Opravdu tu uprchlíky nechceme?

30. 10. 2015 9:29:57
Opravdu tak zásadně uprchlíky a Islám v ČR nechceme? Mají u nás IVČRN/BPI, Okamura a další extremisti opravdu podoporu veřejnosti? Co ukázaly demonstrace proti migrantům 28.10.2015?

Často si kladu otázku jak je to doopravdy s odporem Čechů k Islámu respektive s odporem vůči migrantům. Na toto téma proběhly různé průzkumy, které ukazovaly, že proti pomoci uprchlíkům, zejména muslimům je u nás většina lidí. Výsledky průzkumů se navzájem u jednotlivých agentur značně liší. Liší se nejen dle aktualní situace, ale hlavní rozdíl je v tom co vlastně ten, který průzkum zjišťoval.

Pokud se jednalo o to jestli mají lidé z migrační vlny strach tak až 85% respondentů strach či obavy projevilo. Rozdíly byly rovněž podle toho jak je vnímána migrace z jednotlivých regionů, kdy výrazně hůře je hodnocena migrace z blízkého východu a Afriky než např. migrace z území bývalého SSSR i v hodnocení migrantů obecně a uprchlíků, kteří utíkají před válkou.
Odkazy na různé průzkumy v minulosti zde, na jeden z posledních zde.

Do zajímavého světla pak situaci kolem průzkumů stavíanketa, kterou na inernetu uspořádala ODS. Ta ukázala, že náš odpor k migrantům je do značné míry dán nedůvěrou v naše politiky, že situaci zvládnou. Jistě anketa politické strany na internetu je ovlivněna tím kdo se jí účastní, ale rozhodně její výsledky jsou velmi zajímavé.

Celkově se dá říci, že podle průzkumů je více než polovina Čechů proti pomoci uprchlíkům a řádově kolem 70% je proti pomoci uprchlíkům z blízkého východu a Afriky (to nepochybně souvisí i s Islámem). Podle průzkumů patříme k zemím s největším odporem vůči migrantům v rámci EU.

Paradoxem je, že Češi, kteří podle průzkumů odmítají uprchlíky zároveň patří k těm, kteří jsou ochotní pomáhat. Nejen, že se pořádají různé sbírky, ale čeští dobrovolníci vozí pomoc do Maďarska, pomáhají v Chorvatsku, ale i jinde. Dobrovolníci pomáhají i v zařízeních pro uprchlíky v ČR.

Stejně tak je paradoxní výsledekpokusu kteý udělala organizace HateFree kdy zjišťovala jak lidé u nás zareagují na "skutečnou uprchlickou" Syrskou rodinu s dítětem (jednalo se lidi co u nás žijí již 10 let). Značná část nabídla pomoc, někteří dali hned jídlo či peníze. Část lidí rovněž varovala "urchlíky" ať nezůstavájí v ČR, že je u nás hodně rasistů.

O tom, že u nás jsou lidé historicky vstřícní k cizincům svědčí to, že u nás žije přes 400 000 cizinců. To, že donedávna neměli s cizinci Češi problém dokazuje mimo jiné i to, že v našem parlamentu je Tomio Okamura, který se jako etnický Čech nejmenuje a ani tak nevypadá, že za senátora byl zvolen muslim původem ze Syrie Hassan Mezian.


Jedním z důvod proč jsou u nás v průzkumech lidé výrazně proti uprchlíkům je strach. Strach z toho co bude. Uprchlíci jsou např. podle sociologa Zygmunta Baumana "poslové špatných zpráv" a popravdě, posly špatných zpráv nemá nikdo rád.

Ten strach není ani tak strachem ze samotných migrantů, ale je strachem ze stráty ekonomických jistot, strachem, že na nás budou kladeny větší nároky. Bojíme se, že situaci nezvládneme, bojíme se nejistoty.

Právě strach lidí z nejistoty je to co se snaží využít ruzní lidé pro své politické cíle. Zde si dovolím citovat výše zmiňovaného senátora Hassana Meziana.

Co vám vadí na dnešní době?
Je zde citelná atmosféra strachu, kterou záměrně vyvolávají různí neúspěšní politici. Sami nemají žádný jiný program a takto se snaží vytáhnout na pozice, kam by se jinak neměli šanci dostat. A přispívají k tomu i výroky pana prezidenta. V atmosféře strachu budou lidé volit populisty, a tím pádem můžeme dát demokracii sbohem.

Zdroj:http://usti.idnes.cz/lekar-hassan-mezian-senator-ze-syrie-o-uprchlicich-fwr-/usti-zpravy.aspx?c=A151024_2200954_usti-zpravy_alh

Společným znakem těchto neúspěšných politiků je nejen to, že podporu hledají u různých extremistických uskupení, ale především to, že vytváří jakéhosi "nepřítele", před kterým nás chtějí zachránit.

Tyto extremistické seskupení, jako je např.Blok proti islámu jsou velmi aktivní na socialních sítích a v různých intenetových médiích (i zde na blogu iDNES). Snaží se nabudit dojem, že nejsou jen okrajovou záležitostí, že mají masivní podporu (IVČRN cca 160 tisíc příznivců na FB) a že zastupují názor většiny lidí.

To jakou mají realnou sílu, ale ukazují nejenprůzkumy veřejného mínění, které jim přisuzují podporu kolem 1-3%, ale především účast lidí na jejich aktivitách. Konkrétně na demonstracích, které svolal Blok proti islámu v Praze, Brně, Ostravě a Ústí nad labem se celkem sešlo něco mezi 3-5 tisíci lidmi. To je na takovou "zásadní" akci a na 160 000 příznivců IVČRN totální fiasko.

Jasně to ukazuje, že tito lidé nemají faktickou podporu veřejnosti, ale, že jejich "síla" je jen iluzí, která je vytvořena aktivitou pár stovek lidí, kteří jsou velmi agilní a tak vytváří dojem, že mají převahu.

Ostatně o tom, že si jsou vědomi toho jak na tom skutečně jsou svědčí i fakt, že další demostraci 17.11.2015 nesvolávají proti "migrantům", ale na podporu názorů prezidenta. Moc dobře jsou si totiž vědomi, že "spojení s prezidentem" může jejich věci pomoci a minimálně na demonstraci přilákat více lidí.

Takovou perličkou je, že podporují v názorech proti Islámu a migraci prezidenta Zemana. Ačkoliv v době kdy byl premierem tak jeho vláda migranty (včetně těch muslimského vyznání) nejen neodmítala (měli jsme jich kolem roku 2000 u nás desítky tisíc ročně), ale pro stovky lidi z Kosova posílala letecké specialy. Dokonce nám tehdy ani nevadilo ani to, že ti lidé často neměli doklady a uprchlíky jsme si tehdy ani sami nevybírali, ale nechali jsme to plně v kompetenci UNHCR. (odkaz zde)

Realita ukazuje, že ani průzkumy ani internetové prostředí není tím co skutečně odráží vztah Čechů k migraci a Islámu. Ve virtualním světě upřednostňujeme rychlá, jednoduchá a silová řešení "nechceme je tady". Jasně se vymezujeme proti "anonymnímu nepříteli". Uplatňuje se u nás jakási sounaležitost s prezentovaným většinovým názorem. Ve skutečném životě, když se nejedná o anonymní lidi tak je situace zcela jiná a většinově nám uprchlíci nevadí, už to nejsou vyslanci nějaké nenávistné kultury, ale prostě lidé, kteří potřebují pomoc a těm ji neodmítneme.

Děkuji za pozornost přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | pátek 30.10.2015 9:29 | karma článku: 19.08 | přečteno: 4738x

Další články blogera

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 959 | Diskuse

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 580 | Diskuse

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma článku: 45.80 | Přečteno: 18468 | Diskuse

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 243 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 421 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 586 | Diskuse
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2553

Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...