Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demagogie fanatiků z IVČRN (a nejen jich). Část 3. "Kolik jich ubytujete u sebe doma"

V další části serie na téma demagogie příznivců IVČRN se budu zabývat relevancí hesel typu "kolik jich ubytujete u sebe doma".                        

Mezinárodní začlenění ČR.

ČR je suverenní demokratický stát, ale jsme pevně zakotveni v různých mezinárodních organizacích a uskupeních. Kromě OSN, ve kterém jsou prakticky všechny státy, a vojenského uskupení NATO jsme součástí EU. Z členství v těchto organizacích čerpáme různé výhody jak ekonomického charakteru z EU tak i bezpečnostní záruky z členství v NATO. V rámci OSN se spolupodílíme (byť velmi malým dílem) na celosvětovém uspořádání.

Pokud chceme čerpat výhody plynoucí z členství v těchto organizacích je logické, že musíme převzít i svůj díl zodpovědnosti. Pokud chceme čerpat výhody plynoucí z garancí OSN, musíme se podílet na činnosti OSN. Pokud chceme v rámci NATO záruku naší ochrany před potencialním agresorem, musíme se účastnit misí NATO. Pokud chceme čerpat ekonomické výhody z EU a ze Shengenského prostoru musíme se podílet na zahraniční politice EU a podílet se na zabezpečení hranic.

Vzhledem k tomu, že jsme vnitrozemský stát a sousedíme jen se státy EU nepodílíme se na ochraně společných hranic přímo. Hlavní nápor lidí, kteří chtějí imigrovat do EU, je na nejbohatší země (Německo, Švédsko, Velká Birtánie, Francie,Nizozemí, Belgie), ale  naopak i na některé poměrně chudé díky jejich geografické poloze (Italie, Řecko,Španělsko). Tato 1/3 zemí EU nese takřka všechny ekonomické dopady imigrace do EU. Nejen ty ekonomické, ale především logistické. Je tedy logické, že dříve či později bude muset celá EU rozhodnout o společném postupu i v otázce imigrace. Ať se nám to líbí či ne tak je prostě nefér, že při společných hranicích se o imigranty má postarat jen část zemí EU. Současný stav je jen oddalováním problému.

 

Vnitropolitická situace.

ČR je naštěstí demokratická země. Máme u nás zastupitelskou demokracii. Podstatou zastupitelské demokracie je fakt, že volíme své zástupce. Těmto voleným zástupcům delegujeme pravomoc rozhodovat nejen o zákonech, ale i o státních penězích a také o zahraniční politice našeho státu. Po vstupu do EU, o kterém rozhodlo referendum řeší naši politici zákony ČR tak aby zároveń byly v souladu s právem EU.

Pokud naše politická reprezentace rozhodne, že příjmeme uprchlíky nebo imigranty je potřeba pro to připravit podmínky. Stejně tak je potřeba tyto podmínky připravit pokud dojde ke společnému Evropskému řešení imigrace ( a ono k němu dojde).

Každý občan má u nás právo po politické reprezentaci požadovat aby byla k imigraci vstřícnější nebo ji naopak potlačila. Politická reprezentace pak je od toho aby požadavky občanů skloubila s možnostmi ČR  a našimi mezinárodními závazky.

Kolik lze příjmout imigrantů a kam je dát?

Pokud se uvádějí čísla o tom kolik příjmout uprchlíků či imigrantů uvádějí se čísla někdy mezi 0 a maximálně desetitisíci ročně. o více než 10 000 za rok jsem nikoho mluvit neslyšel. Pokud by někdo hovořil o výrazně vyšším čísle zcela nepochybně by to přesahovalo nejen realné finanční, ale i logistické možnosti ČR.

Pokud vezmu nejvyšší číslo 10 000 ( osobně jsem pro cca 5 000 ročně postupně maximálně do těch 10 000 za rok) tak připadá jeden uprchlík či imigrant na cca 1000 obyvatel ČR. Znamenalo by to, že na naši vesnici by připadlo 0,7 imigranta, na krajské město Zlín necelých 80 lidí. Na Prahu asi 1000lidí. To jsou poctatně menší čísla než je u nás již dnes cizinců.

Podle ČSÚ (https://www.czso.cz/csu/cizinci/cizinci-pocet-cizincu) u nás dlouhodobě žije cca 440 000 cizinců ( to číslo se za posledních 5 let výrazně nemění). Pokud bysme přijali 10 000 imigrantů a uprchlíků  ročně zvýší se ten počet ze 440 000 na 450 000 tedy o cca 2 %. Fakticky by to nikdo na ulicích nijak nepoznal a nic zásadního by se u nás nezměnilo.V blízkosti každého z nás žijí cizinci původem z jiného kulturního prostředí a prakticky to ani nezaznamenáváme.

Ekonomický dopad.

Přijetí 10 000 lidí by stálo odhadem řádově  1 miliardu ročně, tedy méně než 1 tisícinu našeho rozpočtu. Na začátku pak více na vybavení azylových "táborů". Pro jednotlivce je to nepochybně hodně peněz, ale rozhodně to není mimo  možnosti našeho státního rozpočtu. Značnou sumu by se pravděpodobně podařilo vybrat od sponzorů..

Toto číslo by se neměnilo s počtem přibývajících lidí. Podstatnou součástí jakéhokoliv projektu na přijímání uprchlíků a imigrantů musí být i samofinancování. Je zcela jasné, že pokud je příjmeme nebudou okamžitě schopni pracovat. Budou se muset adaptovat, naučit řeč...Toto se, ale nepochybně dá zvládnout řádově během půl roku. Potom není jediný důvod proč by ti z nich kdo jsou zdraví a v produktivním věku neměli pracovat. Řádově během roku od přijetí by tak měli být ekonomicky soběstační. Ten kdo by se bez objektivních důvodů ( zdraví, věk)  sám živit nechtěl potom nemá na naši pomoc právo.

Pokud by někdo chtěl argumentovat nezaměstnaností je potřeba si uvědomit, že již dnes u nás pracuje legálně cca 300 000 cizinců. Někteří jako kvalifikovaní pracovníci, ale značná část jako ti nekvalifikovaní. Není tedy třeba se obávat o to, že by nebyla poptávka po méně kvalifikovaných lidech.

Pokud vyčíslujeme ekonomické aspekty je potřeba zmínit i to, že zejména u uprchlíků je potřeba započíst i pravděpodobný podíl na obnově zničené země. V minulosti se na obnově zničených území vždy podílely především firmy ze zemí, které se v oblasti angažovaly ať už vojensky nebo humanitárně.

 

Ze státního rozpočtu spoustu je placeno spoustu věcí, na kterých zájem nemám. Počínaje různými investičními pobídkami pro firmy, dotacemi na biosložku v palivech, výukou  entomologie... až například po náklady v souvislostí s demonstracemi  IVČRN. Stejně tak ze státního rozpočtu budou muset být placeny náklady na imigranty a uprchlíky a to včetně nákladů na ubytování dokud nebudou schopni si ho zaplatit sami.

Pokud někdo používá argumentaci stylem "kolik jich u sebe ubytujete" je to nejen demagogické ale i neskutečně hloupé. Svědčí to o základním nepochopením funkce státu, nebo o duševní úrovni dotyčného člověka.

I když  pominu všechny etické a ekonomické aspekty příjmání uprchlíků u nás zůstanou ty neméně důležité. Zůstanou naše závazky dané mezinárodním začleněním ČR.Otázkou není ani tak to, jestli chceme uprchlíky příjmat. Otázkou je, zda si můžeme dovolit je nepříjimat.

Rozhodnutí o tom jestli přijmeme uprchlíky dá odpověď na otázku:

Chceme se řadit mezi vyspělé demokratické země, nebo patříme někam za Ural?

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Radek Polický | středa 25.3.2015 14:32 | karma článku: 14,09 | přečteno: 2455x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.