Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demagogie fanatiků z IVČRN (a nejen jich). Část 9. "Zabíjejte je všude,kde je dostihnete"

V podtitulu 9 části je začátek verše z Koránu. Tento verš je oblíbeným argumentem o krvežíznivosti Islámu. Další oblíbenou demagogií IVČRN a jejich fandů je tvrzení, že kdo se chce vyjadřovat k tématu musí znát dokonale Korán, často se od islamofobů dovíte, že oni ho znají, že ho studovali. Spousta lidí se prezentuje názorem, že Korán má jediný možný výklad.

Co je to Korán?

Korán je posvátná kniha muslimů. Skládá se ze 114 sůr (sůra se dá přeložit jako kapitola ). Každá sůra se skládá z áj (veršú), kterých je v sůrách rozdílný počet, od 3 do 286. Celkem má Korán  6236 veršů. Řazení jednotlivých sůr ani veršů nemá z pohledu nemuslima žádnou souvislou logiku. Není řazeno do logických celků.

Muslimové věří, že jednotlivé verše Koránu diktoval prorokovi Mohamedovi sám Alláh prostřednictvím anděla Gabriela. Věří, že je v podstatě slovem božím, z toho plyne, že jej nelze měnit. Z nemožnosti Korán jakkoliv měnit vyplývá i to, že ta jediná správná forma je podle muslimů v původním znění, psaná Arabsky. Při překladu může dojít ke zkreslení.

Korán původně neměl písemnou formu, následovníci Mohameda ho uměli nazpaměť. Ještě za života Mohameda se jednotlivé verše pravděpodobně zaznamenávaly i písemně. Po Mohamedově smrti bylo až 5 verzí Koránu, které se sjednotily do jednotné formy 19 let po Mohamedově smrti roku 651. Tuto jednotnou formu uznávájí všichni muslimové, i když Šiité  se domnívají, že byla záměrně upravena (někteří věří, že správnou verzi má  12 Imám Muhammad al Mahdí, který se znovu zjeví).

 

Moje znalost Koránu

Přiznám bez mučení: "Neznám Korán a nestudoval jsem Korán".

Korán je kniha, která je pro mě nesrozumitelná a odporuje mému způsobu uvažování. Ačkoliv uznávám její obrovský význam pro cca čtvrtinu lidstva nemám  potřebu ji studovat. Po pravdě jen těžko bych ji mohl opravdu studovat pokud bych se dokonale nenaučil arabsky, jinak bych mohl studovat maximálně překlad, ne samotný Korán. Korán obsahuje verše, které jsou poskládány bez Evropanovi pochopitelné logiky. Před důkladným studiem Koránu bych se nejen musel perfektně naučit Arabsky ale musel bych vnitřně vstřebat arabské uvažování. Když bych to vše zvládl tak bych mohl začít studovat těch více než 6 000 veršů, musel bych se je naučit nazpaměť abych dokázal pochopit jejich vzájemné souvislosti.

 

Výklad Koránu

Korán je pro muslimy neměnným slovem božím. Jednotlivé verše islámu, ale nejsou zcela jednoznačné. Dají se různým způsobem vyložit. Podle některých výkladů si dokonce některé navzájem odporují. Pro výklad Koránu je důležitá Sunna. 

Sunna je v podstatě soubor výroků a činů Mohameda od doby kdy se stal prorokem. Sunnu tvoří  Hadísy. Hadís je zpráva o konkretním skutku Mohameda nebo o jeho konkrétním výroku, který nebyl součástí Koránu. Sám Mohamed zásadně odlišoval slova Koránu a vlastní myšlenky  či názory. Hadís se skládá ze dvou částí. Z řetězce tradentů (lidé, kteří výrok předávali) a ze samotného výroku. Jednotlivé Hadísy mají pro muslimy rozdílnou váhu, právě podle důvěryhodnosti řady lidí co jej ústně předávali.

Mnoho Hadísů bylo vymyšleno po smrti Mohameda, mnoho jich bylo záměrně pozměňeno. Hadísy se předávaly nejprve ústně. Pro sjednocení názorů se někteří islámští badatelé pokoušeli opakovaně udělat jednotný soubor Hadísů. Nejuznávanější soubor sestavil perský učenec Muhammadem ibn Ismaíl al-Buchárí v 9 století. Jeho soubor obsahuje cca 9 000 hadisů, které vybral údajně ze stovek tisíc jednotlivých tradic. Sbírek hadisů, ale bylo vytvořeno mnohem více, minimálně desítky. Navzájem se tyto sbírky liší. I samotné hadísy si  jednotliví Islámští učenci vykládají rozdílně.

S Hadísy pak úzce souvisí islámské právo Šaria. To má mnohem větší oporu v Hadísech než v samotném Koránu. V Islámu jsou různé směry s různým výkladem koránu. Jednotlivé směry se liší hlavně tím jaké uznávají sbírky Hadísů nebo, které uznávají či neuznávají části sbírek nebo dokonce jednotlivých Hadísů. Protože Hadísy jsou podstatné pro výklad Koránu tak je zřéjmé, že se jednotlivé směry liší právě výkladem Koránu.

 

Z mého pohledu je zcela evidentní, že důkladné studium Koránu zabere několik let, respektive spíše několik desítek let. Přes 6000 veršů a minimálně přes 9 000 hadísů opravdu není možné pochopit během roku či dvou. Ostatně i uznávaní muslimští znalci koránu jsou muži především staršího případně středního věku, kteří se Koránem a jeho výkladem zabývají zpravidla celý život.

Proto mi příjdou k smíchu "znalci Islámu" nejen z IVČRN, ale i mnozí další, kteří se ohánějí tím, že studovali Korán. Občas někteří už prý rok a někdy i více.

 

Demagogie IVČRN a jejich příznivců

V souvislosti s výkladem Koránu musím zmínit článek pana Konvičky, mediálně nejznámějšího představitele IVČRN. Úzce to souvisí s tím jak jsem pojmenoval svou serií článků, souvisí to s demagogií IVČRN . Ve svém blogu jako reakci na mé články mimo jiné píše.

"V prvním odstavci, po prostinké nepravdě, že „islám není nic samostatně existujícího“ – jako by neexistovaly islámské svaté spisy, Korán, hádisy a síra, jakož i jejich kodifikované výklady, právní školy a manuály šáriátského práva, zkrátka celý ten zápis, kód, podle něhož by bylo lze islám kdykoli znovu „uvařit“, stačilo by sledovat text a pravidla jeho čtení ...."

http://martinkonvicka.blog.idnes.cz/c/456289/o-rasismu-islamskych-apologetu-polemika-s-polickym.html

Korán má přes 6 000 veršů, které se dají vykládat různě pomocí Hadisů. Hadisů byly řádově stovky tisíc a na jejich jednotném souboru se nedokáží muslimové shodnout. V Islámu tedy existují různé směry (tak jako ve většině jiných náboženství), které si různě vykládají nejen Korán, ale uznávají i různé Hadísy a přikládají jim různý výklad. Je tedy zcela absurdní tvrzení, že islám je něco co je neměnné a že by šel kdykoliv znovu obnovit pomocí Koránu či Hadísů. Jsou to právě jednotliví muslimové, kteří všichni dohromady svými názory a postoji dávají Islámu podobu jakou má, tvoří Islám.

Je to podobné jako když stvoříte klon. Bude svému předchůdci podobný, ale zdaleka nebude identický. Ani vzhledem ani chováním. Většina z nás nepochybně zná nějaké jednovaječné dvojčata. Rovněž mají identický genetický kód, ale i když vyrůstaly v jedné rodině nejsou identická. Liší se podstatně svým chováním. S přibývajícími lety se vlivem okolí rozdíly čím dál tím více (zpravidla) zvětšují a to jak rozdíly v chování tak rozdíly ve vzhledu.

Pan Konvička jako vzdělaný člověk, který se zabývá přírodními vědami profesně, moc dobře ví, respektive by to vědět měl, že napsal hloupost. Ze stejného základu nevzniká identický jedinec a ze stejných pramenů nevznikne identické náboženství. Je jen otázkou jestli se sám stal nemyslícím fanatikem, nebo ty lži a demagogie píše s nějakým konkretním záměrem. Například se záměrem začít politickou karieru. Tu možnost (na FB stránkách) hnutí IVČRN samo deklaruje.

 

Citace Sůr koránu

někteří rádoby odborníci zde často dávají různé citace z Koránu, které pak vydávají jako nezpochybnitelné doklady, že islám je nenávistný. Ve skutečnosti jsou to z kontextu vytržené věci.

Všechny mé citace veršů z http://www.koranoislamu.cz/sura/2/page/10/

Oblíbený je zejména tento verš.

Nevím jestli se tito "experti" dostali myšlenkově dál než za to "zabíjejte je všude" ( už použití zájmena naznačuje, že se to asi někoho bude týkat, že bude zřejmě nutné zdůvodnit koho konkrétně).

Podívejme se na pár vešů před a za tímto veršem.

Když pominu Hadísy a původní Arabské znění, které neznám ( a takových je většina, možná všichni co to zde používají) tak tam nic neobvyklého nevidím. Celé to vypadá úplně jnak než samotný verš 2:191. Možná si to nějaký psychopat vykládá agresivně, ale já jako mírumilovný člověk to vidím takto.

V prvním verši tohoto bloku se muslim dozví, že bojovat má s těmi kdo bojují proti němu (proti agresorům) a nesmí činit bezpráví. Druhý je už zmiňovaný, který říká, že je ( nepřátele) má zabít všechny a má je vyhnat z původně svého území. Třetí upřesńuje, že je nemusí zabít všechny pokud se vzdají. Poslední z toho bloku pak říká, že mají proti nepřátelům ve víře bojovat tak dlouho dokud nezvítězí, ale pokud nepřítel bojovat přestane mají ukončit i nepřátelství.

Pokud si vezmeme ty texty je potřeba si všimnout jedné věci jen v 2:191 se mluví o zabíjení jako obraně před napadením a v 2:192 se mluví o konci zabíjení pokud nepřítel přestane. V ostatních se mluví o boji ( ne konkrétně o zabíjení). Boj může mít různé formy, bojovat se dá i slovem či písmem. Celé to na mě působí spíš jako udělení práva bránit sebe a své území před napadením s povinností přestat pokud agresor od agrese upustí.

 

Je zcela nepochybně rozdíl mezi jednotlivými směry Islámu a je zcela nepochybné, že jednotlivé směry mají různý výklad Koránu i Hadísů.

Je rozdíl třeba mezi izraelskými Drůzy http://cs.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%BAzov%C3%A9 a šílenci z " islámského státu".

Je zcela evidentní, že Korán a Islám jinak vnímá  českým senátor za ČSSD Hassan Mezian než např. Abú Bakr al-Bagdádí představitel tzv. islámského státu.

 

Je zcela absurdní podsouvat všem muslimům jednotný výklad Koránu. Je čirou demagogií tvrdit, že ten či onen výklad je jediný správný a že se podle něho musí všichni muslimové řídit. Výklad jednotlivých veršů Koránu spíše vypovídá o osobnosti jednotlivého člověka, který ho vykládá, než o Koránu či Islámu jako takovém. Každý si v něm může najít to své, co mu vyhovuje, tak jako v každé jiné víře.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

Autor: Radek Polický | čtvrtek 2.4.2015 14:26 | karma článku: 15,84 | přečteno: 1452x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.