Demagogie fanatiků z IVČRN (a nejen jich). Část 17. "Nejsme extremisti"

3. 06. 2015 9:25:46
Jako píchnutí do vosího hnízda působí na některé příznivce IvČRN když je někdo označí za extremisty. Jsou opravdu extremisty? Nebo je tam řadí (neprávem) jen nějaký úředník?

Co je to extremismus?

Pokud chceme hodnotit, jestli je nějaká skupina extremistická, musíme napřed definovat, co je to extremismus. Různých definicí je mnoho a nejsou zcela jednoznačné. Protože jsme v ČR budu se držet té, kterou užívá policie ČR:

Pojmem extremismus jsou označovány vyhraněné ideologické postoje, které vybočují z ústavních, zákonných norem, vyznačují se prvky netolerance, a útočí proti základním demokratickým ústavním principům jak jsou definovány v českém ústavním pořádku.

http://www.policie.cz/clanek/prevence-informace-o-extremismu-co-je-extremismus.aspx

Ve výše uvedeném odkazu je napsáno i to, že mezi tyto ústavní principy patří mimo jiné:
svoboda a rovnost lidí v důstojnosti a právech, nezadatelnost, nezcizitelnost, nepromlčitelnost a nezrušitelnost základních práv a svobod bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národního a sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení (čl. 1, čl. 3 Listiny základních práv a svobod).

IvČRN a jejich návrh programu versus extremismus

Již ze samotného názvu (Islám v České republice nechceme) se dá říci, že prokazují netoleranci a že jsou v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která je dle Ústavy ČR závazná.

Článek 15(1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena. Každý má právo změnit své náboženství nebo víru anebo být bez náboženského vyznání.......Článek 16(1) Každý má právo svobodně projevovat své náboženství nebo víru buď sám nebo společně s jinými, soukromě nebo veřejně, bohoslužbou, vyučováním, náboženskými úkony nebo zachováváním obřadu.

http://www.psp.cz/docs/laws/listina.html

IvČRN šíří netoleranci v otázkách náboženství

Ve svém programu se snaží popřít, že je Islám náboženstvím a že se na něj vztahuje svoboda vyznání:

Islám chápeme jako agresivní politickou ideologii, historicky prezentovanou jako náboženství, jež si falešně nárokuje ochranu v rámci svobody vyznání.

http://www.ivcrn.cz/islam-v-ceske-republice-nechceme-navrh-programu/

Faktem je, že Islám je mezinárodně uznávaný jako náboženství a v ČR je registrován jako náboženská společnost (konkrétně Ústředí muslimských obcí). Bez ohledu na to co si o tom myslí IvČRN je podle zákona, podle mínění muslimů, podle většinového světového názoru i podle logiky věci náboženstvím.

Odmítání islámu jako náboženství je od IvČRN ryze účelové.Sami sobě totiž odporují. Dále ve svém návrhu programu i oni označují Islám za náboženství a píší:

zákaz islámských náboženských symbolů, včetně kontroverzního zahalování žen, ve veřejných prostorách, školách a úřadech.

Požadavek na zákaz ISLÁMSKÝCH náboženských symbolů jednoznačně odporuje rovnosti lidí v právech bez ohledu na náboženství.

IvČRN útočí na základní demokratické principy ČR.

Jak vnímají IvČRN státní orgány

Čtvrtletní zprávy o extremismu vydává ministerstvo vnitra. (konkrétně Odbor bezpečnostní politiky MV) v posledních 3 zprávách bylo IvČRN zařazeno mezi extremistické uskupení.

Napřiklad ve zprávě za 1. čtvrtletí roku 2015

Odlišný případ reprezentovala extremistická platforma Islám v České republice nechceme (dříve Czech Defence League). Ta uspořádala sérii celkem pěti početnějších demonstrací v Praze, Brně a v Českých Budějovicích. I přesto, že byla účast relativně vysoká, platforma potenciálu nevyužila k vlastní transformaci do podoby politického subjektu. Lze očekávat, že v krátkodobém horizontu zájem o její aktivity upadne, podobně jako např. u německého hnutí PEGIDA a jeho odnoží. Stoupenci platformy zůstávají nadále aktivní zejména v kyberprostoru, kde vedou rozepře se svými odpůrci.

http://www.mvcr.cz/soubor/extremismus-souhrnna-situacni-zprava-za-1-ctvrtleti-roku-2015.aspx

Dále byli jmenováni ve zprávách za 3. a 4. čtvtletí 2014.

http://www.mvcr.cz/soubor/situacka04proweb-2014-pdf.aspx

http://www.mvcr.cz/soubor/situacka03-2014proweb-pdf.aspx

Působnost odboru bezpečnostní politiky má poměrně široký záběr. proto uvádím jen část, která se týká tématu:

  • zabývá se bezpečnostními hrozbami, které se díky globalizačním tendencím stávají asymetrickými, tj. již se na ně nevztahuje klasické dělení na vnější a vnitřní - terorismus, kybernetické hrozby, extremismus, a další.
  • analyzuje a reaguje na aktuální bezpečnostní situaci ve spolupráci s policií a zpravodajskými službami a ve svých materiálech připravuje krátkodobý vývoj v jednotlivých oblastech bezpečnostních hrozeb.
  • připravuje materiály pro jednání vlády, Bezpečnostní rady státu a Výboru pro zpravodajskou činnost.
  • připravuje strategické, hodnotící dokumenty v oblasti terorismu (Národní akční plán boje proti terorismu), extremismu, bezpečnosti civilního letectví. Podílí se na přípravě dlouhodobých strategií v oblasti bezpečnosti – např. na Reformě policie, Koncepci boje s organizovaným zločinem apod.

http://www.mvcr.cz/clanek/odbor-bezpecnostni-politiky.aspx?q=Y2hudW09Mw%3D%3D

Z výše uvedeného je zcela evidentní, že zprávy o extremismu jsou vypracovány na podkladech od policie a tajných služeb (především od BIS). Nepochybně se tedy hnutím IvČRN zabývala i BIS a ty zprávy si "nevycucal" s prstu nějaký úředníček MV. Nic na tom nezmění až fanatické odmítání této skutečnosti některými příznivci IvČRN.

Ministerstvo vnitra řadí IvČRN mezi extremisty

O charakteru každého hnutí vypovídají nejen jeho představitelé, ale především jeho přívrženci. tedy těmi, které svými názory oslovilo a sympatizují s ním. I zde na iDNES je v diskuzi pod mými blogy a nejen pod nimi vidět koho to hnutí oslovuje.

Zkušenosti s příznivci IvČRN na zde v diskuzích

Netvrdím, že všichni autoři následujících příspěvkůl jsou členové či příznivci IvČRN, ale minimálně mezi těmi co příspěvek kladně hodnotili jsou lidé, kteří se k IvČRN hlásí.

O tom, že příznivce IvČRN vůbec nezajímá pravda či realita svědčí např. takovéto příspěvky (proč by taky měl být článek postaven na pravdivých údajích).

Václav Bureš:Pane Polický, Vy jste placený troll a nebo opravdu jste tak blbý a hledáte detaily v textu blogerky? 16.5.2015 21:49 29 hodnocení plus ( v době psaní blogu)

http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A150516_462409_blogidnes&razeni=vlakno&strana=4

Standardem je urážení a nadávání.

Jana Davidová: Pane Šejna ,Vy musíte být ůplný vůl,není možné aby normální člověk byl takový debil.Jinak jak je možné,že paní Šabatová prosazuje propagaci Islámu na školách a Vy jste se ještě neozval. 21.5.2015 12:59 19 plusů

http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A150521_463001_blogidnes

Ostatně není se co divit když samotný vůdce té skupiny si libuje v osobních invektivách a neštítí se ani tak odporných věcí jako narážky na dceru či vnučky.

Martin Konvička: A proč vlastně chtějí ty mladý kluky, voni Polickej? Bojej se, že jinak neudaj ty své 3 křepeličky, nebo proč vlastně? Kariéru tím neudělaj, prachy ani vš diplom jim za to nedaj. 24.5.2015 20:04 19 plusů

http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A150524_463391_blogidnes

Podobných i mnoho agresivnějších příspěvků je tu plno. Každý si lehce udělá obrázek sám stačí se podívat pod jednotlivé články.

Pokud by nějaký věřící spamoval diskuzi citacemi náboženských textů očividně by ho většina lidí považovala za fanatika, někteří za "cvoka" a někteří možná i za "tupé nemyslící hovado". Přesto se mezi diskutujícími najde minimálně jeden příznivce IvČRN, který kromě osobních útoků a útoků na rodinu toto pravidelně dělá a spousta dalších mu to plusuje.

Libor Raštica: Islám = 9:29 Bojujte proti těm, kdož nevěří v Boha a v den poslední a nezakazují to, co zakázal Bůh a Jeho posel, a kteří neuctívají náboženství pravdy, z těch, kterým se dostalo Písma dokud nedají poplatek přímo vlastní rukou, jsouce poníženi. 1.6.2015 18:00

Pro zajímavost uvádím jednu ze zpráv co mi přišla na e-mail:

Čtenář Vašeho blogu na iDnes.cz Vam posílá tento odkaz

Odesílatel: IWatchingYou@sam.cz

Text správy:

Doufám že tě jednou potkám na ulici ! Za ty tvoje lži a tvojí demenci ti brzo někdo rozbije hubu! Jsi jenom tlusté prase bez inteligence s ubohým životem tak se běž někam zahrabat debile.

Nemohu doložit, že jde o zprávu příznivce IvČRN, ale je to vysoce pravděpodobné.

A dále jednu ze zpráv co mi přišla na Facebook

Zdeněk Gamil PospíšilCetl jsem Vase pripevky v diskusi na idnes.cz ohledne ivcrn a mism konstatovat ze Vas kozli vzhled plne koresponduje s Vasi inteligenci

Tady je spojitost s IvČRN už zcela evidentní.

IvČRN je mezi extremisty řazeno státními orgány. Jeho příznivci a členové šíří netoleranci a útočí na základní demokratické principy uvedené v Listině základních práv a svobod.

IvČRN tedy je extremistické uskupení.

Jeho členové a příznivci jsou extremisty.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | středa 3.6.2015 9:25 | karma článku: 12.76 | přečteno: 1331x

Další články blogera

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 959 | Diskuse

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 580 | Diskuse

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma článku: 45.80 | Přečteno: 18468 | Diskuse

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 163 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 145 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 214 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 386 |
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2553

Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...