Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma EET aneb "Pavlačová diskuze"

Andrej Babiš opravdu není politikem, chvilemi to vypadalo jako by ani nebyl člověk, ale špatně  naprogramovaný android nebo zaseklá gramodeska. Stane se v brzké době novým ministrem financí ČR Boris Lalovac?

Rámec pořadu Máte Slovo je jasně daný. Na jedné straně odpůrci a na druhé straně příznivci nějakého stanoviska. K tomu různorodé publikum. Ti kdo pořad, alespoň občas, sledují pravděpodobně neočekávají bůhvíjak hodnotnou, korektní  a smysluplnou diskuzi se spoustou dat.

V posledním díle pořadu zazněl snad jediný podstatný fakt, o kterém napřed mluvil pan Fassmann a následně i Andrej Babiš.

EET se plánuje zavést postupně pro všechny podnikatele.

Tedy v konečném důsledku i řemeslníci a drobní živnostníci ve službách, o kterých v minulosti tvrdili, že se jich to týkat nemá.

 

Důvodem, proč se na pořad často dívám, nejsou jen fakta (ty se dají snadno a rychleji někde načíst), ale především to jak se diskutující (zejména politici) chovají a jak argumentují. Argumentace pod tlakem je totiž to co ukáže jak opravdu tématu rozumí a často odhalí slabé místa problému. Chování jednotlivých politiků také ukáže jejich charakter a jejich slabé místa.

 

Ve slušně vedené diskuzi se neskáče do řeči a nepřekřikuje.

V tomto díle na tyto pravidla většina diskutujících zcela zapoměla. Je pravdou, že si strany ve způsobu chování nemají zas tak moc co vyčítat, "pavlačovou diskuzi" z toho dělaly obě strany. Na obou stranách byly vyjímky na straně příznivců EET měl seriozní vytupování )alespoń v pořadu) pan Švamberk-majitel pekáren a dalších firem, na straně odpůrců potom pan Skopeček z ODS.

Překřikování a skákání do řeči by člověk čekal zpravidla od méně vzdělaných lidí. V pořadu paní Jílkové je podobné chování u běžných občanů akceptovatelné. Zcela nepřípustné je u představitelů státní správy. Nevyhnul se tomu Martin Janeček z generálního finančního ředitelství ani Martin Fassman odborářský ekonom, ale především to byla doména Andreje Babiše, který se snažil přehlušit jakoukoliv oponenturu neustálým opakováním frázi typu "modří vtáci co tu 20 let kradli". Pokud by se mělo jednat o nějaký ojedinělý exces, na nějakou podle něj zjevnou lež, dalo by se to pochopit. V pořadu to ale spíš vypadalo jako by měl někde gramofon se zaseklou deskou, která opakuje totéž stále dokola.

 

Ministr Financí a místopředseda vlády ČR se choval jako hulvát.

 

Nejen tím, že nenechal "nepohodlné dotazy" ani dokončit, skákal do řeči a odváděl pozornost. Na osobní útoky na oponenty typu: "co může vědět, nikdy nepostavil ani psí boudu"  proti politické konkurenci jsme si u Babiše zvykli. Jsou u něj celkem standardním jevem a v podstatě základem  programu hnutí ANO.

Zcela přes čáru je pak osobní útok na běžného občana, nepolitika. Odkazovat někoho ať dělá jelita či jitrnice,že nemá školy svědčí o charakteru Andreje Babiše. Ten působil jako android bez vlastního rozumu s pár naučenými frázemi bez schopnosti argumentovat.

Právě proto, že řezník pan Havlíček nemá ekonomické vzdělání tak měl být pro ministra financí "snadným soustem", měl ho ubít argumenty. Bohužel se tak nestalo. Ministr financí neargumentoval jen se snažil "shodit" oponenta.

 

Babiš na řezníka reagoval chováním "řeznického psa".

 

 

Úkolem politika a zejména ministra je vysvětlovat lidem své názory a předložené návrhy zákonů. Mimo jiné k tomu slouží různé televizní pořady. Toho jsme se od Andreje Babiše nedočkali.

Mě jako občana celkem nezajímá, jak to chodí v Chorvatsku, ale co a jak bude u nás. Tím co jsme se v diskuzi od Andreje Babiše dozvěděli snad nejčastěji bylo doporučení ať se na to zeptáme Chorvatského ministra financí Borise Lalovace, který má 16. června vystoupit v Praze. Jelikož podle současného ministra financí ČR Andreje Babiše na téma EET v ČR se máme ptát  Chorvatského ministra financí je na místě otázka.

 

Boris Lalovac se má v praze stát ministrem financí ČR?

 

Jinak si totiž nedovedu představit proč má odpovídat on. Proč nás argumenty nezahrne Andrej Babiš ministr financí ČR.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

P.S.

V souvislostí s pořadem se vyrojily dohady o pokusu ovlivnit předem  pana Havlíčka panem Švamberkem, což doložit nelze, je to tvrzení proti tvrzení.

Vážnější je pak skutečnost, že druhý den ráno po odvysílání pořadu někdo přišel zkontrolovat odpůrkyni EET podnikatelku paní Fenclovou. Pravda nebyl to žádný přímý podřízený Andreje Babiše, ale lidi z okresní socialní správy

"Majitelka šperkařství Petra Fenclová ve čtvrteční debatě v ČT kritizovala ministra financí Andreje Babiše. Druhý den její obchod vyhledala kontrolorka, která to prý „dostala nakázáno“. Šéf domažlického úřadu se prý o živnostnici dozvěděl z televize, neznal ji, a tak ji chtěl prověřit. Když zjistil, že nepatří do Domažlic, přestal se o ni zajímat."

V odůvodnění pak šéf okresní socialní správy píše:

“Pravidelně nám chodí výcuc mediálních informací, které se týkají úřadu. Ráno jsem tam viděl pořad paní Jílkové, ve kterém vystupovala paní, která se prezentovala jako živnostnice z Domažlic a já jsem ji neznal,“ řekl pro iDNES.cz Kohout.

http://zpravy.idnes.cz/kritizovala-babise-prisla-kontrola-d67-/domaci.aspx?c=A150605_193603_domaci_zt

Nechci se nikoho dotknout, ale pravděpodobnost, že by u nás byl nějaký úředník tak horlivý aby si pamatoval všechny podnikatele ve více než desetitisícovém městě ( dá se jich předpokládat tak kolem 1000) je minimální. Jak to, že si tak horlivý úředník nevšiml podezřelého obchodu kousek (200m) od jeho úřadu?.
Pravděpodobnost, že to celé je náhoda, je asi tak velká jako vyhrát těch 2,5 miliardy v Eurojackpotu. Pravděpodobně to opravdu nenařídil Babiš, ale je to spíš nápadem "pilného blbce", který se chtěl zalíbit nadřízeným. Každopádně je to příšerná ukázka poměrů v naší státní správě.

 

 

 

Autor: Radek Polický | neděle 7.6.2015 16:56 | karma článku: 34,64 | přečteno: 2342x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.