Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci  hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

Abych začal od začátku.

U Vnoučka ve 3 třídě šly od pondělí 8.11 do karantény nejméně 2 děti díky výskytu Covidu v jejich rodinách. Naposledy byly  ve škole 5.11. Zbytek třídy normálně chodil do školy. U dvou dětí se prokázal Covid. Zřejmě šlo o kontrolní test na základě toho, že byli v kontaktu s nakaženým. Ten by se měl dělat po 5 dnech.Nicméně vnoučkovi přišlo oznámení o možném kontaktu s nakaženým (nejen vnoučkovi, ale i škole) až dne 15.11. Tedy 10 dní po rizikovém kontaktu mu byla nařízena karanténa do 19.11. (tedy fakticky 4 dny a z toho ještě jeden den státní svátek) a byl mu "nařízen" PCR test (s tím, že pokud bude negativní bude mu zkrácena na 7 dní od kontaktu) a ačkoliv mu byla nařízen tak zároveň uvedli, že pokud nepůjde, tak mu skončí karanténa 19.11. Stejně to pak má celá třída. My jsme s ním na test dnes 16.11. jeli tak jak to umožňoval první termín. Výsledek zatím neznáme.

 

  1. Ty děti co byly pozitivní byly ve škole naposledy 5.11, ale rizikový kontakt byl hlášen až 15.11. Mezitím mimochodem proběhly 2 antigenní testy ve škole.
  2. Trvalo 10 dní !!! od kontaktu než přišlo vyrozumění. Jistě časově se to dá odhadnout. Děti v pondělí nepřišly, protože u někoho v rodině se prokázal koronavirus. Následně je poslali na kontrolní test někdy koncem týdne a jvýsledky testu jsou dnes do cca 48 hodi. Po tom snad celkem rychle mohla být informována škola a rozeslány SMS o nebezpečném kontaktu.
  3. V odběrném místě nás upozornili, že výsledek bude do 48 hodin. Tedy o tom jestli mu bude zkrácena karanténa se realně dozví ve čtvrtek,1 den před tím než mu skončí nařízená karanténa pokud bude negativní.

 

Pokud by se  vnouček nakazil při tom rizikovém kontaktu tak by vlastně ten koronavirus minimálně týden mohl roznášet přičemž by neporušil žádné stanovené opatření.

Vláda zároveň jasně ukázala jakou váhu přikládá školním antigenním testům. Ani 2 negativní testy v odstupu týdne neznamenají pro ni v podstatě nic. Proč se tedy vlastně ve školách testuje. Ne že bych byl principialně proti, ale když už, nebylo by lepší zajistit pro méně škol v rizikových obastech PCR testování?

A k testování další věc. Ruší se platnost antigenních testů a uznavat se budou jen PCR testy a to na 3 dny. Opět nechci hodnoti smysluplnnost toho nařízení z hlediska epidemiologického. Názory mohou být různé, ale vláda tak rozhodla a určitý smysl to rozhodnutí dává (a neudělala ho jen naše vláda), byť variant jak postupovat může být povícero.

 

Co mi vlastne na tom celém vadí:

Stačilo poslat ty děti co se projevily jako nakažené poslat na testy hned a případně pak i opakovaně za těch 5-7 dní a mohlo to vypadat úplně jinak Pokud by v pondělí 8.11. byly negativní,tak byla jen mizivá šance na to, že by už v pátek někoho nakazily. Pokud by byly pozitivní tak mohli jít spolužáci na PCR test již o cca týden dříve než realně šli a ta doba, kdy by šířili virus, by se zkrátila na polovinu. A podstatně by se tak i snížil počet vyžádaných testů a zkrátila doba karantén tam kde by nebyly nutné. Ale dobře to bych ještě překousl, třeba to má nějakou logickou vazbu, kterou já ani při nejlepší vůli nevidím.

 

Jako naprosto zásadní ale vidím jinou věc. Koronavirus je tu s námi více než rok. Po útlumu v létě opět přišel podzimní nárůst. Pravda nečekal se letos tak enormní jaký nastal, ale nárůst se očekávat dal. Minimálně od září se dalo predikovat, že ten růst bude poměrně výrazný (bylo to vidět v mnoha okolních zemích ale i jinde ve světě). Proč tomu tak je má mnoho různých vysvětlení, ale to není to podstatné.

Naše vláda k problému přistoupila tak, že tahá opatření jako králiky z klobouku. Bez ohledu na nějaký dlouhodobý cíl. Nemá žádnou strategii čeho, kdy a jak chce dosáhnout. Jak jinak si vysvětlit, že na jednu stranu zruší platnost antigenních testů a samotestů (což je legitimní krok), ale na druhou stranu pro to nenachystali podmínky a nedokázali zajistit takovou kapacitu laboratoří, které by zvládly udělat PCR testování v rozumném časovém horizontu. Přeci i průměrně inteligentnímu člověku muselo být jasné, že po konci antigenních testů prostě PCR testů přibude a kapacita nebude stačit, pokud se dostatečně neposílí. A samozřejmě to má dopad nejen na ty co chtějí do divadel či restaurací, ale i na ty (a tam mi to vadí především) co mohou zbytečně dlouho roznášet virus nebo jsou zbytečně dlouho v karanténě i když jsou negativní. 2 dny čekat na výsledek je prostě neadekvátní. (To už bych jako menší zlo viděl ponechání platnosti antigenních testů na místě než mít 2 dny starý výsledek PCR, který stejně již nic moc neznamená, je neúnosně drahý a zároveň díky zpoždění nemusí ani pomoci v boji s epidemií.)

To je právě ta strategie o které pan Válek často hovoři a díky jejíž absenci nechce navrhovat vládě opatření. Pokud se rozhodnu k nějakým krokům tak musím být na ty kroky připraven. Ne jen, je vyhlásit do medii nebo sdělit v "čau lidi", ale předem je nachystat tak,aby dávaly smysl, byly zavedeny včas, realně byly proveditelné a především aby stát zajistil veškerý servis, který je pro ně podstatný.

Nová vláda to nebude mít jednoduché. V tom stavu v jakém to převezme, až bude bude jmenována (snad velmi brzy), bude mít velmi těžký úkol. Ale pevně věřím, že nová vláda tu správnou strategii mít bude a postupně v řádu měsíců se dostaneme do situace kdy stát bude předvídatelný a ten servis pro občany nachystá tak, aby je co nejméně obtěžoval a zároveň co nejvíce chránil..

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den

 

PS. Pro ty co se budou divit, že jsme šli na test tak jednak nás předem nenapadlo, že to bude 2 dny trvat a hlavně byl vnouček v kontaktu se staršími členy rodiny, včetně prababičky sice naočkované, ale  3 dávkou teprve minulý týden a nechtěli jsme raději nic riskovat a případně včas reagovat.

 

Autor: Radek Polický | úterý 16.11.2021 14:32 | karma článku: 13,50 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa. Je nošení hidžábu v ČR legální?

Dnes zveřejněné rozhodnutí nejvyššího soudu na to dalo jasnou odpověď. U nás ještě vítězí zdravý rozum a nelze zakazovat něco nad rámec zákona. Zároveň nás zařadilo mezi země tolerantní (alespoň dle zákona) k náboženským svobodám

6.12.2019 v 12:19 | Karma: 26,85 | Přečteno: 7159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.