Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

Nožička v  článku  napsal mimo jiné toto:

Nechtěl bych paní Pekarové Adamové křivdit, ale i já mám určité podezření, že svou předvánoční návštěvu Všeobecné fakultní nemocnice využila především pro své vlastní zviditelnění. Nebo si jen chtěla trochu vyžehlit svůj dřívější škraloup ohledně toho, když začátkem prosince podnikla se svým manželem horskou túru na Malé Fatře v době, kdy na Slovensku platil plošný lockdown (viz odkaz zde)?

Zdroj: https://nozicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=780858

Pominu to, že paní Pekarová Adamová na Slovensku, pokud je známo, žádný předpis neporušila a pominu i to, že se věnovala dobrovolnické práci v dětských domovech v zahraničí, že téma její bakalářské práce byla zaměstnavatelnost zdravotně postižených....tedy je evidentní, že u ní to není jen tak nějaká póza, a je evidentní, že Nožička ji prostě nemá rád.

(https://1gr.cz/fotky/idnes/21/121/cl8h/REM8fee04_Beznzvu.jpg)Ale vraťme se k tomu "zviditelnění". To  a "zneužití k vlastní propagaci" jsou ostatně i nejčastější výtky pod jejím FB příspěvkem kde na svou navštěvu v nemocnici upozornila.Časté jsou pak příspěvky o teatralnosti, že někdo jiný někdy jindy někde jinde pomáhal i bez prezentace na FB...

A teď k podstatě. Paní Pekarová Adamová již není "soukromou osobou" a svůj příspěvek zveřejnila na svém oficialní FB profilu. Tedy při poděkování v nemocnici tam nebyla "paní pekarová Adamová" ale "předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta pekarová Adamová". Stejně jako prezident Zeman pokud dá rozhovor tak to není rozhovor Miloše Zemana, ale rozhovor s prezidentem, pokud hovoří Petr Fiala tak nehovoří "občan" Fiala, ale premier Fiala...

(FB paní pekarové Adamové)

Zdravotníci již dlouhodobě musí sloužit i o vánocích a při jiných svátcích. Letos  (stejně jako loni) to ale měli o dost složitější. Nejen, že byl výrazně vyšší nápor na nemocnice, ale mnozí z nich na Covidových odděleních museli pracovat za výrazně horších podmínek jak časově, tak technicky kvůli ochranný oblekům a předevěím to pro mnohé znamenalo extrémní psychický nápor (normálních lidí se opravdu dotýká když kolem sebe neustále vidí lidi umírat). V této situaci se ještě v mnoha případech zdravotníci místo vděku dočkají slovních, ale i fyzických útoků v souvislosti s jejich prací.

Je tedy zcela na místě, pokud jim za jejich práci lidé poděkují. Jistě to mnozí dělají v tichosti mimo FB a nic proti tomu, je to jejich volba, ale oni to dělají jako soukromá osoba. Když to zveřejní (a někteří to dělají) tak se to dozví jen omezený okruh lidí a nejspíš to zapadne. Je jen minimální šance, že by to nějakou skupinu lidí nějak výrazně ovlivnilo. Pokud, ale poděkování vysloví nějaká veřejně známá osoba, tak to prostě lidi ovlivňuje. Ovlivňuje to jak ty komu je poděkováno protože faktem je, že k lidské spokojenosti je důležité i ocenění, kterého se lidem dostane. A ovlivňuje to i celkově společnost. Lidé si prostě z věřejně známých osob berou příklad a může si stokrát někdo říkat, že ne. Právě proto si velké firmy platí reklamu, podporu mezi známými osobnosti pak hledají i různé charitativní organizace či projekty.

Tedy to "zviditelnění" v podobě poděkování nějaké skupině lidí je u politika zcela na místě.

 

Ostatně dělají to poltici napříč politickým spektrem a prakticky ve všech zemích. A konkrétně i to poděkování zdravotníkům nevzešlo jen od paní Pekarové Adamové.

(https://1gr.cz/fotky/idnes/21/123/cl8h/IHA903e5a_kol3.jpg)

Je to prostě součástí jejich práce a zejména u představitelů státu je to naprosto žádoucí. Je  správné ocenit ty kdo pomáhají druhým za cenu vlastního ohrožení (a to zdravotníci dělaji)  zejmena když musí pracovat nad běžný rámec svých poviností díky něčemu co nezavinili, což je právě teď v souvislosti s Covidem.

Když u nás bylo Tornádo bylo běžné, že se děkovalo lidem co pomáhali a to jak dobrovolníkům tak placeným složkám (hasiči, vojáci...), když u nás byly povodně nikohoby nenapadlo zpochybnit poděkování vojákům za pomoc....Před 20 lety když současný prezident posílal letadla pro stovky uprchlíků, tak lidé to akceptovali bez problémů a uprchlíkům spíše pomáhali-brali to prostě jako příklad, který je potřeba následovat.

 

To jaký dávají politici příklad svým chováním je pro společnost zásadní. Jestliže v čele vlády stál člověk, který lže jako když tiskne, mění názory jako korouhvička a permanentně útočí na své oponenty (oni kradnů...), jestliže prezidentem je člověk co je opakovaně soudně usvědčen ze lži, který téměř v každém svém projevu nezapomena někoho napadnout, dehonestovat,zesměšnit,..., (byť se našly i vyjímky třeba po tornádu na Jižní moravě si to v jednom projevu prezident odpustil a jen chválil a vybízel k pomoci), který se dostal do úřadu mimo jiné kvůli lžím o svých soupeřích....tak se to jednoznačně projeví i na příznivcích těchto politiků a nejen na nich. Pokud zde vrcholní státní představitelé šířili zlobu a nenávist, neštítili se hnojometů na své oponenty tak se není co divit, že jejich adoranti jako třeba bloger Nožička se řídí svými vzory a útočí na ty, kteří se jim v politice nelíbí a mají spoustu těch co jim přitakají. Není se pak divit, že za vším vidí jen nějaký osobní prospěch a nechápou, že ostatní to mají nastaveno i jinak, že  někteří lidé jsou prostě slušní a slušnost chtějí i dále šířit a správné věci dělají bez ohledu na to jestli se jim to zrovna hodí nebo se zrovna blíží volby.

 

A právě v tom nastupuje ta změna politické kultury. Nová politická reprezentace je prostě nastavena zcela jinak. Místo podpásových útoků děkují zdravotníkům za jejich práci, vybízejí k osobní odpovědnosti a spolupráci, "zviditelňují" se tím, že vezmou traktor a přiloží ruku k dílu....Tedy věnují se pozitivním věcem a snaží se jít příkladem (a např. Jurečka s traktorem nepochbyně příkladem pro mnohé byl).

(https://1gr.cz/fotky/idnes/21/063/cl8h/BRZ8c58c5_072927_12624605.jpg)

 

Takže já tímto děkuji pani Markétě Pekarové Adamové, panu Marianu Jurečkovi a panu Petrovi Fialovi a nejen jim ale i jejich stranám, jejich koaličním partnerům a všem dalším kdo se snaží předávat dále slušnost a morální vyspělost. Děkuji jim, že se "zviditelňují" tak jak to je obvyklé ve vyspělých zemích. tedy apely na pozitivní stránky lidské povahy, apely na spolupráci a pomoc.

 

A dovolím se připojit i k poděkování zdravotníkům za jejich práci při covidu, záchraným složkám a dobrovolníkům za práci při tornádu a děkuji i všem dalším, kteří pomáhají druhým v nelehkých životních situacích.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

 

 

 

Autor: Radek Polický | pondělí 27.12.2021 20:08 | karma článku: 27,70 | přečteno: 991x
  • Další články autora

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa. Je nošení hidžábu v ČR legální?

Dnes zveřejněné rozhodnutí nejvyššího soudu na to dalo jasnou odpověď. U nás ještě vítězí zdravý rozum a nelze zakazovat něco nad rámec zákona. Zároveň nás zařadilo mezi země tolerantní (alespoň dle zákona) k náboženským svobodám

6.12.2019 v 12:19 | Karma: 26,85 | Přečteno: 7159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.