Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

7 "smrtelných" hříchů EET

O EET toho bylo napsáno poměrně hodně.Dnes se krátce pokusím shrnout, proč je to pro mě osobně zcela nepřijatelné a  proč bysme to měli odmítnout.

1. Bezpečnost systému.

Navrhovatelé zákona tvrdí, že celý systém bude  mít "dokonalé" zabezpečení a nepůjde do něj proniknout. Realita je ale taková, že žádný systém, který je on-line nelze dokonale zabezpečit. Své by o tom mohly říkat nejen různé podniky a banky, ale i různé tajné služby, státní správa....

Neexistuje on-line systém, který by nešel nabourat.

Značným rizikem  bude i možnost zneužití informací lidmi, kteří s daty budou pracovat. Možnost získat informace o tržbách konkurence bude nepochybně velmi lákavá a lidé s informacemi pracující budou pod velkým korupčním tlakem. Samostatnou kapitolou je možnost informace zneužít přímo  politiky či úředníky, kteří k nim budou mít přístup.

Nelze vyloučit zneužití databází politiky či úředníky.

 

2. Náklady podnikatelů

Každý podnikatel bude mít v souvislosti s pořízením a provozem EET náklady. Pro někoho budou minimální, ale pro některé především malé podnikatele mohu být až likvidační.

(viz.http://radekpolicky.blog.idnes.cz/c/465256/eet-kolik-to-bude-stat-drobne-podnikatele.html )

Zcela jasné je, že každou korunu, kterou to bude stát zaplatí zákazníci. Nebudou to ani poctiví ani nepoctiví podnikatelé jak se nám snaží namluvit zastánci zákona, ale budou to, tak jako u každého jiného nákladu, koncoví zákazníci.

Veškeré náklady podnikatelů zaplatíme my -zákazníci.

 

3. Náklady státu

Zavedení a provoz systému EET bude stát nemalé peníze. Dá se odhadovat, že to bude více než miliardu na začátku a řádově stovkymilionů korun ročně.

Dle předkladatelů zákona přinese systém více desetmiliard ročně zisku. To by ale platilo pouze v tom případě, že by žádní podnikatelé neskončili s podnikáním, nepropustili zaměstnance a nenašli způsob jak systém obejít. Realita, ale bude taková, že část podnikatelů s podnikáním skončí a s nimi i jejich zaměstnanci. Nepoctiví podnikatelé najdou způsob jak zákon obejít.

Zisky pro stát jsou "ve hvězdách", ale náklady jsou zcela jisté.

 

4. Riziko postihu i pro poctivé podnikatele.

Systém má ochránit společnost před tím aby ji okrádali nepoctiví podnikatelé. Kdo ale ochrání podnikatele před pomstou nespokojeného zaměstnance, který může špatným prováděním EET zaměstnavatele fakticky zničit (sankce FÚ). Nemusí, ale jít jen o úmyslné poškození, ale často o prostou chybu. Po zavedení EET totiž nebude s FÚ komunikovat pouze pověřená osoba, účetní, která může případné chyby opravit, ale přímo každý zaměstnanec u kasy.

Výstupy pro FÚ nebude dělat jen účetní, ale kdokoliv u kasy.

 

5. Zhoršení kvality života na venkově.

Již dnes jsou především na vesnicích a malých městech některé služby a obchody na hranici rentability. Část obchodů díky dalším nákladům skončí. Některé obce dotují prodejce potravin aby nezavřeli provozovnu a zejména starší lidi měli kde nakoupit. Po zavedení tuto dotaci budou muset navýšit nebo zůstane obec bez prodejny potravin. Nejde jen o potraviny, ale i na vesnicích jsou cukrárny, různé smíšené zbož, prodej zmrzliny, stánky s občerstvením....velmi často to mají lidé ve svém domě a drží se jen tak tak nad vodou, podnikají jen proto, že nemají prácia. Pokud je bude EET stát řádově desítky tisíc ročně navíc tak to přestanou dělat a půjdou na "pracák". Tyto služby tak na vesnicích skončí, žádná velká firma do malých vesnic investovat nebude, je to nerentabilní.

EET omezí nabídku obchodů a  služeb především na vesnicích, kde je malý objem tržeb.

 

6. Nebude to fungovat

Prognózy a ukazatele mohou být různé, ale faktem je, že kdo chce podvádět cestu si najde. I v tom Chorvatsku, které je dáváno za vzor to není tak jasné. Různé údaje si protiřečí a nedá se jednoznačně prokázat zda ten systém ekonomice prospívá nebo nikoliv. Navíc tamnější ekonomika je zcela jiná než ta naše, má jiný podíl šedé ekonomiky, jinou strukturu.....Mimochodem manželka byla v Chorvatsku loni dvakrát jednou se synem jednou s kamarádkou a za oba 14 denní pobyty dostala jednou účtenku. Ani v Chorvatsku to nedonutilo podnikatele účtenky vystavovat.

Je ale celkem jedno jak to funguje v Chorvatsku. Podstatné je jak to bude fungovat u nás. Nevěřím tomu, že to splní cíl a objem šedé ekonomiky sníží, respektive významně sníží.. Každý kdo chce podvátět totiž netají všechny příjmy, to by na něj rychle přišli už dnes, a zpravidla to není ani třeba. Stačí pokud zatají 10-20% příjmů a daním se vyhne. Takže v hospodě klidně vydá účtenky všem koho nezná  a bez dokladu skasíruje štamgasty, kterých je běžně 90 % ze všech zákazníků. (Už vidím tu kontrolu: "Pan Novák tvrdí, že jste mu nedal účtenku za těch 15 piv a 7 rumů co vypil.").

EET nezabrání podvodům, ale znepříjemní život  poctivým podnikatelům.

 

7. Morální aspekt.

Záměrně jsem si nechal na konec to nejdůležitější.

Celá koncepce našeho práva je založena na rovnosti před zákonema a na každého musí být nahlíženo jako na nevinného dokud mu není prokázán opak.

Zavedení EET je odůvodňováno daňovými úniky a jde tak proti těmto zásadám. Stát bez prokázání viny hledí na podnikatele jako na zloděje. Tím, že tuto povinnost dává jen podnikatelům tak narušuje princip rovnosti před zákonem. Stát totiž mohou okrádat i zaměstnanci (část výplaty "na černo"), příjemci dotací a pobírači dávek pak mohou tyto zneužít, tedy rovněž okrást stát. Stát dokonce nechystá ani elektronickou evidenci využití poslaneckých náhrad, přestože tyto mnozí, včetně premiéra, prokazatelně zneužíli. Podnikatelé tak mají být jedinou skupinou, kterou stát chce on-line kontrolovat.

EET zavede do práva ČR presumpci viny a nerovnost před zákonem.

 

Připusťme, že EET přinese výrazný zisk pro  státní rozpočet a oprostěme se od ekonomických dopadů. Přesto si musíme položit zásadní otázku:

 

Stojí ty peníze za to?

 

Stojí pár získaných miliard ve více než bilionovém rozpočtu za bezpečnostní rizika, za zhoršení kvality života na venkově a zejména za narušení právního systému?

 

Za sebe odpovídám ne, nestojí!

 

Ani kdyby ten výnos byl více než těch plánovaných 10-12mld tak to za ty důsledky nestojí. Nedá se vše měřit jen penězi.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den

Autor: Radek Polický | čtvrtek 18.6.2015 8:10 | karma článku: 31,68 | přečteno: 1929x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.