Volit piráty? Ne, to opravdu ne.

19. 10. 2017 12:55:47
Za Černého koně letošních voleb jsou často považováni Piráti (Česká pirátská strana). Sami sebe rádi označují za nejdemokratičtější stranu díky své transparentnosti a celostátnímu fóru jako nejvyššímu orgánu strany.

Z mého pohled má ta strana ve svém programu mnoho zajímavých věcí. Je to například e-government, jsou proevropští, prosazují transparentnost veřejné správy...

Na druhou stranu mají v programu spoustu věcí nevyjasněných ve smyslu "anoale". Například v přístupu k euru kde sice vrdí, že euro máme příjmout, protože jsme se k němu zavázali v referendu, ale zároveň říkají ne teď, ale někdy v budoucnu až si budeme myslet, že je to pro nás výhodné. Vztah k NATU si museli ujasňovat ještě letos nějakých 8let po jejich vzniku, ale ani tam nejsou schopni říci jasně a jednoduše jsme pro NATO .

V programu mají pak i věci, které jsou dle mého naprostou pitomostí. Například v soudnictví kdy veřejnou kartu soudce, osobní zodpovědnost za excesy,... považuji způsoby jak snáze ovlivnit soudy a soudce-jinak to nic přinést nemůže. Zodpovědnost totiž soudci mají již dnes a mohou být potrestáni. Návrhy Pirátů by pak přinesly možnosti jak jednodušeji na "nepohodlnného" soudce zatlačit. Piráti hovoří o justici nezávislé na státu, ale o jejich kutečném postoji pak vypovídá i toto::

Dnes jsem se zúčastnil hlavního líčení s výslechem premiéra Sobotky v kauze OKD. Domnívám se, že Sobotka by neměl stát u soudu jako svědek, ale že by ho justice měla spolu s panem Bakalou usadit na lavici obžalovaných.

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/kauza-okd.html

Podle Pirátů tedy není podstatné to pro co jsou důkazy, ale justice by se asi měla řídit názory lidu, to pak na veřejnou kartu soudce a další nesmysly vrhá trošku jiné světlo.

Volební vězeňský autobus, se kterým vyjedou Piráti

(http://zpravy.idnes.cz/pirati-maji-v-kampani-vezensky-autobus-d91-/domaci.aspx?c=A170814_114707_domaci_ko)

Zvláštní je pak i jejich postoj ve smyslu "oni nám všichni ubližují" (trošku se to podobá stylu je to kampaň a účelovka). Sami Piráti zahájili svou kampaň útokem na ostatní strany tzv."vězeňským autobusem" a údernými hesly jako "jedeme si pro ně", "pusťte nás na ně", "Babiši Sobotko jedeme si pro Vás" a celá jejich kampaň je provázena vymezováním se proti jiným stanám. Píší, že jsou rádi za zachování svobody slova když soud zamítl žalobu paní Nečasové aby z autobusu byla sundána její podobizna. Jak se ale někdo "otře" o Piráty tak je oheň na střeše.

(https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210486357816700&set=gm.1435403133224157&type=3&theater&ifg=1)

Po tomto inzerátu TOP09 se spustila lavina ublíženeckých statusů a komentů Pirátů na internetu. Najednou už není negativní kampaň fajn. Hned se spustilo mnoho povyku, že Piráti s ANO ne, ale faktem je, že spolupráci s ANO ve své povolební strategii nijak nevyloučili.

Budeme jednat se všemi ostatními politickými stranami. Naše podpora libovolné vlády je podmíněna tím, že do vlády nebudou nominováni lidé nekompetentní nebo s korupční historií. V žádném případě nepodpoříme vládu s účastí subjektů ohrožujících základy liberální demokracie nebo s historickým dědictvím likvidace demokracie v této zemi, tj. zejména s účastí KSČM, SPD nebo s převahou ANO.

https://www.pirati.cz/program/psp2017/povolebni-strategie/

Ta povolební strategie pirátů to je vůbec taková "perlička", nejen, že si očividně mezi sebou nevěří a proto ji všichni museli podepisovat (koho to jen připomíná?, že by Bártovy VV?). Výsledky povolebního vyjednávání pak musí schvalovat celostátní fórum (tedy to co tvrdí Bartoš a spol. nemá příliš velkou váhu dokud to nepotvrdí celkem anonymní dav členské základny), ale především to odporuje duchu ústavy kdy poslanec vykonává mandát sám za sebe, ne podle nějaké povolební strategie strany nebo dle celostátního fóra té strany. Jistě ostatní strany se taky navzájem domlouvají, ale rozhodují jejich zvolení leadeři, kteří tak vykonávají svůj mandát, ne nevolená relativně anonymní členská základna.

Co mi nejvíce na Pirátech vadí je právě to celostátní referendum, které on prezentují jako nejdemokratičtější způsob. Osobně to naopak považuji spíš za takový podvod na voličích. Jistě v rámci strany se u nich dá hovořit o demokracii a nepochybuji o tom, že pan Bartoš (a nejen on) je poctivý člověk a tomu co dělá a v to co dělá věří. Konkrétně jeho volbu, pokud by kandidoval sám za sebe, ne za Piráty, bych si dovedl představit. Nicméně já jako volič nechci vystavit bianco šek nějaké straně ať udělá cokoliv co si její základna odhlasuje. Tak jak to mají postaveno Piráti si totiž obhájí prakticky jakýkoliv názorový veletoč, se kterým ani vedení strany nemusí mít možnost něco udělat, prostě proto, že ten kdo je volí musí počítat s tím, že zásadní témata jako je vztah k NATO, Euru, ale i školství, zemědělství, daním...nejsou zahrnuty v samé podstatě strany, ale podléhají tomu co si odhlasuje celostátní fórum. Podobně to vidím s deklarací ochoty spolupráce s ANO či přímo Andrejem Babišem. Já panu Bartošovi a spol. věřím, že oni s ním do vlády nechtějí-ostatně by popřeli sami sebe. Komu tak zcela nevěřím je anonymní dav v celostátním foru strany.

Podobně to vidíme u populistických stran typu ANO a v minulosti VV, které své názory mnění či mněnily dle politických nálad v zemi. Ale já nechci aby mnou volená strana měnila názory dle nálady většiny voličů. Já chci aby hájila mnou preferované názory i kdyby byly menšinové. Proto straně dávám hlas, aby zastupovali mně, ne aby zastupovali většinu.

Z mého pohledu jsou proto Piráti jen další populistickou stranou, bez jasného politického směřování. Ačkoliv je jím ke cti, že nejsou stranou jednoho člověka jako ANO, VV, SPD.... a jsou stranou s demokratickým řízením, tak právě pro absenci jasného politického směřování jsou pro mně stranou nevolitelnou.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

PS. Abych zjednodušil diskuzi:

Volím TOP09, neshodnu se s ní na všem (konkrétně ani v přínosu letáku zobrazeném v článku), ale z našich politických stran je mi jednoznačně nejbližší. Tím, že je konzervativní v ekonomice a na poměry u nás hodně liberální v ostatních oblastech. Je pro EU,Euro, NATO a kromě ekonomiky mezi její priority patří školství, lidské práva a taky ekologické témata. To jsou pro mně stěžejní záležitosti.

Autor: Radek Polický | čtvrtek 19.10.2017 12:55 | karma článku: 27.55 | přečteno: 8594x

Další články blogera

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 959 | Diskuse

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 580 | Diskuse

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma článku: 45.80 | Přečteno: 18468 | Diskuse

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 232 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 173 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 20.28 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 342 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 470 | Diskuse
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2553

Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.

 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...