Ve Fokusu Václava Moravce o půdě zazněla mnoho důležitých myšlenek. Mě zaujala především ta o drobné produkci potravin. Volně řečeno, že půda je jistota a může se vrátit doba drobných pěstitelů a to nejen kvůli BIO produkci, ale i pro nedostatek či vysokou cenu potravin. S tím se plně ztotožńuji a měli by na kvalitu půdy brát ohled i ti kdo rozhodují prostřednictvím dotací o struktuře našeho zemědělství.
Bydlíme sice na vesnici, ale v bytě, takže jsme měli jen 2 malé zahrádky dohromady ani ne 1 ar (100m2). K tomu jsme si pronajali políčko, které si majitel vzal po 2 letech zpět, ale od letoška se nám povedlo pronajmout si kousek půdy (něco přes 3 ary) od obce. Máme tedy zase prostor, kde si vypěstovat BIO potraviny, ale zdaleka nejen to. Drobné hospodaření má i relaxační účinky a dobrý vliv na fyzičku a zlepšuje odolnost proti stresu. Zejména když kromě orby vše děláte na "lidský pohon" po práci. Popravdě nebýt zeťáka ani bych tu plochu sám nezvládl, minimálně ne s tím sortimentem, který pěstuji.
U nás na Valašsku každý správný "zemědělec" pěstuje na políčku či v zahradě minimálně 3 základní plodiny, které nejsou náročné ani na půdu a v běžných letech nepotřebují ani zálivku.
Zemáky (brambory)
Cibule
Česnek
Mimo tyto 3 "povinné" pak každý volí různé plodiny podle svých chutí, ale zejména podle svých možností zalévat a časových či fyzických možností obecně. Standardem je mrkev a petržel (ty bohužel neukáži první rok máme na našem poli moc tvrdou půdu).
Rajčata
Okurky
Pro okurky je dobré si připravit nějakou konstrukci, po které se mohou šplhat. Lépe se sbírají a méně je ničí plíseň.
Cuketa
Za asi vůbec nejužitečnější plodinu osobně považuji cuketu, kterou lze použít do desítek různých receptů včetně výborného kompotu. Navíc je to plodina značně nenáročná s vysokým a dlouhodobým výnosem.
Fazole
Jsou odrůdy keříčkové, které lze pěstovat bez opory nebo nebo plazivé, jako na obrázku, které oporu potřebují.
Běžně se pěstují také košťáloviny, na obrázcích dosud nepřesazené sazeničky. O první várku se mi postarali škůdci a počasí.
Brokolice
Zelí
Kedlubny (zelené i modré)
Pokud má člověk zahrádku je dobré volit i některé méně známé, méně dostupné druhy zeleniny.
Červená řepa
Patizony
(3 "hnízda" na fotce vlevo, za nimi cukety se žlutými a zelenými listy)
Mangold
(mladé rostlinky)
Dyně Hokaido
(velmi populární minimálně v pořadech o vaření)
Tuřín
Když jsem psal o zvyšování odolnosti proti stresu tak jsem měl na mysli škůdce. To, že políčko občas navštíví srnka člověka nechá celkem v klidu.
Pokud se vám ale do zahradničení "vměšuje cizí mocnost" začíná být zahradničení adrenalinovou záležitostí.
To jsou ONI, mladí jedinci Amerického brouka (mandelinka bramborová). Po jejich nálezu dochází člověku humor a začíná uvažovat o porušení mezinárodní úmluvy o zákazu chemických bojových zbraní.
Co ale zcela nepochybně každého pěstitele dokáže vytočit k nepříčetnosti je tento pohled.
A tady je viník, ta nejodpornější zrůda, kterou zahradkáři znají-slimák.
Tvor, který mění i mírumilovné lidi v krvežíznivé monstra, které ho neváhají fyzicky zlikvidovat kdekoliv ho uvidí.
Možná námět pro odborníky, kdo by dokázal dostat slimáky ze zahrádek, bez zničení rostlin a ostatní drobné fauny, by se nejspíše dočkal nejen Nobelovy ceny, ale především neskutečného bohatství.
Abych nekončil pochmurně a krvežíznivě na závěr pár fotek nenáročného ovoce, které by podle mě nemělo jako skvělý zdroj vitamínů a úžasná lahoda chybět na žádné zahrádce. Navíc jde o druhy, které jen stěží seženete v obchodě a pokud ano tak za značnou cenu.
Angrešt
Černý rybíz
Červený rybíz
Angrešt i rybíz jsou skvělí nejen v buchtách, kompotu, marmeládě nebo jen tak do pusy, ale úžasně pasují i do populárních RAW koktejlů ( o tom možná někdy příště).
Děkuji za pozornost a přeji hezký den.