácí. Ne každý OSVČ dosahuje zisku. Část jich nedokáže vydělat na provoz a příjdou o prvotní investici, někteří se dokonce zadluží. Přesto jsou povinni platit odvody.

Pro vyhodnocení dopadů odvodů jednotlivých skupin na státní rozpočet je potřeba započíst i míru reinvestic. Naprostá většina zisku OSVČ je utracena znovu v ČR. Zisk produkovaný zaměstnanci je v poměrně vysoké míře odváděn mimo republiku zahraničním vlastníkům (ročně až stovky miliard).

 

Shrnutí

Za zaměstnance jsou opravdu celkové odvody o něco vyšší. O kolik se jednoznačně říci nedá, každý jednotlivý případ je je jiný. Z výše uváděných údajů je jasné, že se rozhodně nejedná o třetinový odvod jak trdil pan Středula. Odhadovat se dá, že celkové odvody budou někde kolem 65% v porovnání se zaměstnanci. Zaměstnanci zároveň podstatně více ze státního rozpočtu čerpají, v důchodech, podporách v nezaměstnanosti, nemocenské a některých dalších výhodách.

OSVČ mají více svobody, ale nesou na rozdíl od zaměstnanců podnikatelské riziko.

Celkové dopady odvodů za zaměstnance a podnikatele na státní rozpočet tak budou velmi podobné.

OSVČ totiž nejen méně odvádí, ale rovněž podstatně méně i čerpají.

Jestli je výhodnější být zaměstnancem či OSVČ nechť si každý rozhodne sám. Žádnému zaměstnanci není bráněno začít podnikat a každý podnikatel si může najít klasické zaměstnání.

 

Správné tvrzení podle mě není to, že OSVČ méně odvádí. Správně by mělo být řečeno:

 

Zaměstnanci mají vyšší odvody do systému, ale zároveń větší i příjmy ze systému.

(mají větší míru přerozdělení)

OSVČ mají odvody do systému menší, ale tomu odpovídají i menší přijmy ze systému.

(mají menší míru přerozdělení)

Pro stát a jeho fungování jsou obě skupiny stejně důležité!

Autor: Radek Polický | pondělí 9.2.2015 18:10 | karma článku: 27,89 | přečteno: 1848x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa. Je nošení hidžábu v ČR legální?

Dnes zveřejněné rozhodnutí nejvyššího soudu na to dalo jasnou odpověď. U nás ještě vítězí zdravý rozum a nelze zakazovat něco nad rámec zákona. Zároveň nás zařadilo mezi země tolerantní (alespoň dle zákona) k náboženským svobodám

6.12.2019 v 12:19 | Karma: 26,85 | Přečteno: 7159x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Glosa: OVM aneb jak Babiš lhal a Fiala zklamal.

Začátek dnešních OVM v televizi se nesly v duchu sektorové daně na Banky. Dle Babiše je to pro ANO nepřijatelné a sektorová daň nebude. Zároveň hovořil o jakémsi Národním investičním fondu.

5.5.2019 v 12:58 | Karma: 41,60 | Přečteno: 7655x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chcete opravdu zhubnout?

Zkoušíte zhubnout a pořád nic? Zhubnete, ale vždy to zas naberete zpět (ano to je ten proklatý JOJO efekt). Cvičíte do úmoru a váha se nehýbe či dokonce ještě roste. To vše jsem zažil. Teď jsem ale zjistil jak to jde doopravdy.

18.1.2019 v 20:21 | Karma: 27,14 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Ostatní

Radek Polický

Glosa: Jak Babiš potvrdil že rozhovor s Babišem ml. byl morálně zcela v pořádku.

Už tradičně se ukazuje že nejlépe zvládne diskreditovat Babiše sám Babiš. Stačí pozorně poslouchat co říká. Dnes ve sněmovně vlastně sám prokázal, že zdravotní stav jeho syna není takový jak zpočátku tvrdil.

23.11.2018 v 13:15 | Karma: 39,75 | Přečteno: 3119x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Rozhovor s Babišem ml. Odpornost a vrchol hyenismu?

Nechci hodnotit to co Andrej Babiš mladší řekl. Je to pořád jen jeho tvrzení bez jakéhokoliv důkazu a je to zase jen další střípek, který potvrzuje (pokud říká pravdu) to co už je dávno známo. Spíše bych se chtěl věnovat tomu zda

15.11.2018 v 6:00 | Karma: 37,23 | Přečteno: 3739x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Co se to s námi stalo?

Mnozí z nás pamatují slova Václava Havla o blbé náladě. Od té doby uběhlo téměř 20 let.Jsme na tom ekonomicky mnohem lépe a mně to připadá, že je u nás nálada čím dál "blbější". Aneb co člověka napadne v ZOO.

25.7.2018 v 7:25 | Karma: 28,48 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Glosa: Může pan Drahoš prohrát v diskuzích se Zemanem?

Spousta lidí sympatizujících s panem Drahošem projevuje obavy z toho, že ho Zeman v diskuzích převálcuje. Může se to stát?

14.1.2018 v 20:54 | Karma: 39,90 | Přečteno: 6693x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Vrátíme srdce na hrad?

Nastal dlouho očekávaný den prvního kola prezidentské volby. Většina z nás je pravděpodobně rozhodnuta koho bude volit. Přesto si dovolím požádat ať se každý nad svou volbou ještě jednou zamyslíte. Ne nechci vám říkat koho volit.

12.1.2018 v 10:42 | Karma: 18,23 | Přečteno: 859x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Trošku jiné rozhodování. Nebo spíše trošku jiná morálka?

"To bude zas úplně trošku jiné rozhodování, protože to budeme rozhodovat co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi,....". Dokud se nedá do kontextu je to celkem nevinný výrok politika, ale v souvislostech je to výrok šokující.

27.11.2017 v 6:50 | Karma: 23,26 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Volit piráty? Ne, to opravdu ne.

Za Černého koně letošních voleb jsou často považováni Piráti (Česká pirátská strana). Sami sebe rádi označují za nejdemokratičtější stranu díky své transparentnosti a celostátnímu fóru jako nejvyššímu orgánu strany.

19.10.2017 v 12:55 | Karma: 27,67 | Přečteno: 8634x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Opravdu chcete volit Andreje Babiše?

Je krátce před volbami a mě to nedá. Chtěl bych se zeptat voličů Andrej Babiše respektive voličů hnutí ANO: Opravdu jim dáte svůj hlas? Opravdu vám nevadí,že...?

18.10.2017 v 8:41 | Karma: 35,38 | Přečteno: 4553x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Spasí nás strana jednoho tématu?

Představme si fiktivní politickou stranu, která svůj politický program postaví na záchraně společnosti před nějakým nebezpečím. Třeba před konzumací alkoholu. Jak by mohl vypadat fiktivní rozhovor s předsedou takové strany.

8.10.2017 v 18:09 | Karma: 11,09 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Morálka nebo šílenství?

Po útocích radikálů v Barceloně se opět ukazuje jak diametrální rozdíl je v chápání morálky v opravdu západních zemích v porovnání s ČR. Viditelné to je nejen u vrcholových politiků, ale i mezi běžnými lidmi.

27.8.2017 v 15:50 | Karma: 32,35 | Přečteno: 6411x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak moc to Andrej Babiš "podělal"?

V posledních několika dnech se objevilo několik nahrávek rozhovorů s Andreje Babišem. Ten označuje nahrávky za řízenou provokaci a komplot proti jeho osobě, ale přiznal, že to "podělal".

9.5.2017 v 8:15 | Karma: 38,37 | Přečteno: 5589x | Diskuse| Politika

Radek Polický

"Zabíjel" legálně držený Browning 6,35mm?

22.února letošního roku spáchal sebevraždu kolega bloger Jaroslav Janota. Hodně se mluví o tom kdo za jeho smrt může. Nato je celkem jednoduchá odpověď. Bezprostředním viníkem je pan Janota. On sám se rozhodl skočit. Ale...

24.2.2017 v 10:29 | Karma: 20,58 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.