Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

P63e68t51r 35N27e92d86o18m81a

12. 12. 2016 18:05

p.Policky, vy jako velky podporovatel africke/islamske imigrace by jste z toho mel mit radost. Vyssi platy=vyssi davky=Cesko bude pro imigranty pritazlivejsi

5 1
možnosti
JR

J77a12n 39R76á37ž

12. 12. 2016 17:57

Polštář, který naprosto nezodpovědně vytvořila ČNB exportním firmám, se ve velké většině týkal společností se stoprocentní zahraniční majetkovou účastí. Jak je u těchto společností zvykem,tak zisky ze zvýšených tržeb neinvestovaly do vývoje a inovací, ale ve formě dividend vyvedly nezdaněné ven. Když bude na ně ze strany zaměstnanců vyvíjen tlak ohledně mezd nad míru, kterou oni považují za únosnou, odejdou. To je realita.

A exportní podniky v českém vlastnictví, které měnový polštář využily nikoliv na zvýšení mezd, ale na investice do inovací, mohou s klidem očekávat revalvaci a jejich zaměstnanci i zvýšení mezd.

P.S. Kdo očekává v dalších letech růst HDP vyšší jak 1-2%, a pokračující zvyšování životní úrovně občanů, je nebývalý optimista. Realista ví, že tak dobře, jak u nás bylo v posledních dekádách, už nikdy nebude!

Mimochodem: Srovnal někdo z těch, co volají o růstu mezd na úroveň Německa, produktivitu německé a naší ekonomiky?

2 1
možnosti
Foto

Dokud se naše ekonomika nerestukturalizuje, tak se ani produktivita nezvýší. A to se nestane, dokud budeme montovnou Evropy, exportérem surovin a polotovarů.

2 1
možnosti
VC

Stanovení výchozích předpokladů určuje výsledek zkoumání. Zapomněl jste na další důležité spekty: jako třeba snížení cen dovážených energií, posílení vnitřní koupěschopnosti obyvatelstva, snížení cen veškerých dovozů (elektroniky, přístrojů, léků....) Ona totiž ekonomika je závislá na tolika různých aspektech, že predikce jakýchkoliv výsledků je téměř nemožná. To už bylo daleko jednodušší předpovědět, že v USA vyhraje volby Trump!!

1 1
možnosti
Foto

Nerozebíral jsem celou ekonomiku a všechny aspekty, které se nedají ředpovědět.

Problémy ekonomiky (větší či menší) po konci intervencí jsou ale prakticky jisté.

Zcela jistá je pak změna poměru tržby a mezd.

Na to jsem upozorňoval a minimálně proto je u růstu mezd na místě opatrnost

0 2
možnosti
MP

Je pravda, že mzdový růst nade všechny meze má řadu rizik. Ale zase si uvědomme, že v současné době je skvělá šance, jaká tu snad ještě nebyla, že nejsou pracovníci, ale jsou zahraniční investice a spousta poptávky po pracovní síle, takže zaměstnavatelé budou nuceni se o zaměstnance přetahovat právě např. zvyšováním platů. A dále, od revoluce se snažíme dohnat Rakousko a Německo a stále se to nedaří. Kdy na tom tedy začít pracovat, než teď. Samozřejmě, že růst mezd je třeba brzdit, ale zatím bych to nechal klidně růst, a s nějakými úvahami o brždění bych začal až budeme tak na úrovni 90% reálných mezd Německa nebo Rakouska, minimálně. Do té doby proboha nic nebrzdit!

1 1
možnosti
RC

Ale autor upozornuje na riziko spojene s ocekavanim revalvace koruny....

1 1
možnosti
Foto

P28a36v34e93l 71H87o12l57u97b

12. 12. 2016 16:45

Karma R^ Za nejhorší socialistické rozhodnutí vlády z poslední doby považuji navýšení mezd řidičům autobusů. Ne že bych to řidičům nepřál. Ale proboha, vláda neobjednává autobusovou dopravu. Takže vláda rozhodla, že kraje mají přidat dopravcům, nebo že ti dopravci, kteří vysoutěžili licence mají v půli kontraktu skokově navýšit svoje náklady aniž by je mohly promítnout do jízdného, nebo kompenzovat navýšením ztráty za ujetý kilometr...

Mají takováto direktivní opatření bez plnění něco společného s tržní ekonomikou? Ne, je to socialismus jak vyšitý... Mimochodem kraje těžko budou moci sjednané platby za km navýšit, aniž by porušil zákon o veřejných zakázkách.

Jsem zvědav jak tato taškařice nakonec dopadne... Nehledě na to, že navýšení se má primárně týkat řidičů autobusů... Co třeba tramvajáci? Méně křičeli?

Obdobné je to z pokusy o zasahování do odměňování zaměstnanců v Aholdu. Opět, samozřejmě, že by si prodavačky navýšení zasloužili... Na druhé straně, stát nemá suplovat roli odborů a už vůbec zasahovat takovýmto hrubým způsobem do podnikání. Tesco např., které sice platí lidi lépe to je fakt, se ale nyní potýká s vážnými ekonomickými problémy. Ahold tak štědrý není, ale je podstatně ekonomicky stabilnější...

V každém z těch výše uvedených alarmujících příkladů by v tržním hospodářství měl na jedné straně stát zaměstnavatel a na druhé silné odbory. V žádném případě by ani na jedné ze stran neměl figurovat stát! To je potom socialismus, nebo komunismus jak vyšitý...

3 5
možnosti
JR

A my jsme odbory zlikvidovali........to snad nikde ve světě není kromě chudých zemí

1 2
možnosti
JU

J71o60s18e51f 11U82l58m40a27n

12. 12. 2016 16:36

Pan Polický evidentně nemá přehled o výši mezd v zahraničí a to včetně postkomunistických zemí.

10 2
možnosti
Foto

Ale ano mám, naše mzdové náklady z těch postkomunistických nejsou možná nejvyšší, ale jsou jedny z nejvyšších.

0 2
možnosti
PB

P75e36t53r 29B14u41r77i26a89n

12. 12. 2016 16:24

Většina z toho, co tady pan Polický píše, jsou ekonomické nesmysly. Většina našich podniků již dosáhla rentability srovnatelné s průměrem EU, nakupují suroviny za tržní (světové) ceny, prodávají výrobky za tržní (světové) ceny, jediné, co není v jejich podnikání tržní(světové), jsou platy zaměstnanců. Výsledek je potom zcela mimořádná ziskovost těchto podniků. K tomu je nutné připočíst ještě netržní (podhodnocený) kurz CZK, který jim také hraje do ruky (samozřejmě, pokud exportují).

Je jasné, že podnikatelé dobrovolně nikomu nepřidají, to by byli hloupí. Tlak zaměstnanců a hlavně odborů je k tomu také nedonutí, protože stávka apod. je u nás téměř sprosté slovo.

12 2
možnosti
JR

Přesně tak...nejvyšší mzdy jsou tam, kde jsou silné odbory - skandinávské země, Německo, Rakousko....USA jsou také země odborů

2 1
možnosti
JR

Česko je chudobinec Evropy, je to obrovská ostuda, že po 30 letech jsou naše mzdy 6x nižší než u sousedů...už nás předběhlo asi 6 zemí z východního bloku..a tady někdo píše, že to je časovaná bomba. Minimální mzdu mají horší jen Bulharsko a Rumunsko...už ani Ukrajinci k nám moc nechtějí.

1 1
možnosti
RC

U kterych sousedu maji mzdy 6 krat vetsi? 8-o8-o8-o8-o

1 0
možnosti
ZH

A to jsou ty naše nic moc mzdy ještě brutálně zdaněny. Průměrný plat (27000 Kč)obnáší cca. 36000 Kč základ daně, čistá mzda 20600 Kč. A z toho co vám zůstane ještě odpočítejte cca. 20% (DPH, spotřební daně, poplatky atd.). Takže náš skvělý sociální stát sežere zaměstnanci cca. 53% výdělku.

1 0
možnosti
PK

Ne že bych nechtěl menší daně a víc peněz, ale

- 25% potřebujete na důchody - 40 let makáte, 15-20 let důchod a ten není nic moc

- 4 miliony zaměstnanců zaplatí 140 miliard daně a 0svč - kolik jich je z milionu aktivních - 300-400 tisíc jen 1-2 miliardy. :-)

1 0
možnosti
PK

Tlak na růst minimální mzdy považuji p ř e v á ž n ě za správný. Představa, že mzdy porostou jen v důsledku tržních sil je opravdu naivní a bohužel této pohádce stále věří hodně lidí, kteří často žijí od výplaty k výplatě. Uvádí se, že i za mzdovým zázrakem západní Evropy po 2.válce nebyl jen technický pokrok, hlad po zboží ale např. i tvrdý boj odborů.

Za opravdovou minimální mzdu pracuje nepatrně lidí, u většiny případů je to jen fikce - dostávají bokem. Za nízkou minimálku se moc pracovat nevyplácí. Podnikatelé mají možnost racionalizace práce a minimalizovat "dopady". Neustále žvaníme jak chceme přejít na ekonomiku vyššího typu a vadí nám pohyb minimální mzdy? Směšné. Ale abych byl realistický - i růst minimálky má své hranice, ale samozřejmě je to jako ve všem - odbory dají velký požadavek a když vybojují polovinu, tak si mnou ruce.

8 0
možnosti
Foto

Stanovit minimální mzdu zákonem za správné nepovažuji.Když tvrdíte, že minimum lidí pracuje za minimálku tak proč se vůbec stanovuje?

Tlak na růst mezd je nepochybně většinou správný, ale je potřeba zohlednit související okolnosti.

Předpokládaný konec intervencí je situace kdy je potřeba v růstu mezd být velmi opatrný-zejména pro stát, který má rozpočet v mínusu.

4 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.