Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demagogie fanatiků z IVČRN (a nejen jich). Část 5. "Naložte je na loď a pošlete je pryč".

Často se objevuje názor, že máme posílat imigranty a uprchlíky pryč. Ty co připlují na lodích máme na ty lodi vrátit a poslat pryč. To jsou sice líbivé názory, ale opět jen nereálný nesmyslná demagogie. je to absolutně mimo jakoukoliv realitu.                

Lze zabránit imigraci?

Teoreticky to možné je. Prostě řekneme, že imigranty nebudeme přijímat. Pokud se na to podíváme z pohledu samotné ČR pak by to až tak velký problém být nemusel. Vystoupili bysme ze Schengenu, obnovili ostnaté dráty na hranicích, opětovně zavedli pohraniční stráž a vizovou povinnost pro cizince. Zároveň bysme museli radikálně posílit policii, která by musela chytat ty co prošli a ty co porušili vízum a zůstali u nás po platnosti. Běžnou praxí by byla, zejména v příhraničních oblastech,  legitimace lidí na ulici...

Toto je jediná realná možnost jak opravdu zabránit imigraci do ČR. Nejsem schopen to spočítat, ale nepochybuji, že ekonomický dopad takové izolace by byl podstatně větší než náklady přijetí třeba desetitisíc imigrantů ročně. Osobně bydlím v blízkosti hranic a pamatuji jak tu běžence se střídavou úspěšností chytali zakuklenci se samopaly. Mohu všechny kdo to nezažili ujistit, že to není nic příjemného když na cestě do práce v noci v lese vaše auto zastaví maníci v kuklách se samopaly v ruce (konkretní skušenost mé ženy). Rovněž si pamatuji dobu kdy nás tu běžně legitimovali jen tak na ulici, zastavovali a prohlíželi auta. Díky, nechci!

Teoreticky by to tak mohla udělat celá EU a uzavřít celý Schengen. Prakticky je to nerealné z více důvodů. Hlavním důvodem je to, že to prostě většina zemí a většina obyvatel EU nechce. ČR je totiž snad nejvíce Xenofobní a Islamofobní zemí v rámci EU. A to i přesto, že u nás žádné prakticky žádné větší problémy s imigranty nemáme.

Co s těmi na lodích?

V současné době to funguje v podstatě tak, že pokud se do EU dostanou jsou umístěni do detenčních táborů. Většina z nich získá azyl a povolení k pobytu. Část je vyhoštěna (pokud je kam) a část v těch táborech zůstává.  To, že většina získá povolení k pobytu je dáno už jen tím, že ty tábory nejsou nafukovací a jen malou část lze poslat  zpět. Tento způsob je jediný reálně možný. Ti lidi na těch lodích se totiž zpravidla fakticky nemají kam vrátit. Vzdali se všeho majetku aby se do Evropy dostali, často za svou přepravu ještě dluží peníze a jsou v ohrožení života.

Nelze nic udělat s lidmi, kteří připlují na lodi a nesdělí úřadům odkud připluli a jakou mají státní příslušnost. Podle mezinárodních zákonů je totiž můžete vyhostit jen tam odkud přišli nebo kde mají občanství. Pokud ale neprokážete odkud přišli není kam je vyhostit. Abyste je někam mohli vyhostit, předpokládá to, že je země kam je chcete vyhostit příjme. Státní orgány nemohou porušovat zákon a vyhostit je "na černo". 

Nelze ani donutit je zůstat na moři-museli by je prostě potopit. V okamžiku, kdy jsou na volném moři, nemají proti nim hlídky žádnou pravomoc, jsou na území nikoho. Jakmile se dostanou za námořní hranici tak jsou technicky vzato na území daného státu. Hlídka je povinna je zadržet pokud ji neuposlechnou a neodplují. V okamžiku kdy jsou hlídkou zajištěni se z nich stávají žadatelé o azyl a bez řádného řízení je nelze poslat pryč.

Jak to dělá Austrálie?

Někteří argumentují tím, že je např. Austrálie pryč posílá. To ale není pravda. Australie je stejně jako Evropa umisťuje do zadržovacích táborů, stejně jako Evropa rozhoduje o udělení Azylu a povolení k pobytu. Nikoho jen tak nepošle pryč. Jediný rozdíl je v tom, že některé detenční tábory jsou mimo území Australie např. v často zmiňovaném Nauru ( státeček o rozloze 21km2 a s počtem obyvatel něco  málo přes 9 000 ), v Papui a v Kambodži. Nicméně je potřeba si říct, že v těch internačních táborech, v cizích zemích jsou řádově stovky až několik málo tisíc lidí a že to celé Australie platí. Otázkou je taky jak dlouho to bude fungovat. Proti této praktice roste odpor jak ve státech kde ty tábory jsou, tak i v samotné Australii. Navíc "Australský způsob" předpokládá, že se najde země, které s těmito tábory budou souhlasit a EU tyto tábory zplatí. Navíc to pořád neřeší problém. Co s těmi lidmi dál?. Často není kam je vyhostit.

Pokud někdo argumentuje Australíi pak je potřeba říci i to, že Australie s 23 miliony obyvatel přijímá ročně 20 000 imigrantů. Austrálie ten postup zvolila aby zabránila imigraci na lodích, která je v jejich vodách extremně nebezpečná, ale nebrání se imigraci jako takové. Pokud by se ČR měla příkladem Australie řídit měli bysme příjmout cca 9 000 imigrantů ročně a celá EU pak kolem ročně kolem 500 000 imigrantů. To už,  ti co operují s přístupem Austrálie, neřeknou. Demagogicky, jak je jejich zvykem, zdůrazní jen z kontextu vytrženou polopravdy, ukáží jen část problému.

Pokud se bavíme o imigraci je potřeba rozlišit i důvod proč se k nám někdo dostane a způsob jakým se k nám dostane. Platí to pro ČR, ale i pro EU obecně.

  1. Uprchlíci. Lidé, kteří byli ve své původní zemi ohroženi válkou, politickou persekucí, přírodní katastrofou...a chtějí se vrátit do své vlasti. Těmto lidem můžeme nabídnout krátkodobou pomoc, kterou v podstatě zaplatíme celou. Zejména pokud se jedná o krátkodobou záležitost.
  2. Oběti zločinu. Lidé, kteří byli k nám zavlečeni násilím případně vylákáni a zde nuceni účastnit se trestné činnosti ( v minulosti to zažili i naši občané, zéjména ženy). Většina se rovněž chce vrátit do vlasti což jim musíme umožnit. Část pak chce zůstat nebo se do vlasti vrátit nemůže (např. jim hrozí smrt). K těmto lidem je potřeba přistupovat individualně, ale v podstatě obdobně jako k legálním migrantům. je potřeba říci, že za "obchod s bílým masem" mohou stejně ti kdo jej organizují, ale i ti kdo ho platí jako "zákazníci".
  3. Partneři Čechů. Lidé, kteři se oženili s čechem či češkou. Tady je to celkem jasné. Pokud splní zákonné podmínky bude jim uděleno občanství. Zejména je nutné prověřit jejich trestní réjstřík a případnou účelovost sňatku.
  4. Ostatní "legální" imigranti. nejčastěji jsou to imigranti z ekonomických důvodů a uprchlíci, kteří by u nás chtěli zůstat. U "legálních" imigrantů  je potřeba prověřit několik věcí. Především je to motiv imigrace a trestní rejstřík.
  5. Nelegální imigranti.

Hlavním problémem je ta 5 skupina. Nelegální imigraci, pokud nechceme měnit způsob našeho života, nelze zabránit ani uzavřením hranic ani represemi. Nelze tomu zabránit, když ti lidé, kteří k nám chtějí, velmi často neumí číst, nemají televizi a často ani rádio. Neví jak to u nás funguje a nemají žádnou představu o Evropě. Většina Evropanů, které znají jsou ti, kteří jsou v porovnání s nimi velmi bohatí, do chudých zemí jezdí na dovolenou, bydlí v hotelích, jezdí drahými auty.....Mají představu, že v Evropě jsou bohatí všichni, stačí se do ní jen dostat..... V okamžiku kdy jim nějaký "vykuk" namluví, že se v Evropě budou mít jako v ráji tak nejsou schopni odolat.

Jediná realná možnost, jak odstranit problémy s nelegální imigrací, je poskytnout vzdělání lidem ze zemí odkud imigranti proudí. Vyšší vzdělání jim umožní zlepšit poměry ve vlastní zemi, zmenší zájem o imigraci a zvýší připravennost těch, kteří přesto budou chtít emigrovat do Evropy.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Radek Polický | čtvrtek 26.3.2015 11:52 | karma článku: 12,73 | přečteno: 1196x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.