Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uzavřeme před migranty hranice ČR. A co bude pak?

V souvislosti se současnou migrační vlnou se často mluví o posílení ochrany hranic a o zabránění vstupu migrantům. Ale co bude když migrantům fyzicky zabráníme vstoupit na naše území. Pragmaticky, bez ohledu na morální aspekt.

 

Jsou naivní představy, že svět a Evropa se nezmění. Ať se nám to líbí nebo ne tak ke změnám docházelo, dochází a docházet bude. Svět se vyvíjí a nelze zakonzervovat současný stav. Změnám nemůžeme zabránit, jediné co můžeme je ovlivnit jakým směrem se ČR respektive celý svět vyvine.

 

Kontroly na hranicích

Někdo má představu, že hranice uzavřeme tak, že posílíme kontroly na hranicích a ty kdo je překročí bez povolení deportujeme. Je to sice poměrně logická představa, ale realně může fungovat jen dokud jsou ochotné ty země odkud k nám migranti přišli si je převzít zpět. Při tom množstvím lidí co jde do Evropy dnes nemají šanci hraniční země  logisticky samy situaci zvládnout.

Samotné zavedení kontrol na hranicích vůbec nic neřeší, migranty nijak nezastaví a nesníží jejich počet v naší republice. Je to jen populistický, nic neřešící krok, který by neměl žádné zvláštní pozitivní ani negativní dopady. Jen by nás stál pár stovek milionů až pár miliard.

 

Fyzické uzavření hranic ČR

Jednoho dne si řekneme a dost. Migranty u nás nechceme.a proto neprostupně uzavřeme hranice. Obnovíme hraniční přechody. Postavíme nějaký ten plot a naverbujeme pár tisíc nebo spíš desitek tisíc vojáků a policistů, kteří fyzicky, zajistí jeho nepřekročitelnost. Včetně toho, že kdo neuposlechne výzvy a bude ho chtít překročit bude zastřelen nebo jiným způsobem likvidován (jinak fyzickou nepřekročitelnost hranice zajistit nelze).

Celkem jasnými důsledky tohoto kroku budou zejména ekonomické dopady na zajišťování neprostupnosti té hranice. Pokud vezmeme v úvahu minimálně 10 000 členů pohraniční stráže tak se bude jednat ročně jen v přímých nákladech na mzdy, ošacení, pohoné hmoty o více než 5 mld korun. Realně by ale byl potřeba násobek tohoto počtu lidí, pokud bysme opravdu chtěli zajistit neprostupnost  hranice.

Další miliardy  ročně budou potřeba na provoz  přechodů, ůdržbu plotu, výsluhy, výzbroj....Minimálně desítky miliard bude stát samotné vybudování celnic, plotu, logistického zázemí, vybavení pohraniční stráže....Mimo ekonomických dopadů na stát budou jasnou komplikací i fronty na hranicích.

 

Náklady na ostrahu hranic by dosáhly desítek až stovek miliard prvotních investic a desítek miliard ročních nákladů.

 

Protože nelze nikdy zajistit naprostou neprostupnost tak logickým důsledkem štvanice na migranty by muselo být posílení stavů policie, vytvoření hraničních pásem kde by se běžně kontroloval pohyb osob a dopravních prostředků. To by přineslo nejen další náklady, ale omezilo by to svobodu lidí v pohraničních oblastech.

Došlo by k omezní svobodného života minimálně v příhraničních oblastech.

 

Co na to ostatní země?

Nedovedu si představit, že bysme mohli zůstat v EU (ani v NATO) po zavedení podobného opatření. Realita je taková, že by od nás dali ruce pryč. Český trh pro ně není tak zajímavý aby měli důvod ponechat bezcelní obchod. Důsledkem by byl odchod investorů a tím úbytek pracovních míst. Vzhledem k tomu, že bysme ztratili výhodu členství v EU při práci v cizině muselo by se do republiky vrátit desítky tisíc lidí co pracují v zahraničí.

Velký problémem by pak za pár let byla emigrace vzdělaných lidí od nás pryč, začal by být nedostatek nejen vědců a vývojových pracovníků, ale akutním problémem by byly odchody lékařů. Problém by ale nebyl jen "odliv mozků", ale především ekonomická emigrace mladých lidí.

My nejsme Norsko s nerostným bohatstvím ani Švýcarsko s jeho bankami a vysokým podílem bohatých investorů. Většina našeho exportu je do zemí EU a jsme tedy závislí na bezcelním obchodu. Nejsme schopni ekonomicky konkurovat ostatním pokud o výhodu bezcelního obchodu EU příjdeme. Jistě ekonomicky bysme mohli existovat pokud by se  rozpadla celá EU a její bezcelní zóna, ale ani tak ne, při zachování současného životního standardu.

Být obklopeni bezcelní EU a sami platit clo by pro nás  bylo ekonomickou sebevraždou. Přineslo by to obrovský propad nejdříve v průmyslu a následně ve službách. Řekněme si na rovinu, že fyzické uzavření hranic by nás vrhlo někde na úroveň rozvojových zemí, ale nijak by nás okolní země neohrožovaly na bezpečí. Země, které by zůstaly v EU by nás nenapadly. Migranti by se nám začali vyhýbat, pokud by přes nás nějací prošli tak by je k nám nevraceli, nebyli bysme považováni za bezpečnou zemi. 

 

Zapomínat se nesmí ani na prostý fakt, že díky radikálnímu ekonomickému propadu by u nás došlo k nárustu socialního napětí a především kriminality. Došlo by k omezení zdravotní péče, důchodů a obecně socialního zajištění. Zkušenosti z historie jasně dokládají, že právě socialní napětí je dříve či později vždy zdrojem nepokojů a násilí. Zbavili bysme se tak teoretické hrozby násilí od migrantů výměnou za zcela jistý nárůst násilí od vlastních občanů.

 

Obdobné by to bylo i pokud bysme podobné rozhodnutí učinili v rámci Visegrádské skupiny. Dopady by byly pomalejší, ale stejně nevyhnutelné, V rámci Visegrádu by jen byla možnost plynulého napojení do sféry Ruského vlivu. A obnova jakéhosi RVHP. Nicméně to je model, který nám v minulosti moc dobrého nepřinesl.

 

 

Náš současný životní standard je dán především naším zapojením do EU. Díky struktuře naší ekonomiky jsme na EU bezpostředně závislí. Pokud se sami z EU vyčleníme zničíme tak sami svůj způsob života mnohem rychleji a razantněji než dokáží kteříkoliv migranti.  Naše jednostranné kroky, které by byly v rozporu s většinovým názorem v EU, by nás zničily ekonomicky, politicky i lidsky.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | čtvrtek 3.9.2015 11:43 | karma článku: 23,09 | přečteno: 3929x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.