Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chce u nás vůbec někdo uprchlíky?

Pokud se mě někdo zeptá zda u nás chci uprchlíky tak musím se vší vážností odpovědět, že rozhodně u nás v ČR ani v EU nechci ani jednoho jediného uprchlíka. Naopak vítám pokud k nám přichází ekonomičtí migranti.

Pro někoho je  možná nformace v perexu poměrně překvapivá, ale plně odpovídá tomu jak to cítím. K pochopení je potřeba si nejprve zjednodušeně říct kdo je to uprchlík a kdo je to ekonomický migrant.

 

Kdo je to uprchlík?

Uprchlík je člověk, který prchá před válkou, politickým útiskem případně před následky nějaké přírodní katastrofy (sucho, zemětřesení, tsunami....). Uprchlík je tedy člověk, který  primárně migrovat nechtěl, ale nějaká nenadálá situace ho donutila jít pryč ze země ve které žije a žádat někde o ochranu a pomoc. U uprchlíků se předpokládá, že se po skončení důvodů útěku do své země chtějí vrátit.

Oficialně se uprchlíkem člověk stává když mu je uznán status uprchlíka zemí kde požádal o azyl nebo pokud je uznán uprchlíkem Úřadem vysokého komisaře pro uprchlíky při OSN-UNHCR. Kdo si chce specifikovat kdo je uprchlík podrobně si najde info zde .

Pokud se bavíme o uprchlících je potřeba zdůraznit, že uprchlík nemusí migrovat přímo z místa konfliktu. Často napřed odejde do uprchlických táborů v sousední zemi, kde je relativně bezpečný před válkou a teprve následně pak odchází do země kde žádá o azyl. Tento postup je zcela legitimní.  To, že země uprchlíkovi umožní žít na svém území neznamená, že mu automaticky poskytla azyl. Velmi často nejsou země v okolí konfliktu schopny kvůli ekonomickým či logistickým problémům zajistit materialně azylanty, zejména pokud konflikt trvá delší dobu.http://www.amnesty.cz/z936/turecko-stovky-tisic-syrskych-uprchliku-celi-bide-na-mnohe-se-strili

Život v uprchlických táborech nebo v podobě uprchlíků, kteří nemají materialní zabezpečení i když jsou v zemi kde se neválčí rozhodně nesplňuje požadavek na bezpečné místo. To je přijatelné pokud se jedná o krátké období, roku nebo maximálně dvou. Minimálně pro děti je to naopak místo kde jsou zcela zásadně ohroženi na svém zdraví, zejména na duševním rozvoji. Nemohou bez následku čekat několik let v beznaději než se jejich situace vyřeší.

 

 

Kdo je to ekonomický migrant?

Ekonomický migrant je člověk, který odchází za ekonomickým prospěchem. Jeho odchod ze země není motivován bezprostředním ohrožením, ale snahou o ekonomický profit. Ekonomický migrant je člověk, který chce aktivně řešit svou ekonomickou situaci.

 

 

Proč jsou ekonomičtí migranti přínosem?

Žádná vyspělá země se fakticky bez ekonomických migrantů neobejde. Nejde jen o často zmiňované stárnutí populace.

Jde především o to, že lidé ve vyspělých zemích nejsou ochotni vykonávat některé práce, zejména ty méně placené a fyzicky obtížné. Respektive nejsou je ochotni vykonávat za ty peníze, které za ně zaměstnavatelé jsou ochotni platit. Právě na tyto práce, kde je rozpor mezi nabídkou a poptávkou nejčastěji míří zahraniční pracovníci-ekonomičtí migranti. ostatně i u nás platí, že obsadit nějakou pracovní pozici cizincem lze až když není vhodný uchazeč o toto místo z občanů ČR.

Mimochodem u nás je v současnosti kolem 450 000 (cca 6%) nezaměstnaných, ale zároveň je kolem 100 000 volných míst.http://www.kurzy.cz/makroekonomika/nezamestnanost/A=3 Fakticky to znamená, že je nulová nezaměstnanost u těch co opravdu chtějí pracovat a jsou ochotni se za prací přestěhovat. Právě neochota se za prací stěhovat je "kamenem úrazu". U nás se často nejsou lidé ochotni přestěhovat ani v rámci republiky. Naopak migranti jsou ochotni za prací jít z Ukrajiny, Afriky, Vietnamu....

 

 

Proč je výhodné přijímat ekonomické migranty?

Vyplývá to z výše uvedeného. Migranty potřebujeme. Potřebujeme lidi, kteří jsou ve svém životě aktivní, chtějí primárně jít k nám kde budou dlouhodobě pracovat. Ekonomičtí migranti jsou aktivní, jsou ochotni se stěhovat a mají zájem u nás zůstat dlouhodobě. Uprchlíci  jsou lidé, kteří primárně prchají z donucení a chtějí se po skončení problému vrátit.

Je důležité si říct, že všichni migranti jak ti ekonomičtí tak uprchlíci potřebují nějakou dobu na aklimatizaci u nás. Musí si zvyknout na náš způsob života, na řeč, pracovní návyky... I to je důvod, proč se vyplatí především lidé, kteří u nás chtějí žít trvale.

Právě v tom, jestli svou situaci řeší sami nebo z donucení a v tom jak dlouho u nás chtějí zůstat se liší ekonomičtí migranti od uprchlíků. V tom je výhoda ekonomických migrantů. Pokud bysme postupovali čistě pragmaticky, jen s ohledem na ekonomiku, vyplatilo by se brát ekonomické migranty a odmítat uprchlíky.

 

Proč u nás nechci uprchlíky?

Je přeci nesmysl chtít u nás uprchlíky. Tito lidé nám jen velmi těžko přinesou nějaký profit. Pokud uznáme jejich status uprchlíka a přiznáme jim azyl znamená to pro nás mnoho závazků a nákladů a většina z nich se po čase vrátí do země původu, nesplatí tak tyto náklady odvody a daněmi. Ale hlavně nepřeji nikomu nic zlého, nechci aby někdo musel prchat před válkou, pronásledováním nebo před přírodní katastrofou.

To, že k nám proudí uprchlíci je důsledkem jejich neštěstí. Nepřeji jim nic zlého a proto jednoznačně tvrdím, že uprchlíky  nechci u nás ani jinde na světě.

 

 

Ti uprchlíci si dobrovolně svůj osud nevybrali. Pomoc uprchlíkům je projevem lidskosti a solidarity. Pomoc uprchlíkům není o tom jestli se nám to vyplatí či nikoliv, nelze vše přepočítávat na peníze. Pomoc uprchlíkům je projevem mravního základu na kterém stojí Euroatlantická civilizace.

V souvislosti s migrační vlnou do EU asi nejvíce kontroverzí budí migranti z blízkého východu, z Afriky a z Balkánu, kteří přichází bez povolení (ilegalní migranti). Jsou mezi nimi jak uprchlíci (řádově polovina z nich) tak i ekonomičtí migranti. Považuji za důležité pomoci všem uprchlíkům a nemám nic ani proti ekonomickým migrantům-těm ale nemusíme nijak výrazně pomáhat, jen bysme jim měli dát šanci. Ostatně někdy je velmi těžké rozlišit kdo je uprchlík a kdo je ten ekonomický migrant. Mnoho lidí u nás, ale i v jiných zemích EU má pocit, že k nám jdou s cílem zneužívat socialní systém. Problémy zejména vyvolává naše neschopnost vracet ty, kteří si naši pomoc nezaslouží, ty kteří jen mají nataženou ruku a jdou k nám z ekonomických důvodů. Tady je potřeba si říci, že i u uprchlíků je potřeba zohlednit jejich aktivitu. Pomoc neznamená, že jim dáme  vše nač si ukáží a neznamená to, že sami v rámci svých možností nemusí pracovat.

Je jasné, že nejsme schopni pomoci k lepšímu životu všem lidem na světě a není to ani naše morální povinnost. jsme ale schopni pomoci po nezbytně dlouhou dobu všem uprchlíkům. většině materialní pomocí v zemích kolem té odkud prchají a jsme schopni pomoci všem  UPRCHLÍKŮM, kteří chtějí do EU a chtějí se sami aktivně podílet na pomoci sobě a své rodině (chtějí v rámci svých možností pracovat). Nemylme se není pro každého uprchlíka tím vysněným rájem EU nebo jiné vyspělé země. Pro většinu je cílem co nejdříve se vrátit do své domoviny.

Pokud chceme dostát mravnímu základu naší společnosti musíme pomoci každému uprchlíkovi, který o naši pomoc požádá. Právě tím morálním základem se lišíme od různých diktatur, které ty uprchlíky produkují.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

PS. O tom jak podle mého názoru rozlišit ty kdo jen natahují ruku od těch co si chtějí lepší život odpracovat napíši v jednom z příštích blogů.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Radek Polický | pátek 11.9.2015 11:29 | karma článku: 24,64 | přečteno: 6396x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:05

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.