Jsme připraveni na uprchlíky?

15. 07. 2015 11:16:24
V souvislosti s uprchlickou krizí v Evropě vyvstávají otázky zda jsme na ni připraveni. Dělá vláda vše co je potřeba ke zvládnutí problému?

Ve světě je momentálně kolem 60 milionů uprchlíků a vysídlených lidí. Jen nepatrná část z nich míří do zemí EU, drtivá většina z nich zůstává v regionech odkud pochází.

http://zpravy.idnes.cz/unhcr-60-milionu-uprchliku-na-svete-dtd-/zahranicni.aspx?c=A150618_084250_zahranicni_bse

Přesto už více než rok dochází k prudkému růstu počtu těch, kteří míří do zemí EU. Prchají před působením organizací jako je ISIL, BOKO-HARAM, Taliban ale i jiných menších skupin nebo před politickým pronásledováním a různými diktaturami (např. Eritrea).

V rámci EU se o nutnosti rozložit počet uprchlíků na všechny členské země mluví již delší dobu, ale na počátku letošního roku tyto diskuze nabyly na intenzitě a vyustily až v návrh EK na poviné kvóty pro přerozdělování uprchlíků. V poslední době pak jednostranné kroky některých zemí vedou ke zvýšenému počtu nelegálních imigrantů i v ČR.

Podle situace ve světě za řádově poslední rok se dal předpokládat nárůst počtů uprchlíků, kteří se dostanou do EU i konkrétně do ČR.

Pokud se bavíme o uprchlících pak je potřeba nezapomínat na to, že uprchlíci nejsou jen z blízkého východu, z Afriky a v jiných od nás relativně vzdálených oblastí. Značné množství uprchlíků před občanskou válkou je na Ukrajině kde se mluví o více než 2 milionech uprchlících. Z toho 900 000 jich je mimo území Ukrajiny.

http://www.denik.cz/ze_sveta/osn-pocet-uprchliku-z-ukrajiny-presahl-900-tisic-20150627.html

Je pravda, že počet uprchlíků z Ukrajiny do EU je zatím relativně malý (řádově 10-20 tisíc), ale nesmíme zapomínat, že celkem jsou jich v EU legálně již dnes značné počty, jen v ČR je více než 100 000 Ukrajinců.

Dá se předpokládat, že v případě další eskalace násilí na Ukrajině, případně pokud se bude konflikt protahovat dojde k nárůstu počtu uprchlíků z Ukrajiny. A ke konfliktům mimo bojovou linii dochází bohužel již dnes.

http://zpravy.idnes.cz/strety-ozbrojencu-v-mukacevu-d2q-/zahranicni.aspx?c=A150712_093344_zahranicni_ert

Pro Ukrajince pak vzhledem k historickým vazbám, podobnosti jazyka a k tomu, že u nás žijí jejich příbuzní budeme jednou z prioritních cílových zemí.

Realita je taková, že se počet uprchlíků v Evropě i konkrétně v ČR zvyšuje. Pokud se dramaticky zhorší situace v některých zemích může jejich počet jít do tisíců či desetitisíců a v případě radikalního zhoršení situace na Ukrajině i do statisíců.

Bez ohledu na to jak se k přijímání uprchlíků stavíme měla by zodpovědná vláda zemi na jeden z největších mezinárodněpolitických problémů EU současné doby (na imigranty) naši zemi připravit.

Některé kroky, které vláda chce podniknout jsme se dozvěděli. Je to posílení početních stavů Policie a Armády (i když o tom mluvili již dříve v jiných souvislostech, než problém s uprchlickou vlnou nastal) a posílení jejich rozpočtů. Vláda rovněž chce příjmout další úředníky.

Co jsme se, ale mimo jiné nedozvěděli jak chce vláda řešit následující problémy.

1/ Kam imigranty umístíme.

V současnosti je u nás kolem 800 míst v uprchlických zařízeních. Vláda 13.7.2015 rozhodla o zřízení dalších dvou ve Vyšních lhotách a Bálkové ve kterých bude kapacita cca dalších 500 míst. Celkově by šly stávající zařízení včetně dvou nových rozšířit na cca 2 500 míst.

Samo ministerstvo vnitra předpokládá, že letos u nás přibude ještě cca 3 500 (dosud kolem 3 000) nelegálních migrantů a příští rok 5-7 tisíc . Není zdaleka jisté, že tyto lidi bude kam vrátit. Poměrně akutně hrozí že např. Maďarsko odmítne uprchlíky, které přes ně přišli brát zpět a připojit se mohou další země EU. K tomu připočtěme 1 500 uprchlíků, které jsme ústy vlády slíbili přijmout.

Odhad ministerstva se navíc ve světle posledního vývoje jeví jako výrazně podhodnocený, protože nepředpokládá příští rok nárůst proti tomu současnému, přestože počet zadržených nelegálních migrantů neustále roste..

Je jasné, že v uprchlických zařízeních nebudou všichni najednou, ale dá se předpokládat, že porostou počty těch, které nebude kam vrátit a zůstanou u nás delší dobu. Navíc již dnes máme prakticky plné detenční zařízení kam se imigranti dostavají na začátku procesu a i podle slov ministra Chovance hrozí, že nám podle Dublinských dohod začnou z Německa posílat ilegální migranty, kteří se k nim dostali z našeho území. Proto se do stávajících zařízení vozí mobilní buňky a navyšuje kapacita. Otázkou je jestli toto bude realně stačit. Spíš bych očekával otevření dalšího centra a doplnění buňkami nechal jako poslední možnost v případě radikálního zvýšení přílivu migrantů.

Není možná nutné hned další zařízení mimo Vyšní lhoty a Bálkovou budovat, či vybavovat, ale měly by být minimálně vytipovány a rozhodnuto o jejich případném využití. Měly by být připraveny na velmi rychlé zprovoznění. Zejména v případě eskalace násilí na Ukrajině k nám může dorazit desítky tisíc i více uprchlíků najednou, nebo během velmi krátké doby.

2/ Karanténa

Nejsem z těch, kteří by se bůhvijak báli nemocí, které by k nám mohli uprchlíci zanést. Většina nebezpečných nemocí, o kterých se v souvislostí s imigranty mluví se u nás šířit nemůže vůbec díky absenci přenašečů, nebo se nemůže šířit při dodržení běžných hygienických standardů.

Nicméně je několik málo nemocí, které rizikem jsou (TBC, SARS, různé kmeny chřipek,....). Tyto nemoci jsou v našich podmínkách diagnostikovatelné, ale mají různě dlouhou inkubační dobu. Imigranty ať už legální či nelegální z rizikových oblastí je potřeba izolovat minimálně po inkubační dobu těch nemocí.

Řádově měsíční karanténa by tedy měla být standardem (dříve u nás stejně nikdo nestihne vyřídit potřebné dokumenty).

V souvislosti s nemocemi pak nelze podceňovat ani situaci na Ukrajině, kde je poměrně špatná situace s TBC, a dá se předpokládat i zhoršení epidemiologické situace celkově. (Otázkou je i opětovné znovuzavedení povinného nebo alespoň ZP placeného očkování proti TBC)

Již dnes sice probíhá nějaká karanténa u imigrantů, ale vzhledem k rapidnímu nárůstu jejich počtu a změně zemí odkud přichází by bylo záhodno prověřit jak karanténní postupy tak zejména připravit místo kde tu karanténu lze v případě "průšvihu" reálně zajistit. Takové místo by mělo být v dostatečné vzdálenosti od obývaných míst aby se dalo zaručit, že se nepřenesou ani nemoci přenosné vzduchem (nabízí se v současnosti nevyužívané vojenské prostory někde v dostatečné vdálenosti od lidí ).

O navýšení počtu karanténích míst ani o prověření karanténích postupů jsem zatím nic neslyšel a obávám se, že to nikdo ani nijak zvláště neřešil. Jinak si troufnu tvrdit, že by se tím vláda pochlubila, nasbírala by tím nepochybně kladné politické body.

3/ Personální připravenost

Tento bod úzce souvisí s prvními 2. Není možné provozovat uprchlické zařízení a zejména karanténu bez řádně vyškoleného personálu. Je potřeba připravit lékaře na to aby rozpoznali případné exotické nemoci, učitele, kteří budou schopni naučit cizince alespoň základy našeho jazyka a hlavně základy našeho právního řádu.Je potřeba přichystat tlumočníky, psychology....

4/ Kam s nimi po rozhodnutí?

Někdo na to odpoví "je to jednoduché,pryč s nimi". Tak snadné to ale opravdu není. Po definitivním rozhodnutí jsou v podstatě 3 možnosti:

Udělení azylu

Pokud uprchlík splňuje podmínky udělené azylu dle našich zákonů a dle mezinárodních úmluv nezbývá jiná možnost než mu udělit azyl (případně doplňkovou ochranu). S ním získá nejen volný pohyb, ale i možnost pracovat a účast na našem socialním systému. Je tedy v zájmu nás všech aby azylantům úřady pomohly najít ubytování v místě kde najdou i práci a nevznikaly vyloučené lokality. V tomto bodu při současném počtu azylantů nevidím problém, ale při jejich radikálním nárůstu ten problém vzniknout může a měli bysme na něj být připraveni.

Odmítnutí azylu s možností deportace

Pokud je odmítnut azyl a reálně je kam migranta deportovat je situace celkem jasná a bez problému.

Odmítnutí azylu bez možnosti deportace

Asi nejkontroverznější bod. Spadají sem lidé, kterým byl odmítnut azyl ale není je z různých důvodů kam vrátit. Může to být proto, že se nepodaří doložit odkud pochází nebo odkud přišli a lidé u kterých to sice víme ale dotyčná země je odmítne převzít.

Nikde jsem nečetl ani neslyšel jak se chce vláda vypořádat s těmito lidmi a obávám se, že to neřeší ani naše stávající zákony. Tyto lidi nelze mít donekonečna někde zavřené.

Nabízí se varianta dát jim možnost žít a pracovat v režimu obdobném domácímu vězení a pokud se po určité době osvědčí (např. po 5 letech) dát jim možnost plné legitimizace jejich pobytu. Pokud tito lidé nebudou mít před sebou možnost normálního života, budeme je muset nejen dlouhodobě živit, ale stanou se i obrovským bezpečnostním rizikem až jich bude více. Nejhorší variantou je mít u nás třeba tisíce lidí bez perspektivy normálního života.

5/ Legislativa

S vyšším množstvím uprchlíků, kteří k nám míří je potřeba prověřit i legislativu, kterou u nás máme. Nejsem právník proto tuto legislativu nechci nějak podrobněji rozpitvávat, ale přeci jen si neodpustím zmínit 2 věci, které mě zarazily, souvisí spolu a považuji je za absurdní.

Nejprve v zákoně č. 325/1999 sb. zákon o azylu:

§ 78d

(1) Cizinec, jemuž je uděleno vízum za účelem strpění pobytu, si hradí náklady spojené s pobytem na území z vlastních prostředků.

(2) Cizinci, jemuž je uděleno vízum za účelem strpění pobytu, lze s ohledem na prokázané majetkové a finanční poměry jeho nebo jeho rodiny poskytnout na jeho žádost finanční příspěvek až do výše

a) 1,6násobku částky životního minima žadatele stanovené zvláštním právním předpisem9), je-li posuzován bez společně posuzovaných osob (§ 42 odst. 3),

b) 1,5násobku částky životního minima žadatele a společně s ním posuzovaných osob (§ 42 odst. 3), jsou-li společně posuzovány 2 až 3 osoby,

c) 1,4násobku částky životního minima žadatele a společně s ním posuzovaných osob (§ 42 odst. 3), jsou-li společně posuzovány 4 osoby,

d) 1,3násobku částky životního minima žadatele a společně s ním posuzovaných osob (§ 42 odst. 3), je-li společně posuzováno 5 a více osob.

http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-325

V tomto zákoně je, že člověk, který neúspěšně žádal o azyl a je u nás jen na vízum za účelem strpění pobytu může dostat až 1,6 násobek životního minima tedy více než získá náš občan žádající o socialní dávky.

Dále v zákoně č. 435/2004Sb. o zaměstnanosti

§ 99

Povolení k zaměstnání nelze vydat cizinci, který

a) v České republice požádal o udělení mezinárodní ochrany, a to po dobu 12 měsíců ode dne podání žádosti o udělení azylu, ....

http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=z435_2004_2

Další absurdita. Člověk, který u nás požádá o azyl a nebylo v jeho věci dosud pravomocně rozhodnuto, nesmí rok od podání žádosti pracovat a zpravidla je tak donucen se nechat živit na státní náklady.

Netvrdím, že všichni uprchlíci mají mít automaticky právo na pracovní povolení před udělením azylu, ale nevidím důvod proč na základě posouzení konkrétních žadatelů neumožnit vydání povolení i dříve pokud s tím vydají souhlas bezpečnostní složky.

Celkově je potřeba prověřit platnou legislativu a přizpůsobit ji současným potřebám. nejen 15 let starý azylový zákon, ale i další legislativu s s problémem související.

Moc rád bych se pletl, ale zatím to na mě působí dojmem, že vláda situaci značně podceňuje (nebo si s ní neví rady). Vláda bohužel zatím neřeší co s minimálně desítkami tisíc uprchlíků, kteří k nám nepochybně v několika příštích letech dorází bez ohledu na to jestli je zde chceme či nikoliv a jejichž příchodu nejsme schopni realně zabránit.

Realita je totiž taková, že i ty nejhorší možnosti u nás, vězení nebo internační zařízení, s dostatkem jídla, elektřinou, teplou vodou, střechou nad hlavou, zdravotní péčí a v bezpečí před válkou a násilím jsou pořád pro spoustu lidí mnohem lepší volbou než internace, vězení, hladomor nebo války v zemích odkud utíkají.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

PS. Já osobně jsem pro mnohem velkorysejší pomoc než plánovaných 1 500 lidí za 3 roky, osobně bych viděl naše možnosti řádově kolem 5 000 uprchlíků ročně z míst konfliktů plus ti co příjdou sami. Celkem do cca 10 000 těch, kterým můžeme udělit azyl. V případě zhoršení situace na Ukrajině tak krátkodobě (rok nebo dva) i desítky tisíc. Ale tento článek není o tom kolik jich příjmout.

Autor: Radek Polický | středa 15.7.2015 11:16 | karma článku: 15.32 | přečteno: 1423x

Další články blogera

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 959 | Diskuse

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 580 | Diskuse

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma článku: 45.80 | Přečteno: 18468 | Diskuse

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 492 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2553

Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...