Je srovnatelný Konvička s Charlie Hebdo?

13. 09. 2016 12:49:24
Poslední akce doc. Konvičky byla rozpuštěna pro znevažování náboženství. Vyrojilo mnoho názorů, že byla omezena voboda projevu a srovnává se Konvička s Charlie Hebdo.

Připomeńme si o co šlo:

Konvička a spol. uspořádali shromáždění nazvané " S humorem do Mekky". Součástí této akce měla být parodie rituálu "kamenování satana" (ten je součástí pouti do Mekky). Posvátné místo muslimů Kaabu měla symbolizovat mobilní toaleta zahalena černou látkou..Toto shromáždění bylo rozpuštěno na základě rozhodnutí úředníků pro znevažování náboženství a rozněcování náboženské nenávisti a nesnášenlivosti právě kvůli použití zahalené mobilní toalety jako symbolu zobrazujícího neposvátnější místo muslimů Kaabu. Úředníci měli opakovaně pořadatele shromáždění upozornit, že použití mobilní toalety není možné. Již před shromážděním byl dán radním Dolínkem návrh na zákaz shromáždění na daném místě pro probíhající opravy vodovodního potrubí.

Legislativa

Shromažďovací právo u nás upřesňuje Zákon č. 84/1990 Sb.Zákon o právu shromažďovacím.

Tento zákon upravuje i možnost zakázat shromáždění.

§ 10

(1) Úřad, jemuž bylo shromáždění oznámeno, je zakáže, jestliže by oznámený účel shromáždění směřoval k výzvě:

a)popírat nebo omezovat osobní, politická nebo jiná práva občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení nebo k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti z těchto důvodů:

b)dopouštět se násilí nebo hrubé neslušnosti;

c)jinak porušovat ústavu a zákony.

(2) Úřad shromáždění zakáže též tehdy, jestliže

a)se má konat na místě, kde by účastníkům hrozilo závažné nebezpečí pro jejich zdraví.

Ze znění zákona vyplývá, že je možné zakázat shromáždění pokud hrozí závažné nebezpečí pro zdraví účastníků. Opravy v ulici kde se konalo shromáždění probíhají, ale závažné nebezpečí účastníkům zřejmě nehrozilo, už jen proto, že Konvička je schopný přilákat maximálně pár desítek svých věrných. A na novináře a policisty, kteých tam bylo zřéjmě více než účastníků shrmáždění zákon nepamatuje.

Jiná věc je samotný program shromáždění. Symbolizovat Kaabu kadibudkou překrytou plachtou je zcela evidentně hrubá neslušnost § 10 (1) b) zákona o právu shromažďovacím.. Organizátoři na toto byli předem upozorněni a proto bylo rozpuštění shromáždění na místě. Stejně tak je dle mého názoru zřejmé, že shromáždění vedlo k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti z náboženských důvodů, které je důvodem pro rozpuštění demonstrace podle §10 (1) a) tohoto zákona.

Porovnání s Charlie Hebdo

Charlie Hebdo je satirický časopis, který produkuje stejné nechutnosti jako Konvička a spol. Za své cíle si vybírá různé skupiny lidí a různé situace. Ačkoliv satira Charlie Hebdo je často až nechutná a mnohým (včetně mě) odporná, tak mají plné právo ji tisknout. Tato svoboda projevu do demokracie patří.

Konvička své trapné šaškárny a nechutnosti zaměřuje cíleně proti jedné skupině obyvatel. Neprezentuje se jako satirická či umělecká skupina, ale jako legitimní politická síla a tyto akce ke svým politickým cílům zneužívá . Už v tom se docela zásadně od Charlie Hebdo liší.

Jedno mají obě akce společné. o tom zda se někdo dopustil podněcování nenávisti v trestněprávní rovině musí rozhodnout jedině soud. Nicméně rozpuštění demonstrace není trest, jen brání v pokračování nelegální činnosti.

Hlavní rozdíl mezi svobodou projevu u satirického časopisu a svobodou projevu při shromáždění, ale je místo toho projevu.

Časopis i mista kde se prodává jsou soukromými majetkem (byť veřejně přístupnými). Kdo nechce si jej prostě nekoupí = nikdo není omezen na svých právech užívat veřejný prostor bez toho aby byl urážen on osobně nebo jeho víra, národnost, etnikum.

Konvičkovo shromáždění proběhlo na veřejném prostranství. Veřejné prostranství je z principu pro všechny. Ti kdo by se mohli cítit uraženi byli omezeni na svých právech. Mají právo na to, aby nebyli ve veřejném prostoru uráženi a nebyla ve veřejném prostoru hanobena jejich víra, národnost nebo etnikum.

Pokud by Konvička akci udělal na svém pozemku, vydal karikatury v soukromém časopise, udělal tu scénku ve svém nebo pronajatém divadle či jiném soukromém prostoru bylo by to stejně nechutné, ale měl by na to právo a nikdo by to nemohl zakázat. O tom zda tím porušil zákon by případně až následně rozhodl soud.

.Na veřené prostranství podobné akce nepatří. Není možné aby se za svobodu projevu schovávaly urážky či hanobení víry, etnika či národnosti. Je proto dobře, že se úřady nebály a akci, která byla v rozporu jak se zákony tak s dobrými mravy, nechali rozpustit a zamezili tak pokračování protiprávního jednání. Je dobře, že máme zákony, které to umožňují. Ani svoboda projevu totiž nemůže být nadřazena všemu, zejména ne ostatním lidský právům.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | úterý 13.9.2016 12:49 | karma článku: 20.50 | přečteno: 995x

Další články blogera

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 959 | Diskuse

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 580 | Diskuse

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma článku: 45.80 | Přečteno: 18468 | Diskuse

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 104 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 248 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 144 | Diskuse
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2553

Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...