Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paříž. Evropa je ve válce.

Pátek 13 listopadu 2015 se nepochybně zapíše černým písmem do historie nejen Francie, ale i celé Evropy.

Teroristický útok v Paříži spáchali s nejvyšší pravděpodobností žoldáci vyslaní Islámským státem. O tom, že jde o útok  ze strany IS hovořil dle ČT prezident Francie Francois Hollande, který to měl označit za válečný akt IS vůči Francii. Islámský stát již měl pohrozit opakováním útoků pokud Francie neukončí své angažmá v Syrii.

O tom, že dříve či později bude v Evropě spáchán teoristický čin asi nikdo nepochyboval a asi nikdo nepochybuje, že bohužel, ani nebyl  poslední. Nikdo pravděpodobně  nepochyboval, že terorismus bude podporovat IS případně jiná radikální Islamistická skupina. Stejně tak jako prezident Hollande i oni to nepochybně považují za válečný akt. Tím, že zaútočili na Francii zaútočili zároveň na celou EU a celé NATO.

Je tedy zcela evidentní, že i my jako členové NATO a EU jsme ve válce.

 

Pokud někde probíhá válka je vždy si říci kdo je agresor a kdo se jen brání a je nutné si říci kdo je náš (tím náš myslím EU a NATO) spojenec, kdo je neutrální a kdo je nepřítel.

Kdo je agresor je v konfliktu v Syrii je těžké říci. Bylo by jednoduché a laciné svalovat vinu jen na IS. Ten je sice očividně nejbrutálnější, ale vznikl až jako reakce na celkovou situaci v regionu. Na té měl podíl Assad, různé skupiny v Syrii, okolní země a měly na ní podíl i členské země NATO, Rusko (v minulosti i země Varšavské smlouvy). Nejsme schopni říci kdo je agresorem a tedy  je viníkem války v Syrii.

Je těžko říci kdo je našim spojencem v konfliktu každý sleduje své zájmy. Ostatně ta roztříštěnost zájmů je důvodem proč ten konflikt trvá tak dlouho jak trvá. V této chvíli není v tomto konfliktu našim bezprostředním nepřítelem ani Assad, ani Rusko, ani Saudská Arabie ani další zůčastněné země.

 

Zcela jednoznačně jsme ale schopni říci, kdo  našim nepřítelem v této válce je. Jednoznačně je to Islámský stát a organizace s tímto uskupením spolupracující.

 

Pokud chceme v této válce uspět musíme najít spojence. Musíme najít spojence ne jen k bezprostřednímu zničení IS, ke kterámu nám aktualně mohou pomoci ti pro které jsou také hrozbou. To je jak prezident Assad (a jeho spojenec Rusko) tak okolní země. 

Samotné vítězství nad IS, ale nevyřeší budoucnost regionu. Pro klid v regionu a pro odstranění příčin terorismu, především musíme hledat spojence pro budoucnost, aby se podobná situace neopakovala. Ty spojence je nejjednodušší hledat mezi těmi kdo nás za spojence považují již dnes. To jsou lidé, kteří k nám utíkají právě před IS, ale i před Assadem a dalšími. Pokud jim poskytneme azyl a ochráníme je před zlem, ktrému nejsou aktualně schopni vzdorovat, je velmi pravděpodobné, že mohou být v budoucnu našimi spojenci jak oni tak jejich rodiny, příbuzní a známí, kteří zůstali v regionu. Naopak pokud těmto lidem pomoc odmítneme tak jim nic jiného než se přidat k IS nebo jiným skupinám nezbude. Pokud je odmítneme sami je donutíme postavit se proti nám.

Jistě i mezi uprchlíky mohou být zločinci a je potřeba aby tajné služby a policie prověřovala kdo k nám jde. Ale uzavření hranic nás před terorismem neochrání. Teroristé si vždy najdou cestu jak zaútočit o tom se v minulosti přesvědčily nejen USA, Španělsko, Veká Britanie, ale i mnohé další země.  A nebyl to zdaleka jen terorismus islámských radikálů.

 

Cílem teroristů je šířit strach, chaos a nenávist. Cílem je rozdělit a paralyzovat společnost.. Terorismus je prostředkem těch co nemají k prosazení svých cílů a úmyslů dost síly jinými způsoby, je znakem slabosti. Tím, že nám naženou strach a paralyzují nás si sami dodávají sílu a odvahu "bojovat".

Jedinou možností jak se před terorismem chránit je nenechat ho účinkovat. Nepoddat se strachu a nenávisti. Ochranou je po útocích zachovat řád a ještě více se semknout proti skutečnému nepříteli. Tím nepřítelem jsou teroristé a v tomto konkrétním případě IS. Tím nepřítelem nejsou ti co před nimi prchají.

 

Pátek 13 listopadu 2015 se nepochybně zapíše černým písmem do historie nejen Francie, ale i celé Evropy. Na tento den budeme vzpomínat  jako na den kdy zbytečně zemřelo minimálně 128 lidí.

Jestli na něj zároveň budeme vzpomínat jako na den kdy se teroristům podařilo rozvrátit Evropu nebo naopak na den, po které se Evropa více sjednotila záleží jen na nás.

 

Děkuji za pozornost a přeji nám všem ať se nenecháme ovládnout strachem a nenávistí.

Autor: Radek Polický | sobota 14.11.2015 13:14 | karma článku: 20,97 | přečteno: 2567x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.