"Zabíjel" legálně držený Browning 6,35mm?

22.února letošního roku spáchal sebevraždu kolega bloger Jaroslav Janota. Hodně se mluví o tom kdo za jeho smrt může. Nato je celkem jednoduchá odpověď. Bezprostředním viníkem je pan Janota. On sám se rozhodl skočit. Ale...

 

Případ Kolegy Janoty začal mnohem dříve než letos 22 února a mnohem dříve než došlo k incidentu s exekutory (zde). Všechny tyto mediálně známé fakta jsou jen důsledkem přechozího jednání pana Janoty a především souhry nešťastných okolností.

Jeho případ začal v době, o které není nic moc veřejně známo. Začal v obě kdy udělal chybu a zadlužil se. Vše další už byla souhra nešťastných okolností, které ho přivedly na balkón jeho Napajedelského bytu.

Jeho dluhy ho dovedly až k tomu, že jeho byt "navštívili" exekutoři. Pan Janota proti nim použil legálně drženou zbraň Browning 6,35mm. Jsou různé verze o tom jak celá situace proběhla. Pan Janota tvrdil, že byl rozespalý po noční směně, že nevěděl, že ti kdo jsou v jeho bytě jsou exekutoři a že vystřelil jen pro výstrahu (celý popis události z pohledu pana Janoty zde). Soud, exekutoři a státní žalobce to viděli jinak a za pokus o vraždu byl pan Janota odsouzen ke 12 letům vězení (zde).

Jak to bylo doopravdy se nikdy nedovíme. On ten pohled byl zřejmě z každé strany bytu pana Janoty poněkud odlišný. Je klidně možné, že exekutoři v tomto případě postupovali správně. Tvrdí, že na dveře předem vylepili papír, že přijdou a, právo vniknout pokud dlužník neotvírá do bytu mají. Stejně tak je reálné, že pan Janota si papíru nemusel všimnout a velmi pravděpodobně byl jeho úsudek po noční směně a řádově hodině či dvou spánku silně ovlivněn.

Co je ale celkem neodiskutovatelné je, že mimo jiných okolností má značný podíl na situaci vlastnictví zbraně panem Janotou. Právě díky výstřelu z této zbraně dostal pan Janota 12 let. Je možné, že pokud by neměl střelnou zbraň mohl by zkusit použít jinou zbraň (nůž, židli....), ale představa, že by se vyřítil za dveře a na domělé agresory zaútočil není moc reálná, zejména ne když byl rozespalý po noční. Reálnější je, že se zbraní čekal za dveřmi, volal policii, křičel na domnělé lupiče aby je zastrašil.... Vzhledem k tomu, že měl střelnou zbraň tak udělal to co bylo v dané situaci z jeho pohledu nejjednodušší. Udělal to nač si zbraně mnoho lidí pořizuje. Použil ji pro svou osobní ochranu.

Jestli ji opravdu použil pro varovný výstřel nebo střílel na exekutora se už nedovíme, stejně jako to jestli opravdu šlo o důsledek jeho rozespalosti nebo o frustraci z exekuce. Každopádně pan Janota jednal zkratkovitě a pokud by v dané situaci uvažoval rozumně postupoval by jinak - s větší rozvahou.

Zastánci zbraní u nás tvrdí, že máme perfektní zákony o držení zbraní. Že jejich legální držitelé nejsou hrozbou, že zbraně umí použít, že jsou prověřeni lékaři....Pan Janota měl legálně drženou zbraň. Musel tedy projít lékařským vyšetřením, musel projít zkouškami v ovládání zbraně a byl dle zastánců zbraní perfektně připraven. Přesto v krizové situaci selhal a udělal chybu. Jeho chyba sice neměla přímé důsledky na zdraví, ale  byla to právě tato chyba, která ho nakonec dovedla až ke skoku z balkónu jeho bytu.

Případ pana Janoty je tragedií pro jeho rodinu, přátelé a známé, ale měl by být i mementem pro každého kdo si chce pořídit zbraň pro svou ochranu. Zbraň může člověka chránit, ale stejně tak i přivést do neštěstí. 

Děkuji za pozornost.

Autor: Radek Polický | pátek 24.2.2017 10:29 | karma článku: 20,58 | přečteno: 2454x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74