Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

Začněme historicky:

Piráti se dlouhodobě profilovali jako kritici všeho možného. Kritizovali politiky napříč politickým spektrem. Už kampaň v roce 2017 postavili na tzv Pirátském autobusu kde napadali politickou konkurenci a to často velmi pochybnými argumenty na bázi drbů a hoaxů (např. Kalousek a stokrát vyvrácené padáky). Celé 4 roky se pak soustředili na atakování Babiše a ANO (a dá se říci, že velmi oprávněně) ale nezapomínali ani na ostatni. Sympatie si určitě nezískali např. výrokem o "bílých páprdech" a to nejen u dotčených politiků, ale ani obecně u voličů.

 

Před letošními volbami:

Vypadalo to , že trošičku "dospěli". Začali hovořit o možné povolební koalici s koalicí SPOLU a především se spojili se STAN, kterému realně hrozilo, že se nedostane do sněmovny. To byl správný počin v původním volebním systému jednoznačně a i po změně pravidel pro výpočet získaných mandátů to dávalo smysl, protože se stali výraznější silou v koalici a v určitou dobu dokonce atakovali vítězství ve volbách. Vypadalo  to tak, že mají ambice i vládní program spoluutvářet a ne jen kritizovat, v jednu chvíli se již viděl Bartoš premierem.

Naprosto nesmyslně si ale nastavili pravidla fungování koalice.

  1. Amaterismus se projevil zejména v obasti kroužkování kdy se dopředu správně báli, ale chtěli se mu bránit naprosto nelogicky zákazem propagace kroužkování. Nelogické je to proto, že dlouhodobě většina stran kroužkování propaguje jako formu vyjádření voliče a nikdo nemuže zamezit tomu aby ke kroužkování vyzývali různí voliči  či různé iniciativy. Přitom stačilo velmi jednoduše požádat voliče aby ti kdo jsou spokojeni s kandidátkami kroužkovali první 4 na kandidátce.  Šance na přeskočení prvních 4 by se tak minimalizovaly.
  2.  Financování kdy kampaň platili ze 2/3 Piráti a vůbec nedomysleli, jak realně volby mohou dopadnout. Přeci stačilo se dohodnout, že volby se vyúčtují podle získaných mandátů.
  3. Dohoda o společném vstupu do vlády nebo do opozice je rovněž dost nelogická. Pokud vím nijak předem nedořešili jak postupovat v situci jaká nastala. Podepsali memorandum o vládě, podepsali nějakou koaliční dohodu. Tedy logicky je to jasné dali najevo. že chtějí společně do vlády. A teď se může stát, že v rámci hlasování členů nezískají 60% pro vládu a půjdou do opozice. Kdo pak poruší smlouvu STAN nebo Piráti?
  4. Další "vlastní gól" začli tím, že si neujasnili tzv. kumulaci funkcí. v době kdy není zaveden klouzavý mandát je prostě spojení poslance a politika logická věc a nijak to ve výkonu ani jedné funkce nebrání .

Nechci hodnotit jejich program, který je trošičku podobný stylu ANO ve smyslu, že chtějí být pro všechny. Nicméně pokud chtějí být pro všechny tak nemohou mluvit o zvyšování daní, nemohou řešit regulaci bytů, nemohou mít kandidáta na ministra zdravotnictví nenaočkovaného a k tomu značně arogantního (co je vám po tom, je to moje věc....), řešit vícero pohlaví.....to je prostě pro značnou část lidí u nás aktualně nepřijatelné.A můžou se stokrát zaklínat, že to jsou jen jednotlivé nešťastné vyjádření a že to nejsou oficialní názory strany. Prostě a dobře cokoliv se objeví na Pirátském fóru  dává "munici" jejich politickým oponentům a pokud u nich platí, že v podstatě cokoliv může odhlasovat členská základna tak i každý příspěvek na fóru musí být brán vážně. Na druhou stranu, ale právě tou legalizací marihuany, zrovnoprávnění LGBT, ale i celkově svým progresivistickyým liberalním působením se stali atraktivními pro typické voliče pirátů a pokud by ta témata opustili tak by přestali být atraktivní pro své tradiční voliče. Tedy nebylo moc realné získat voliče nové a neztratit staré.

 

Po volbách:

Dopadli tragicky jak přímo Piráti se 4 mandáty ale i celý PirSTAN.Jejich ambice byly mnohem vyšší než těch 37 mandátů co celkově získali (byť STAN jistě má víc než u nich čekali největší optimisti). Přesto podepsali memorandum o sestavení vlády 2 koalicemi. Jejich vyjednavači dojednali spolu s ostatními koaliční smlouvu. A je potřeba jasně říci, že ostatní 4 strany je i se 4 mandáty brali naprosto rovnocenně, měli dle té smlouvy mít 3 ministerské posty (víc než např. TOP09 a stejně jako KDU-ČSL) a post místopředsedy sněmovny. Tedy se 4 mandáty mají mít zastoupení odpovídající řádově 20 a více  mandátům (což odpovídá jejich přínosu hlasů pro PirStan) a realně si nemohou stěžovat, že by je někdo válcoval silou. Bylo jim nabídnuto rovnocenné místo ve vládě. 4 strany dokázaly tu smlouvu schválit během 4 dnů, jen Piráti na to potřebují o týden déle a ještě to musí schválit 60% hlasujících. Tedy menšina členů Pirátů (třeba 45%, řádově pár set lidí)  mohla "držet v šachu" celou poslaneckou sněmovnu. Pokud by totiž získali více než 8 mandátů a neodsouhlasili by smlouvu muselo by se znovu vyjednávat o již vyjednaném dokud by ta menšina Pirátů nebyla spokojena. To se sice mohlo stát i u jiných stran, ale spíše jen teoreticky, prakticky vyjednavači měli silný mandát a v rámci stran to průběžně konzultovali. U Pirátů podobné rozhodnutí bude vždy sázkou do loterie. Jednat s někým 14 dnů proto aby  jim pak týden trvalo hlasování kdemenšina může určit co bude dělat většina je pro jakékoliv politické jednání problém. Je to neefektivní a pomalé a popravdě ani ne moc demokratické když menšina Pirátů může zahodit to co slibovali před volbami a "držet v šachu" celou sněmovnu a dá se říci celou zemi.

 

A jak reagují Piráti na svůj výsledek?

Člověk by čekal nějakou sebereflexi, kde udělali chybu. A teď "zpátky na zem". Piráti začali z výsledku obviňovat všechyn kolem. Jejich výmluvy, že se na ně zaměřily Babišovy hnojomety, že je STAN podvedlo...to je opět návrat do předpubertálního věku zcela mimo realitu. Jistě Babiš na ně "útočil" ale co jiného taky mohli čekat. Zejména oni kteří celou svou historii útočili na ostatní nemohli čekat nic jiného, to je součást politiky, je to tvrdý konkurenční boj. Faktem je, že Piráti sami nabíjeli ty "kanóny", které na ně střílely. A nebyli to jen řadoví členové, ale i nejvyšší vedení počínaje Bartošem. jeho slova na jaře když měli v průzkumech až 27% jak je připraven být premierem byly hodně nabubřelé a  jen ukazovaly na jeho naprostou nesoudnost a především si on osobně i Piráti jako celek "namalovali terč na čelo". Navíc v ten okamžik po nich přestali voliči chtít jen "nakopat" Babišovi, ale chtěli slyšet jak budou vládnout. A tam se  ukázalo, že jsou nesourodou skupinou, kdy v rámci strany mají naprosto rozdílné pohledy na různé věci, že prostě neumí konstruktivně táhnout za jeden provaz a ten jejich boj nejde jen proti oponentům, ale i vůči sobě navzájem. Navíc jejich kampaň byla žalostná kdy ztratili přitažlivost pro své tradiční voliče a zároveň nepřesvedčili potencialní voliče STAN a nerozhodnuté, že jsou dobrou volbou. Vrcholem pak byl nevýrazný až žalostný Bartoš v debatách.

Pokud by se jednalo jen o nějaké výroky v rámci frustrace těsně po volbách asi by se to dalo přejít. Ale to co Piráti předvádějí je prostě neunosné. Medialně jeden za druhým napadají STAN z podvodů, stěžují si, že Rakušan pochválil svou asistentku a pak fňukají když se například Petr Gazdík ohradí.

Ale zpátky k věci. V analýze, kterou máme (jako STAN), je velmi jasně řečeno, že dominantní vliv na rozhodování voličů měly televizní debaty. A v nich byl zkrátka Ivan Bartoš podprůměrný. Vítek Rakušan v nich zářil, Ivan Bartoš nikoli. https://www.novinky.cz/domaci/clanek/gazdik-bartos-byl-podprumerny-pirati-vystrasili-lidi-40377257

Prostě chovají se jako malé děti v mateřské školce ne jako sebevědomá politická síla, která má důstojne reprezentovat naši zemi. Obzvláště pikantní je to i v tom, že mnokrát kritizovali Babiše, že fňuká a přitom dělají naprosto to samé

Vrcholem arogance a nabubřelosti je pro mně osobně ale Olga Richterová. Ta v rozhovu na novinkách (https://www.novinky.cz/domaci/clanek/richterova-nekteri-kandidati-spolu-na-ministry-jsou-neprijatelni-40378037) mimo jiné řekla:

Co budete dělat, když prezident Miloš Zeman odmítne jmenovat jednoho z vašich navrhovaných kandidátů, jak už se několikrát v minulosti stalo?

Jsem přesvědčená, že Fiala bude vůči panu prezidentovi v úplně jiné pozici, než v jaké byl Andrej Babiš. Ten byl v pozici submisivní a zavázané.

S tím by se dalo jistě souhlasit. Pet Fiala má celkem Silnou pozici minimalně 104 mandátů. Ale dále v tom rozhovoru zaznělo:

Je někdo z koalice SPOLU, kdo by podle vás neměl být ministrem? Padají už různá jména, tak je někdo, s kým nesouhlasíte?

Budeme se muset asi proti některým jménům vymezit, probíráme to zatím interně.

Proti jakým jménům?

Jsou pro nás nepřijatelní lidé, kteří měli v minulosti problémy, tedy například nějaké závažné kauzy.

Tedy na jednu stranu  má prof. Fiala vystupovat sebevědomě vůči prezidentovi a hájit mimo jiné dost sporné pirátské nominace (do kterých si sami Piráti mluvit nechtějí nechat) a na druhou stranu má "padnout na prdel" před 4 Pirátskými poslanci a nechat si mluvit do kandidátů na ministry z vlastní koalice na základě nějakých "kauz" tedy ne nějakých konkrétních důkazů, ale na základě "medialních kauz"? Vždyť to je přeci na hlavu postavené a opět to jen ukazuje naprostý nedostatek sebereflexe a soudnosti dotyčné poslankyně.

 

Piráti mají přes 10 let dlouhou historii, z toho 4 roky parlamentní. Když zhodnotím jejich vztahy s parlamentními stranami a s těmi co by se teoreticky mohli do parlamentu vrátit tak to s jejich koaličním potencialem vypadá prachbídně.

Vztahy s ANO  a babišem hluboko pod bodem mrazu, s SPD a KSČM prakticky neslučitelné programy v otázce členství v EU a celkově v náhledu na společnost. Se STAN momentálně do budoucna moc idylicky spolupráce nevypadá. Koalice SPOLU to je kapitola sama o sobě. Ultraliberální Piráti moc společných témat s konzervativními ODS a KDU-ČSL  nenajde a do toho jim kádruje kandidáty. S Topkou se možná shodnou trošku víc v otázce EU a celkově v názorech, ale i tam spíš půjde o opatrnou rezervovanost než o nějaké nadšení ze spolupráce. Mimo jiné právě díky útokům Pirátů na některé členy TOP09 (počínaje Kalouskem), nebo tvrzením Jakuba Michálka, že by měli zaniknou a taky díky konzervativní části TOP09.

Nevím jak Piráti rozhodnou ve svém hlasování, ale troufnu si tvrdit, že si všichni oddechnou když Piráti dobrovolně na vládu rezignují, protože pro SPOLU je jejich angažmá problematické a přizvali je k jednáním jen z úcty k dodržování dohod. Realně jsou například ODS a Piráti hodnotově naprosto jinde.

Piráti případným odchodem z vlády sami sebe zároveň odsoudí k odchodu do zapomění, nejde jen o to, že ve 4 poslancích nic v opozici neprosadí což konstatoval i jeden z Pirátských představitelů Jakub Michálek:

Michálek dodal, že mu vadí „naivní“ představy, že Piráti budou nejsilnější opoziční stranou. To tvrdí například pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. „Ve čtyřech poslancích se nedá dělat dobře parlamentní práce. Jako předseda poslaneckého klubu nemůžu ručit, že ji odvedeme dobře,“ kritizoval její slova.https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pirati-hlasuji-o-vstupu-do-vlady-michalek-sve-angazma-odvolal-proc-180436

Odchodem do opozce by sami ukázali, že chtěji jen kritizovat a nechtějí převzít odpovědnost. Jejich koaliční potencial  jak jsem psal v úvodu by se stal prakticky nulovým, protože v opozici by museli kritizovat vládnoucí koalici, to je prostě úkol opozice a ještě by to prohloubilo příkopy mezi SPOLU+ STAN a Piráty. Jediné jak si svůj politický potenciál realně mohou vylepšit je být  efektivní ve vládě, táhlnout s ostatními za jeden provaz, ujasnit si rozbroje sami mezi sebou a hlavně vzdát se útoků na své politické partnery. Otázka ale je, zda jsou vubec toho schopni, za sebe si myslím, že ne.

 

Takto jak se Piráti chovají to vypadá, že je politika přestala bavit a páchají svou politickou sebevraždu v přímem přenosu v "reflektoru ramp". Za mně osobně tedy žádná škoda, "kdo chce kam pomožme mu tam" ale pro jejich voliče to co předvádějí bude zřejmě velké zklamání.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | pondělí 15.11.2021 17:48 | karma článku: 45,80 | přečteno: 18504x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa. Je nošení hidžábu v ČR legální?

Dnes zveřejněné rozhodnutí nejvyššího soudu na to dalo jasnou odpověď. U nás ještě vítězí zdravý rozum a nelze zakazovat něco nad rámec zákona. Zároveň nás zařadilo mezi země tolerantní (alespoň dle zákona) k náboženským svobodám

6.12.2019 v 12:19 | Karma: 26,85 | Přečteno: 7159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.