Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen pár faktů k posunutí limitů na dole Bílina (abyste to nemuseli hledat): těží se zde nízkosirnaté hnědé uhlí, jehož většinu spaluje nedaleko stojící elektrárna Ledvice patřící ČEZu. Elektrárna vyrábí využitím zbytků i teplo pro města Bílinu a Teplice. Při rozhodování o prolomení limitů na tomto dole bylo nepochybně důležité to, že ČEZ začal stavět v roce 2009 nový elektrárenský blok o kapacitě 660MW a letos jej zprovozňuje (po třech letech proti plánu). Dosavadní těžební výhled dolu Bílina byl na patnáct let, do roku 2030 a tím nezákladal větší ekonomické opodstatnění tohoto "upgrade" elektrárny, která tak bude mít celkovou produkci 770MW. Nový blok měl podle cen v roce 2006 stát 26 miliard Kč a aby se peníze vrátily, ČEZ očekával životnost alespoň 40 let, přičemž dopravovat do Ledvic uhlí od jinud by výrazně zvýšilo náklady. Nešlo tedy ani tak o horníky, jako o investici ČEZu. O zdraví lidí, krajinu nebo podobné cancy nešlo v podstatě vůbec. Tolik k tomu, aby si horníci nedělali iluze ... prostě se ČEZ rozhodl ušetřit si další Počerady a bez většího odporu to prosadil, protože pozornost byla na uprchlících, kteří nás budou vraždit a znásilňovat...

1 0
možnosti
Foto

Ano i pomoc ČEZU je možností, ale kvůli němu by rozhodnutí nemuseli uspěchávat-jediný důvod to rozhodně nebude

0 0
možnosti
Foto

považuji prolomení limitů za předvolební rétoriku ČSSD

1 1
možnosti
Foto

J93i15ř45í 12K65i93n63d58l

22. 10. 2015 11:16

Největší část - přes 53% -elektrické enrgie sevyrobí v tepelných elektrárnách na hnědé a černé uhlí, které svou nižší cenou pomáhajívyvažovat dotované zdroje. Omezení těžby uhlí by tak znamenalo vysoké zdraženíelektřiny a tepla o desítky procent. Otázka zní čím svitít a topit, když omezeníme těžbu uhlí. To budeme s nůší chodit na chrastí a svítit doma se svíčkama.

1 1
možnosti
Foto

Podle státní energetické koncepce uhlí za limity nutně nepotřebujeme. Vyvážíme elektřinu i uhlí-žádné skokové zdražení by bez uhlí za limity nenastalo.

Čím topit a svítit je celkem jednoduché-mimo plynu, dřeva a obnovitelných zdrojů je variantou i jádro.

Ale to je mimo podstatu článku-to je samo o sobě na dlouhý rozbor.

Podstatou je fakt, že v Únoru jsme uhlí za limity nepotřebovali, v květnu nebylo nutné a tozhodovat se mělo příští rok až se provedou studie-v říjnu už je prolomení limitů schváleno-to rozhodně nesvědčí o přístupu na základě odborných posudků.

0 1
možnosti

Já vím, že je to trochu mimo, ale přesto. Z louky u naší vesnice vidím vlevo i vpravo dva vytěžené kopce ( s jedním začali kdysi pražští taxikáři), před sebou mám nedořešené uranové doly, na východ  pořád postiženou krajinu po sovětské armádě ( ještě je tam nafta v zemi) a stejně je to pořád málo. Nám chtějí těžit štěrkopísek skoro ve vesnici. Chci říct, že chřtán je nenasytný... Ano, je pravda, že jejich koncepce rovná se době volebního období. Howgh. Vám karma.

2 0
možnosti
Foto

podle všech dostupných informací to uhlí dnes nepotřebujeme a proto toto rozhodnutí naprosto nechápu.

1 0
možnosti
Foto

Rozhodnutí jde proti názorů odborníků na ekologii, zdraví lidí a dokonce i značná část ekonomů ho zpochybňuje.

Pro byly těžařské firmy, odboráři a obecně voliči ČSSD.

Proč rozhodli jak rozhodli můžeme jen spekulovat, ale pokud bych měl naplno říct důvod, který podle mě rozhodl (ale důkazy pro to nemám) vystavil bych se možnosti trestního stíhání pro nařčení z korupce- proto ho neřeknu.;-)

0 0
možnosti

Konečně s Vámi mohu s něčím souhlasit:-). Původní názor ministra Brabce zněl rozumně. Opravdu je nesmyslné vyrabovat všechna fosilní paliva, která mohou být později cenným zdrojem pro chemický průmysl. Navíc nám pořád dobře šlapou dvě jaderné elektrárny. Mělo by se u nyní uvažovat, co bude pak. Oni opravdu myslí jen v horizontu jednoho, max. dvou volebních období:-(

3 0
možnosti
Foto

J82i68ř19í 95K42i72n22d88l

22. 10. 2015 11:19

Paní Pokorná pokud se nerozhodneme včas, z čeho budeme vyrábět elektrickou energii, může se stát, že se staneme dovozcem elektrické energie.

0 0
možnosti
Foto

1. Nemělo.

2. Doufejme, že bude.

0 0
možnosti

S mnohym s Vami nesouhlasim, ale dnes karma.

1 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.