Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvóty pro uprchlíky. Máme je odmítnout nebo podpořit?

Snad nejdiskutovanějším tématem posledních dní je návrh na zavedení povinných kvót pro uprchlíky. Pro začátek se jedná o 525 lidí, které by ČR měla příjmout. Bude to konečné číslo? Máme s kvótami souhlasit nebo je odmítnout?

To co většina z nás očekávala je tady. Komise EU navrhla zavést povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků.

Zatím jen v obecné podobě a konkretní znění právních norem se teprve bude řešit. Už teď je jasné, že návrh povinných kvót bude mít 2 části:

  1. Přerozdělení cca 20 000 uprchlíků, kteří jsou momentálně mimo území EU. ČR by měla příjmout 2,63 procenta těchto lidí tedy 525 uprchlíků.
  2. Přerozdělování úspěšných žadatelů o azyl. Jednalo by se o 2,98% ,o cca 5 500 lidí ročně pro ČR.

 

Co se týče těch jednorázových 20 000 domnívám se, že tam žádné větší rozbroje nebudou a celkem bez problémů to bude schváleno.

Je potřeba říci, že toto nejsou žádní nelegální ani ekonomičtí imigranti. U těchto lidí se nedá předpokládat, že budou zvát časem své příbuzné. Stěhovat se budou rovnou celé rodiny. Jedná se zcela jednoznačně o lidi prchající před válkou. To bude mít nepochybně velkou váhu při schvalování návrhu. Těch 20 000 lidí na celou EU nemůže dělat nikomu žádný faktický problém, pokud to někdo bude odmítat tak jedině z principiálních důvodů (ať už odmítá imigraci jako takovou nebo odmítá jen poviné kvóty). 

O tom, že bude poměrně vysoká ochota přijímat uprchlíky svědčí např. toto.

 Irská ministryně spravedlnosti Frances Fitzgeraldová již ve středu potvrdila, že země přijme 300 uprchlíků, což je více, než Evropská komise pro zemi navrhuje. A to i přesto, že Irsko má stejně jako Británie a Dánsko z evropského práva dohodnuté výjimky, takže by se ho navrhované kvóty ani nemusely týkat.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/britanie-teresa-mayova-ministryne-vnitra-uprchlici-kvoty-pac-/zahranicni.aspx?c=A150514_124202_zahranicni_aha

 

Otázkou pak je zda výhledově zůstane u těch celkových 20 000. Osobně si myslím, že ne a to číslo se podstatně navýší. Lidí, kteří budou akutní pomoc potřebovat, bude přibývat, minimálně dokud se nevyřeší konflikt s ISIL a neuklidní politická situace v regionu (to bohužel  nebude během roku či dvou). Stejně tak se v budoucnu dají očekávat problémy i v jiných regionech.

 

Naopak, v druhé části, u průběžného přerozdělování imigrantů zcela jistě budou velké kontroverze.

Spory nebudou jen kvůli povinosti je přijímat, ale i kvůli tomu, že v tomto případě nepůjde jen o uprchlíky před válkou, ale i o ekonomické imigranty. Velkým problémem pro některé bude i jejich počet. V roce 2014  bylo v celé EU 185 000 azylantů (žádostí bylo 626 000).

U této části návrhu lze jen těžko odhadnout zda bude přijat. Pro je většina velkých zemí (s vyjímkou Velké Britanie). Proti jsou zejména země bývalého východního bloku, které imigranty a kvóty odmítají.

Asi všechny země EU se shodnou na tom, že je potřeba pomáhat. Všichni se shodnou na tom, že je potřeba pomáhat především v místě odkud migranti proudí. Je potřeba pomoci u nich, stabilizovat politickou situaci, zlepšit ekonomiku. Je potřeba zafinancovat, vybavit a zabezpečit uprchlické tábory. Je potřeba pomoci s budováním ekonomiky, dodat technologie (zejména na získání vody) a pomoci s rozvojem vzdělání v chudých regionech. Všechny tyto kroky mohou snížit množství migrantů. Bohužel žádné opatření nedokáže zafungovat okamžitě, nezajistí stabilitu celé Afriky a Asie a nedokáže zabránit migraci. Migraci můžeme omezit, ale ne ji zabránit. Nepovedlo se to ani USA s jejich hraniční linií.

Osobně si myslím, že projde i druhá část návrhu (přerozdělování azylantů). Možná ne hned napoprvé, ale rozhodně v horizontu několika málo let.

Pro svou doměnku mám mnoho důvodů, ale jako nejpodstatnější vidím tyto:

  1. EU má společné hranice. Každý migrant, který hranici překročí vstoupí na území EU. Je tedy nelogické aby se o ně musely starat jen okrajové země.
  2. Velké, ekonomicky silné, země mají větší počet hlasů v europarlamentu a většinově jsou pro imigranty a pro kvóty.
  3. Množství imigrantů je tak velké, že je okrajové země jako Italie či Řecko nejsou schopny logisticky zvládnout. Ostatní země jim prostě pomoci musí.  Jinak hrozí, že budou migranty pouštět dále bez kontrol a problém bude mnohem horší.
  4. V případě, že zejména Italie přestane příliv uprchlíků zvádat může to vyústit až v krizi Schengenského prostoru a nabourat samu podstatu EU. Země s vysokým podílem zahraničního kapitálu (jako třeba i ČR) jsou na Schengenu ekonomicky závislé. Zejména díky  němu jsou pro investory atraktivní.

 

Důsledky pro ČR

V souvislosti s přijímáním uprchlíků často u nás slyšíme, že si je nemůžeme dovolit a to zejména z ekonomických důvodů. Procenta, které jednotlivé země mají příjmout, se stanovovaly podle více kriterií. Roli hrály rozloha, počet obyvatel, výkon ekonomiky, nezaměstnanost, počet v minulosti přijatých uprchlíků....Z podílu uprchlíků, který nám komise "přisoudila" jasně vyplývá, že podle názoru EU si je dovolit můžeme. Dokonce nám jich přisoudili vyšší počet než by odpovídalo jen počtu našich obyvatel je tedy evidentní, že jsme na tom poměrně dobře. Funguje nám ekonomika a máme jednu z nejnižších nezaměstnaností.

Česká vláda se oficialně staví ke kvótám odmítavě a podobně i většina politického spektra. Trošku jiná byla situace při hlasování o imigrantech v Evropském parlamentu. Je tedy otázkou nakolik je Český postoj pevný a na kolik jde o vyčkávací taktiku.

Faktem  je, že u nás žije přes 400 000 cizinců a z toho takřka čtvrt milionu má trvalý pobyt.

Je tedy zcela evidentní, že cca 5 500 cizinců ročně navíc nijak neohrozí ani naši ekonomiku ani naši bezpečnost.

 

Faktem je, že v minulosti jsme zažili vlnu uprchlíků a naše republika byla schopna se vypořádat s desítkami tisíc běženců.

Z tabulky je jasně vidět, že po vstupu do EU v roce 2004 došlo k výraznému snížení počtu nelegálních migrantů v ČR. Za posledních deset let už očividně někteří lidé a politici zapoměli, že i u nás jsme problémy s migranty měli. Zejména pak zapoměli, jaké to přinášelo problémy a bezpečnostní rizika v pohraničních regionech. V našem zájmu je aby Schengenský prostor fungoval. Rozhodně je pro nás výhodnější příjmat 5 500 migrantů než riskovat rozpad Schengenu a čelit mnohem horší migraci.

V této souvislosti je potřeba připomenout, že nejvíce běženců k nám přicházelo z Ukrajiny a dalších zemí z bývalého Sovětského svazu, velké množství běženců  bylo i z Balkánu.

Pokud se podíváme na situaci na Ukrajině a v  Makedonii, je zcela evidentní, že ČR, ale i další země bývalého východního bloku (Slovensko, Maďarsko, Polsko...) by měly být první, které budou hlasovat pro kvóty. Když pominu morální aspekt  tak by měli být pro povinné kvóty z ryze pragmatických důvodů. Může se stát, že velmi brzy budeme potřebovat pomoc s nelegálními imigranty my. Pak by se nám odmítání kvót mohlo vrátit jako bumerang.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

 

 

 

Autor: Radek Polický | pátek 15.5.2015 9:50 | karma článku: 14,53 | přečteno: 1503x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.