Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EET-kolik to bude stát drobné podnikatele?

V podnikání je vždy zásadní kolik co bude stát. Budou dopady elektronické evidence tržeb na poctivé podnikatele minimální jak tvrdí Andrej Babiš nebo likvidační jak tvrdí část politiků a podnikatelů. Uvedu pár příkladů.

Náklady na systém EET budou u jednotlivých podnikatelů různé, budou  záviset na tom, co už mají  za vybavení a na typu jejich podnikání.

Pro některé s pokladními systémy s on-line připojením a s platebními terminály to může být prakticky zdarma, měla by být možnost stáhnout bezplatný software.Část podnikatelů, ale dosud nepotřebovala ani platební terminály, ani moderní pokladní systémy. Jedná se zejména o menší podnikatele, kteří svou činnost vykonávají sami nebo s menším počtem zaměstnanců. Především těch se týkají následující propočty.

 

Modelový případ pro přiblížení nákladů :

Menší potraviny na vesnici s jednou kasou bez on-line připojení a bez platebního terminálu, s cca 2 tisíci účtenek za měsíc (cca 80 účtenek za  pracovní den včetně sobot.). V obchodě pracuje majitel, jeho manželka a  3 prodavačky s hrubou hodinovou mzdou kolem 90Kč.

Pořizovací náklady.

Pro podnikatele, bez adaptovatelného vybavení, se odhady minimálních pořizovacích nákladů  různí. Od cca 5 000 o kterých mluví předkladatele návrhu zákona až po řádově 20 000Kč podle odpůrců zákona. Chytrý telefon s tiskárnou v dostatečné kvalitě se za 5 000 nesežene a počítat 20 000 považuji za přehnané, nepochybně se to dá pořídit levněji.Jak už to bývá realita se dá očekávat někde kolem průměru těchto částek.

Pořizovací náklady budou minimálně kolem 12 000Kč.

(Ponechávám stranou fakt, že tito malí podnikatelé si budou muset pořídit záložní systém, aby nemuseli zavřít v případě poruchy)

Provozní náklady

Provozní náklady lze rozdělit na náklady na systém a na mzdové náklady.

Náklady na systém

EET nepřinese jen pořizovací náklady. Nákladem bude i platba za připojení, amortizace, servis, náklady na papír pro vytištění účtenky,.....

Náklady na internet,elektřinu  a servis budou řádově 400Kč měsíčně .

Zařízení nebude fungovat věčně a je proto nutné započítat i amortizaci. Do nákladů je nutné započítat i částku, kterou si podnikatel bude muset odložit na znovupořízení opotřebovaného nebo zastaralého zařízení. U modelového příkladu se dá počítat na cca  300Kč/měsíc  (počítám životnost 40 měsíců a pořizovací náklady 12 000).

Náklady na papír pro tištění účtenek (případně na toner) budou odhadem  0,4-0,5Kč. Při 2 000 účtenkách za měsíc  minimálně 800 Kč měsíčně.

Náklady na chod systému se vyšplhají na částku minimálně kolem 1 500Kč měsíčně. Budou tedy cca  18 000Kč za rok.

Mzdové náklady

V diskuzi o EET se často zapomíná na podstatnou část nákladů každého evidenčního systému, na mzdové náklady. Tato složka je asi nejhůře vyčíslitelná ze všech. Tam kde dnes nemají pokladny se dá předpokládat, že vytvoření, vytištění a odeslání jednoho dokladu do řádově 5 položek bude trvat 10-20 sekund. Při 90kč hrubé mzdy/hodina to dělá cca 0,5Kč/účtenka.

Mzdové náklady tak budou při 2 000 účtenkách kolem 1 000Kč/měsíc.

Respektive 12 000Kč ročně.

 

 

Součástí připravovaného zákona má být kompenzace nákladů EET v podobě 5 000 slevy na dani. Standardně si pak budou moci podnikatelé odečíst náklady od daňového základu.

Při odpočtu pořizovacíh nákladů (cca 12 000) z daňového základu se v modelpvém příkladu daň sníží o 1800Kč. Sleva na dani je 5 000Kč celkem bude kompenzováno 6 800Kč z 12 000. majitel obchodu tedy zaplatí  5 200Kč z vlastních peněz. O cca 800 kč se mu sníží platba na zdravotní pojištění-ZP. (Platbu za socialní pojištění nezapočítávám úmyslně-snížení této platby toriž sníží i důchod a případné dávky)

Jednorázový dopad samotného pořízení systému pro EET bude cca 4 400Kč .

Provozní  náklady  v modelovém příkladu  budou cca 30 000 Kč za rok. Odečtem od daňového základu se sníží zaplacená daň o 4 500Kč, platba za ZP o cca 2 000Kč. (Platbu na důchodové pojištění neřeším, její snížení bude znamenat snížení důchodu)

Roční náklady pro podnikatele, z modelového příkladu,  budou ročně cca 23 500Kč.

Tedy téměř jeden průměrný hrubý plat v ČR.

 

Majitel jednoho malého obchodu tak po zavedení EET jednorázově zaplatí 12 000 a během roku dalších 30 000Kč. Celkem během prvního roku cca 42 000. Následně ročně cca 30 000kč/rok. Z těchto peněz se mu část  vrátí v podobě odpočtu z daňového základu (tím snížení daní), v podobě slevy na dani a v podobě nižší platby na ZP. První rok tak fakticky zaplatí 27 900 a další roky 23 500kč/rok.

Zdaleka ne všichni podnikatelé jsou, ale v plusu a budou mít od čeho odčítat-stačí aby nakoupili nějaké nové vybavení, spláceli nemovitost k podnikání, měli špatný rok...a velmi snadno se stane, že jsou (minimálně účetně) v mínusu a zaplatí tedy celých 42 000 respektive 30 000 ze svého.

Pokud si někdo myslí, že modelový příklad je nějaký výmysl tak se plete!

Odpovídá to potravinám s doplňkem smíšeného zboží v sousední vesnici, kde minimálně jednou týdně nakupujeme.

Náklady tohoto obchodu budou řádově desítky tisíc ročně!

 

 

Druhý modelový příklad:

Řezník-uzenář, který zaměstnává 15 lidí, má 3 vlastní auta na rozvoz a prodej, podnikovou prodejnu a prodává i z místa firmy. Dosud neměl pokladnu umožńující EET.

Prodejna na tom bude podobně jako v prvním případě. Pořizovací náklady 12 000 a provozní náklady cca 30 000 Kč. U prodejního místa v sídle firmy a na rozvozových autech budou pořizovací náklady 48 000 (4x12 000). Provozní náklady budou nižší díky malému počtu prodejů řádově 800Kč/měsíc a terminál (400 internet, 300 amortizace, 100 ostatní-papír) , mzdové náklady zcela ve výpočtu vynechám nijak zásadně se neprojeví. Celkem za auta a kasu v sídle za rok 38 400Kč.

Celkem tedy řezník z našeho příkladu ročně vydá na EET 60 000 na pořízení a v ročních nákladech 68 400Kč!

První rok 128 400Kč!

Pravda pokud si mohl stroje, auta a další koupit bez úvěru, má je odepsané a je tak účetně v plusu může si to odečíst ze základu daně a dostane 5 000 korun slevu na dani. Ale i tak zaplatí ze svého téměř 100 000Kč první rok a řádově 50 000Kč každý další.

Opět to není příklad vycucaný z prstu!

Jeden obdobný byl v sousedním městečku než zbankrotoval ( ještě před zavedením EET). Podobně to má pekař pro kterého jsem kdysi dávno krátce pracoval.

 

 

Dopady vzniklé snížením produktivity práce.

Pro větší obchody, restaurace, hotely...., které již dnes používají elektronické pokladny a využívají platební terminály budou tyto dopady u většiny provozů prakticky nulové.

Jiná situace bude  tam kde je velký počet zákazníků a malý počet, zpravidla levných položek na jednu platbu.

Typickým příkladem je např. pouliční prodej  zmrzliny ve městě (ale i různé stánky s občerstvením, cukrárny,prodej vstupenek...).

Pokud dnes prodej 1 zmrzliny (objednávka,nabrání zmrzliny, placení) trvá řádově 30 sekund s EET se protáhne na cca 45s. Zdánlivě nic dramatického, ale fakticky dojde k tomu, že se podstatně sníží produktivita práce a vytížení zmrzlinového automatu či mrazícího boxu. "Ve špičce" tak zmrzlinář místo 120 zmrzlin za 1 hodinu prodá jen 80 porcí. Při 20 Kč za porci to dělá rozdíl 800Kč na jedno prodejní místo. Při 1 hodině takovéto "špičky" denně  to je  rozdíl 24 000Kč měsíčně. Za teplé období květen až září je to 120 000Kč v tržbách, při 30% marži pak podnikatel příjde o 36 000Kč . (Nezapomínejme, že k tomu bude mít i náklady obdobné jako ten malý obchod).

 

Dopady EET na produktivitu práce budou značně rozdílné,od téměř nulových až po desítky tisíc na jedno místo ročně!

 

 

Malí prodejci nemají pozici, aby si ztráty díky zavedení EET vykompenzovali  tlakem na dodavatele tak jako to dělají řetězce a díky konkurenci řetězců si nemohou dovolit ani navýšit cenu.

Malí výrobci, prodávajícím po pár kusech převážně za hotové, budou mít dopady EET na jeden výrobek (např. kilo klobás), mnohem vyšší než velkproducenti prodávající po tunách především na fakturu.

 

Tento zákon posílí pozici velkopodnikatelů na úkor těch malých.

 

Pokud někdo tvrdí, že zavedení EET nebude mít velký ekonomický dopad na podnikatele tak lže. Na některé skupiny podnikatelů to bude naopak mít dopad v řádech minimálně desítek tisíc ročně. To je pro drobné podnikatele docela zásadní zásah do jejich ekonomických kalkulací. Stejně jako to může být zásadní problém pro začínající podnikatele.

 

Pro začínající podnikatele náklady  EET a dopady na produktivitu práce mohou být rozdílem mezi tím jestli budou začínat s úvěrem nebo bez. Respektive to může být poslední kapka proč nezačínat. Rozhodně nelze akceptovat bagatelizace, že kdo nemá 5 000 nemá začít podnikat. Náklady budou jen za první rok podnikání řádově desítky tisíc korun navíc  kvůli zavedení EET - tedy díky PŘEDPOKLADU , že chtějí nebo by mohli krást .

 

Pokud se na zákon o EET podíváme čistě z ekonomického hlediska budou jeho dopady v průměru možná malé, ale budou jisté skupiny podnikatelů, pro které to může být až likvidační. Pro část těch, kteří o podnikání uvažují to bude za jejich finančními možnostmi a podnikat tak nezačnou. Hlavní důsledek bude pravděpodobně ten, že část těch drobných podnikatelů, kteří od státu v podstatě nic nedostávají (do podnikání) jen mu více či méně platí,  to "zabalí" a půjde na pracák (spolu s nimi tam pak skončí i jejich zaměstnanci), nebo jen na pracáku zůstanou a nepůjdou do rizika podnikání.

 

Ale nezoufejme  jejich místo na trhu nahradí velkopodnikatelé se strojní výrobou, kteří pokud zrovna nedostanou různé investiční pobídky nebo daňové úlevy (a nebudou danit v zahraničí) do rozpočtu odvedou možná i víc než dostanou na dotacích.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

Autor: Radek Polický | úterý 16.6.2015 11:54 | karma článku: 35,04 | přečteno: 8846x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.