Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Mýlíte se opět Vy, jako už nesčetněkrát. Pokud by rozhodovací pravomoc trvale zůstávala v rukou elit, měli bychom tu pořád ještě nevolnictví, vrchnostenskou správu a robotní povinnost. Všechno tohle se změnilo tlakem té masy lidí, která se nacházela pod nadvládou elit. Celý posun lidské společnosti směrem k modernímu pojetí lidských práv byl uskutečněn tlakem masy lidí, kteří velice dobře chápali základní aspekty lidského života - lásku, zdraví, svobodu, právo na osobní štěstí atd... Robejšek je schopen své názory naprosto přesně a exaktně obhájit. Narozdíl od Vás.

Dokonce ani s tím kurzovým sázením nemáte pravdu. Ti Vaši elitní bookmakeři předpokládali, že Británie zůstane v EU. Kdo si vsadil na brexit, vydělal opravdu hodně peněz.

Zastupitelská demokracie je dobrá věc, ale to nemění nic na faktu, že o zásadních věcech mohou rozhodovat občané v referendech. To přece demokracii neznehodnocuje - právě naopak. Podívejte se, jak často elity, které byly ve vedení různých zemí, tak dlouho odmítali reflektovat názor mas lidí, kterým vládli, až z toho byly revoluce. Prakticky celá historie lidstva je jen o tom.

To, že je někdo profesionál, že má maximum informací a že patří k elitě, ještě zdaleka neznamená, že je také morálně kvalitní. Právě proto se konají volby. Kolik členů vládnoucích elit je motivováno touhou po moci a penězích? A je tu ještě jeden problém. Zkuste se podívat na různé známé politiky - ať už u nás nebo ve světě. Kolik z nich jsou politickými profesionály již tak dlouho, že ztratili schopnost vnímat realitu? Je jejich profesionalita zárukou schopnosti porozumět lidem?

Referendum - jako doplněk zastupitelské demokracie - rozhodně není nic závadného.

Navíc naprosto přesně Vaším stylem o elitách hovořili první fašisté ještě předtím, než svrhli zastupitelské demokracie.

23 1
možnosti
Foto

1/ K zastupitelské demokracii jako nejlepší formě rozhodování se došlo vývojem jestli příjde lepší způsob nevím, ale tzv. přímá demokracie se v historii neosvědčila.

2/ Úkolem bookmakerů není jen odhadnout výsledek, ale vypsat kurzy tak aby sázkovka vydělala. A ano v jednotlivých případech se mohou mýlit, ale celkově musí být úspěšnější než sázející jinak by zkrachovali.

3/ Politici svou morálkou odráží morálku národa.

4/ Já zastupitelskou demokracii podporuji, nechci svrhnout. Právě ta je zárukou toho, že různí diktátoři to mají složitější.

0 1
možnosti
Foto

Ještě jednou. Komu patří stát ? Elitám anebo lidem, kteří zde žijí ? Pokud oni rozhodnou v referendu chybně je to jejich rozhodnutí za které nesou odpovědnost jenom oni a nikdo jiný.

18 1
možnosti
Foto

Stejně tak nesou občané odpovědnost za to jak rozhodnou ve volbách.

politici se ale při dalších volbách dají vyměnit na rozdíl od výsledků závazného referenda.

0 3
možnosti
JL

Vase uvaha ma mnoho naivnich poznamek, pane Policky. Jiz vas vyklad o nasem vyjadreni (masy) ve volbach, narazi na mnoho nedokonalosti. Volime stranu, tedy 'ideologii'!!! Obsazeni kandidatky osobami muzeme ovlivnit jen malo. Pri 150+ moznostem (tolik je stran) si vybrat tu 'vasi' ideologii, je skoro nemozne se vyhnout koalici. Ta vase strana, je-li vitezna, musi slevit z programu ktery jste volil, pro vcleneni casti programu tech v koalici. Take obsazeni osobami na pocty v koalici, nemame vubec co do toho rici. Dnesni 'koalice' vam krasne ukazuje tu neschopnost znat zavery kazdeho problemu a take odpovednost za konecny zaver. (podle hesla, 'ja ne, to on' !!). Dale tento vas bod nebudu rozebirat.

Referendum je vyjadreni masy na urcitou otazku. V 'dobre' spolecnosti ma byt pouzito jen v zasadnich otazkach. Volba jedince je zavazna a nemusi vychazet jen ze znalosti. Take muze vychazet jen z osobnich duvodu, at srdecnich nebo jinych.

"Elita" i zvolena, musi mit kontrolu. V CR je to NEZNAMA velicina. Proto tolik nevrazivosti proti jeji rozhodovani.

6 1
možnosti
Foto

Vy si volte ideologii jakou chcete. Já volím politickou stranu nejen na základě toho jaký má program, ale i jaké má politiky, jak se chová....

Právě to, že v zastupitelské demokracii je to i o kompromisech je jednou z podstatných výhod. Svět nefunguje jako referenda, že vše je buď černé nebo bílé.

0 1
možnosti
DN

Masy jsou ovlivněny emocemi, médii.... Elity jsou ovlivněny lobbisty, často i vlastními zájmy.... Když volím, volím své zástupce podle toho kdo je mi názorově nejblíže. V praxi to znamená, že nemusím 100% souhlasit s volebním programem voleného. Chci mít možnost ovlivnit i to s čím zrovna u mnou volené elity nesouhlasím. Co je na tom nepochopitelného? Nemám vyhraněný názor na referenda, ale nechci je šmahem odsoudit.

4 1
možnosti
Foto

Jenže je nesmysl volit svého zástupce a zavázat ho k něčemu co neprosazuje a považuje za nesmysl.

Příklad bude prosazovat vyrovnaný rozpočet, ale jak to má udělat když referendum rozhodne o snížení či zrušení DPH....

0 0
možnosti
Foto

A že jste taky neuvedl jak to dopadlo s mnoha firmami poté, co je zase převzaly ty vaše "elity" po roce 1989?

To vaše plácání je jen líbivá teorie. Ano, zástupci lidu mají sice své poradce a asistenty, ale zcela opomíjíte, že úplně každý má vždy své osobní priority a že ve většině případů platí staré pořekadlo: Košile bližší než kabát. Je mnohem snazší uplatit 101 poslanců než 10 miliónů obyvatel.

9 3
možnosti
Foto

Momentálně jsme na tom mnohem lépe než za komunismu-dopadlo to velmi dobře.

To, že se uzavřely nekonkurenceschopné podniky je v pořádku.

0 0
možnosti
ZB

Karma.Všichni ti zastánci "vlády moudrého lidu" si jaksi neuvědomují,že jejich utopie nikde na světě nefunguje a nikdy nefungovala.Pokud už někde "lid" vládl,vždy to bylo prostřednictvím jedné strany čí vudce,který ovce "neomylně vedl,ke světlým zítřkum" a byl "lidem" oslavován a adorován.Stalin,Hitler,Mussolini,ti všichni byli oslavováni "lidem"...já budu raději,když se na politiky,či elity bude nadávat,než když budou za svého života nesmyslně adorováni a jejich sochy a obrazy budou v každé lidové domácnosti jako nové modly...pokud jde o lidové volby,přímo volení prezidenti jako neomezení vládci vládnou ve Venezuele a svou moc si dali potvrdit hned v několika referendech.Nic "moudrého" na rozhodnutí venezuelského lidu nevidím...

2 5
možnosti
MD

Co tak nechat mrtve spat a venovat se zivym. Mozna jste si toho nevsiml, ale lide jsou uz trochu dal a pouzivaji napr. , ...., ...., mobilni telefony, .... .

1 2
možnosti
SB

Masa (což nemusíme definovat, tento pojem je nám všem jasný) ve srovnání s tím, co autor nazývá elity (a tady už by problém byl, protože pod tím pojmem si každý představujeme něco jiného), má jednu přednost: Ano, lze ji utáhnout na vařené nudli. Ano, podlého různým populistům. Ano, někteří lidé mají volební právo nebo v případě referenda hlasovací právo, aniž by pořádně věděli, o čem hlasují. To všechno je pravda, ale názory lidí z masy jsou o to směrodatnější, že nejsou zatíženy vysloveně kariéristickými zájmy.

Uklízečka zametá a vytírá podlahu, čistí okna, umývá záchodové mísy a vynáší odpadky. A ví, že ať už v EU jsme, nebo nikoli, bude to dělat i nadále. Takže její názor je omezený tím, že o tom neví tolik co třeba páter Halík, že nemá takové vzdělání jako pan Pehe nebo takovou přirozenou inteligenci jako pan Babiš, avšak ti tři jmenovaní pánové jsou na tom osobně zainteresováni , a tudíž to, co prosazují, je tím poznamenáno. Názor uklízečky je z tohoto hlediska směrodatnější.

1 1
možnosti
ZB

"Děsím se davu,je nejkrutější a nejhloupější ze všech přírodních živlů" K.Čapek,mimo jiné vlastenec a člen české elity....

3 0
možnosti
Foto

Kdo určí, která část obyvatel patří mezi elitu ?

8 1
možnosti
MK

Polický s Halíkem. Ostatně Halík se mezi "elitu" již sám pasoval a rozhoduje kdo do klubu elitářských snobů patří. :)

12 1
možnosti
TP

Nepřesvědčil jste mě, v této polemice na plné čáře vyhrávají argumenty pana Robejška. Pokud jde o kursové sázení, to není odhad laika vs. odborníka, ale prostá matematika, která musí být v určitých limitech. Když budete přehazovat písek, tak taky budete vědět, že je třeba si vybrat jednu z lopat (a nikoliv vidle nebo hrábě).

7 2
možnosti
Foto

To je to, co pan Polický nechápe, že někteří bookmakeři by to možná i zkusili s těmi vidlemi, protože se sice vyznají v sázení, ale lopatu možná nikdy neviděli.

2 2
možnosti
Foto

Každá volba i referendum je nejen o faktech, ale hlavně o emocích. Drtivá většina lidí nemá politiku jako svou hlavní činnost ani jako svůj hlavní koníček. Při práci a svém běžném životu nejsou schopni relevantně posoudit informace předložené politiky, proto do volí zástupce do poslanecké sněmovny , kteří jim dají koblihu a slíbí jim modré z nebe. Takže když to shrnu, žádné volby, protože lidé politkům nerozumím ( podle pana Polické ) a stejně ne referendu, protože lidi nerozumí předloženým otázkám. Jednoduší bude zvolit osvíceného jednoho politka a ten bude rozhodovat o všem a bude vymalováno.

5 3
možnosti
Foto

K37a19r51e81l 57R31a82d54a

15. 7. 2016 9:34

Pan polický se skromně hlásí. Je to nejlepší řešení.

5 1
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.