Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vydírá Turecko EU?

EU a Turecko vedou rozhovory o způsobu řešení migrační krize.  Pro mnoho lidí jsou jednoduše vyděrači, ale já situaci tak jednoduše nevidím.

Základní údaje o Turecku

Turecko je země ležící na pomezí jihovýchodní Evropy a jihozápadní Asie. Rozlohu má cca 783 000 km2 a má necelých 78 milionů obyvatel  z nichž 70-75% je Turků, kolem 18 % Kurdů a zbytek tvoří Arméni, Arabové, Řekové, Albánci, Gruzíni, Lazové, Čerkesové, Židé a další. Převažující náboženství je v Turecku Islám 99,8%.

Turecká ekonomika patří k nejsilnějším ve skupině rozvíjejících se trhů. Dlouhodobě roste (poslední roky kolem 3-4%), ale zároveň je v Turecku poměrně výrazná inflace (rok 2014 8,17%). Počátkem roku 2015 na základě výkonu ekonomiky a kroků Turecké vlády došlo ke zhoršení hodnocení Turecka  některými  mezinárodními ratingovými agenturami. Problémem Turecka je i poměrně vysoká zadluženost.

Míra nezaměstnanosti se pohybuje kolem 10-11% (rok 2014) tedy přibližně ve stejné výši jako průměr EU.

Průměrná mzda podle parity kupní síly  v roce 2014 byla 17 458 USD to je jedna z nejnižších hodnot v zemích OECD např v ČR to bylo  17 723 USD (zde).

Turecko patří mezi země patřící do OECD a je členskou zemí NATO. Od roku 1999 je kandidátskou zemí na vstup do EU a v roce 2005 byly zahájeny  přístupové rozhovory s EU.

Více informací o Turecku a jeho ekonomice zde:

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/turecko-zakladni-charakteristika-teritoria-19209.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Turecko

 

 

Aktualní politika Turecka

Turecko je oficialně sekulární země, ale náboženství má pro Turky podstatně větší význam než je obvyklé v  EU. Realně největší politickou sílu má v Turecku prezident, kterým je Recep Tayyip Erdogan, který sám je dáván do souvislosti s proislámskou politikou.(zde)

Prezidentu Erdoganovi je vyčítán i příliš autoritářský přístup a omezování svobody slova. V březnu 2016 byli dosazeni státní pověřenci do vedení nejčtenějšího deníku Zaman. ten je napojen na Fetullaha Gülena, jednoho z nejvýznamnějších oponentů Erdogana. (zde a zde) Již v minulosti byly prováděny "zátahy" na novináře, které prezident odůvodňuje pokusy o jeho svržení. (zde)

V posledním volebním roce do Tureckého parlamentu v roce 2015 v červnu získala AKP "jen" málo přes 40% hlasů a nemohlo tak sestavit "jednobarevnou vládu". (zde). Ve druhých volbách na podzim roku 2015 získala Erdoganova AKP nadpoloviční většinu v parlamentu (317 z 550) křesel. (zde).

Erdoganově straně k vítězství v podzimních volbách pomohla zřejmě situace v Syrii a zejména eskalace konfliktů s Kurdy. Před červnovýmí volbami vstřícný ke Kurdské menšině proto aby získal jejich hlasy, ale ty spíše dostala prokurdská Lidově demokratická strana (HDP). Koncem července po útoku na prokurdskou demonstraci ve městě Suruç, při kterém zemřelo přes 30 lidí (zde) došlo k nepokojům, které začal prezident Erdogan razantně řešit a to včetně bombardování Kurdských táborů. (zde) Někteří komentátoři to označovali až za jakousi mstu Kurdům za výsledek červnových voleb a dokonce až o snahu dostat zemi do občanské války. (zde)

Ostatně vztah ke Kurdům je neuralgickým bodem celé Turecké politiky. Je to zejména díky Straně Kurdských  pracujících (PKK), která si dala za cíl vytvoření Kurdského státu.Od roku 1984 kdy začala ozbrojený boj proti Turecké vládě mělo díky ní zemřít až 45 000 lidí. Za teroristickou organizaci považuje PKK nejen Turecko, ale i USA a EU.(zde).

Poslední velký bombový útok, připisovaný PKK, se odehrál v 13.3.2016 kdy v Ankaře minimálně 37 lidí zahynulo a bylo přes 70 lidí zraněno.(zde) Předtím v únoru bylo po bombovém útoku, ke kterému se přihlásili Svobodní kurdští sokoli zabito 29 lidí. (zde)

 

 

Turecko a uprchlíci

Turecko patří k zemím s nejvyšším počtem uprchlíků na svém území. Jen Syřanů je tam přes 2,5 milionu a celkem přes 3 miliony uprchlíků. Uprchlická krize stála Turecko minimálně 7-10 miliard Euro (zde  a zde)

Turecko neuznává migrantům status uprchlíka a mají tak jen dočasnou ochranu a postavení "hosta". (zde) To jim sice umožňuje přístup ke zdravotní péči, ale jen v omezené míře a mohou využít bezplatného vzdělání ve školách u uprchlických táborů ( v těch žije jen asi 250 000 lidí z více než 3 milionů uprchlíků). Jen velmi málo z nich dostane povolení k práci většina jich proto musí žít z úspor nebo z práce na černo. Nedostatečné zázemí je pak i v samotných uprchlických táborech. Často takto v Turecku uprchlíci  "přežívali několik" let než se vydali dál do Evropy (zde)

Turecko s prezidentem Erdoganem a jeho stranou AKP, je k uprchlíkům poměrně vstřícné, ale i v Turecku je část opozice ostře proti jejich příjmání (konkrétně Republikánská lidová strana (CHP).(zde)

V posledním období (od února),ale Turecko jako reakci na zvýšený počet běženců následkem ofenzivy na Syrský Halab částečně omezilo možnost vstupu Syřanů do země. Do země pouštělo začátkem března především zraněné a na Turecko Syrské hranici byly až desítky tisíc lidí. (zde)

Podle některých organizací zabývajícími se uprchlíky (např. Amnesty international, UNHCR) nelze Turecko považovat za "Bezpečnou zemi" pro cizince z  hlediska mezinárodních dohod o uprchlících.  Není jim schopno zajistit dostatečné ubytování, zdravotní péči, vzdělání pro děti a není schopno jim zajistit ani práci či socialní dávky. Hlavním problémem je, že nepřiznává běžencům status uprchlíka a nepřiznává tak ani azyl. Tím nesplňuje základní podmínky pro to aby bylo považováno za bezpečnou zemi pro uprchlíky z třetích zemí. (zde) Podle některých zdrojů dokonce Turecko část běženců vrací či plánuje vracet i do Syrie (zde a zde).

V současné době se začaly naplňovat některé dohody mezi EU, NATO a Tureckem. Na moři mezi Tureckem a Řeckem začaly fungovat plavidla NATO. (zde) Začaly (byť zatím jen omezeně) fungovat  dohodnuté pravidla z první části summitu z 8.3.2016 a Turecko začalo zadržovat běžence, kteří chtěli z Turecka do Řecka a Turecko postupně začíná přebírat ty, kteří nelegálně přišli do Řecka. (zde)

 

 

Požadavky Turecka

Turecko celkem předložilo 72 požadavků. Mimo dalších 3 miliard  euro, které Turecko požaduje, mezi hlavní požadavky patří převzetí části Syřanů z Turecka do EU (to už navrhovala EU v listopaduzde ). Turecko má i požadavky bezprostředně s běženci nesouvisející. Požaduje zjednodušení (nebo dokonce zrušení) vízové povinosti pro občany Turecka při cestách do EU a obnovení přístupových rozhovorů s EU. Jedním z návrhů je i to, že za každého vráceného Syřana, který příjde do EU bez povolení převezme EU z Turecka jednoho Syřana legální cestou. Převzetí části Syrských uprchlíků přímo z Turecka již v minulosti navrhovala i EU (zde a zdezde)

 

 

Jednání mezi EU a Tureckem už probíhaly nějakou dobu před summitem. Padaly a padají i některé silné slova jak od politiků tak od představitelů humanitárních organizací.

Turecký prezident Erdogan například varoval EU, že mohou migranty pouštět dále bez jakéhokliv omezení:

„V minulosti jsme lidi zastavovali před branami Evropy. Jejich autobusy jsme zastavili v Edirne. Může se to stát jednou či dvakrát, pak brány otevřeme a popřejeme jim bezpečnou cestu“ citovala Erdogana agentura Reuters. (zde)

 

Turecký ministr pro vztahy s Evropskou unií Volkan Bozkir řekl:

„Readmisní dohoda a zrušení vízového režimu pro Turky při cestách do EU jsou spojené nádoby,“ (zde)

 

Předseda německé opoziční Levice Bernd Riexinger mluvil dokonce o vydírání ze strany Turecka.„Turecko na summitu EU otevřeně slavilo svou silovou pozici. EU je kvůli své nejednotě v uprchlické otázce vydíratelná,“ (zde)

 

Evropský ředitel Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Vincent Cochetel také upozornil:

„Vracení uprchlíků, kteří v Turecku nezískají ochranu, představuje problém jak z hlediska mezinárodního, tak z hlediska evropského práva,“ (zde)

 

Podle ředitele Německé humanitarní organizace Pro Asyl Güntera Burkharda navrhovaný systém vracení běženců, kteří doplují na Řecké ostrovy, pohrdá lidmi:

„Mezi uprchlíky nejsou jen Syřané. Není možné takto štvát Syřany proti ostatním uprchlickým skupinám, jako jsou třeba Afghánci a Iráčané,“ (zde)

 

Zajímavé jsou i některá slova, které říkají sami uprchlíci  a lidé co jim pomáhají.

 

Ředitelka izmirské právní poradny pro uprchlíky Piril Erčoban:

„V táborech se dá žít pár měsíců, maximálně rok. Nikdo tam nechce žít delší čas – je to spíš přežívání, než opravdový život,“ a dále „Lidé se potřebují nějak realizovat, využívat své schopnosti a svůj talent. Když je několik let držíte v podmínkách, kde se toho nedostává, tak je pomalu zabíjíte,“  (zde)

 

Uprchlík Nizar, který žije 2 roky v Izmiru:

„Kdyby nám neposílal peníze syn, který je ve Švédsku, museli bychom se už odstěhovat,“ a dále

„Merkelová je O. K., ale jinak vy Evropané nás Syřany rádi nemáte. I syn ve Švédsku je zklamaný. Tady v Turecku je nám dobře, Turci se chovají slušně, děti chodí do školy. Až válka skončí, budeme se odsud moci vrátit domů,“ (zde)

 

Uprchlík Adnan rovněž 2 roky v Izmiru:

„Musíme do Německa. Už nemáme peníze. V Izmiru není pro nás práce, do Sýrie se vrátit nemůžeme, tam je válka. Musíme do Německa,“ (zde)

 

Můj názor na situaci

Finanční a materialní požadavky Turecka by měly být splněny. Lze diskutovat o tom kolik poskytnout, kolik z poskytnutých peněz vázat na konkrétní účely a na dalších konkrétních parametrech pomoci, ale mělo by dojít k dohodě. Při stavu Turecké ekonomiky je očividné, že samo nemůže zvládnout více než 3 miliony uprchlíků. (Turecko má více uprchlíků než celá EU, ale má ca 6x méně obyvatel než EU a výkon jeho ekonomiky je daleko za průměrem EU)

Vracení běženců dle mého názoru je za současného stavu poněkud problematické. U těch co nejsou uprchlíci je vracení v pořádku. Ale u uprchlíků by mohlo vracení oporovat mezinárodním zákonům. EU, ale může jako součást dohody, požadovat takové závazky Turecka, které z něj udělá bezpečnou zemi pro Syřany a další uprchlíky. Mimo jiné by se Turecko mělo zavázat, že nevyhostí uprchlíky do země s probíhajícím konfliktem. Materialní pomoc pak může pomoci vyřešit problémy s ubytováním, vzděláváním a zdravotnictvím.

Zjednodušení vízové povinosti si dovedu představit velmi dobře. V současné migrační krizi stejně fakticky nefunguje a určitě by šlo najít nějaké uspokojivé řešení. Úplné zrušení vízové povinosti, ale považuji za předčasné minimálně do doby než se dostane tok uprchlíků pod kontrolu,než se vyřeší problémy s Kurdskými separatistickými teroristy a než dojde k dohodě v otázce Kypru. (zde)

Pokud se týká přístupových rozhovorů pak nevidím důvod proč je neoživit. Samotné plnohodnotné přijetí Turecka do EU, ale podle mě není na pořadu dne dokud se nezmění dodržování lidských práv v Turecku a nedostane se na běžný standard v EU a dokud nebude uspokojivě vyřešen problém s Kurdskými separatisty. Kompromisem přijatelným pro obě strany by mohlo být napřed sblížení ekonomické.

 

Dohoda s Tureckem není důležitá jen z hlediska aktualní migrační krize, Pokud nenajde Turecko a EU společné řešení může se to vést k velkým problémům v budoucnosti. Turecko dlouhodobě usiluje o spolupráci se "západem", ale to se může změnit pokud ho nadále budeme odmítat. Turecko je velká a ambiciozní země, která pro nás může být silným spojencem, ale i mocným nepřítelem.

 

Na otázku v titulku článku si každý musí odpovědět sám.  Já Turecko nevidím jako vyděrače, ale jako "oběť" uprchlické vlny. Na Turecko dopadá situace v Syrii a jejím okolí mnohem hůře než na EU jak ekonomicky tak i z bezpečnostního hlediska.

V Turecku vidím partnera, který jasně definoval své požadavky. Na tahu je teď EU aby řekla jak si dohodu představuje ona. Jasné je, že nějakou rozumnou dohodu potřebují obě strany a proto je důležité aby se nějaký kompromis mezi požadavky Turecka a EU našel.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

Zde je seznam použitých článků, na některé je v textu odkazováno vícekrát.

  1. http://denikreferendum.cz/clanek/21833-uprchlici-v-turecku-par-let-prezit-pak-jit-dal
  2. http://www.sportovninoviny.cz/zpravy/jak-vysoka-je-kupni-sila-prumerne-mzdy-v-zemich-oecd/1225029
  3. http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/turecko-zakladni-charakteristika-teritoria-19209.html
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Turecko
  5. http://zpravy.idnes.cz/profil-recep-tayyip-erdogan-dp8-/zahranicni.aspx?c=A140810_204043_zahranicni_ert
  6. http://zpravy.idnes.cz/turecky-denik-zaman-pod-kontrolou-statu-fdx-/zahranicni.aspx?c=A160304_180653_zahranicni_mlb
  7. http://zpravy.idnes.cz/erdogan-a-gulenovo-hnuti-v-turecku-dtf-/zahranicni.aspx?c=A141220_115348_zahranicni_mlb
  8. http://zpravy.idnes.cz/razie-na-turecka-media-zadrzeli-hidayeta-karacu-i-ekrema-dumanliho-ze-zamanu-17j-/zahranicni.aspx?c=A141219_153026_zahranicni_im
  9. http://zpravy.idnes.cz/volby-v-turecku-0ix-/zahranicni.aspx?c=A151101_074837_zahranicni_cen
  10. http://zpravy.idnes.cz/ve-meste-suru-utocil-mlady-turek-d4c-/zahranicni.aspx?c=A150722_114629_zahranicni_ert
  11. http://zpravy.idnes.cz/iracti-kurdove-chteji-odchod-pkk-doi-/zahranicni.aspx?c=A150802_095439_zahranicni_bse
  12. http://zpravy.idnes.cz/tomas-lane-o-krizi-v-turecku-d1n-/zahranicni.aspx?c=A150914_172434_zahranicni_mlb
  13. http://zpravy.idnes.cz/turecka-armada-zabila-pri-operaci-54-kurdu-z-pkk-fqf-/zahranicni.aspx?c=A151218_145542_zahranicni_ert
  14. http://zpravy.idnes.cz/vybuch-ankara-turecko-obeti-dpq-/zahranicni.aspx?c=A160313_183349_zahranicni_kha
  15. http://zpravy.idnes.cz/turecko-ankara-atentat-kurdove-terorismus-fkd-/zahranicni.aspx?c=A160219_181124_zahranicni_ane
  16. http://zahranicni.ihned.cz/evropa-slovensko/c1-65193260-evropska-komise-chce-zrusit-kontroly-uvnitr-schengenskeho-prostoru-krach-schengenu-by-mohl-stat-az-18-miliard-eur-rocne?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed
  17. http://zpravy.idnes.cz/novy-presidlovaci-mechanismus-a-vice-penez-turecku-summit-eu-pu2-/zahranicni.aspx?c=A160307_175058_zahranicni_rych
  18. http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/393350-na-85-procent-syrskych-migrantu-se-z-turecka-nechce-vratit-domu.html
  19. http://www.lidovky.cz/turecti-pohranicnici-zastrelili-9-syranu-erdogan-postavi-uprchlickou-vesnici-1y4-/zpravy-svet.aspx?c=A160305_120243_ln_zahranici_ELE
  20. http://zpravy.idnes.cz/summit-eu-recko-reakce-nemecko-den-/zahranicni.aspx?c=A160308_095138_zahranicni_pas
  21. http://zpravy.idnes.cz/turecko-k-uprchlikum-kdo-nema-ve-meste-islamisty-vrati-se-do-syrie-10j-/zahranicni.aspx?c=A151204_125703_zahranicni_ert
  22. http://zpravy.idnes.cz/turecko-detencni-zarizeni-zachazeni-s-uprchliky-f6u-/zahranicni.aspx?c=A151216_122241_zahranicni_aba
  23. http://zpravy.idnes.cz/nato-bude-vracet-migranty-do-turecka-dvd-/zpr_nato.aspx?c=A160225_104527_zpr_nato_inc
  24. http://zpravy.idnes.cz/turecko-zacalo-plnit-dohodu-zadrzelo-uprchliky-mirici-na-recke-ostrovy-1ar-/zahranicni.aspx?c=A160309_135002_zahranicni_pas
  25. http://zpravy.idnes.cz/summit-eu-turecko-v-bruselu-dp8-/zahranicni.aspx?c=A151129_163422_zahranicni_ane
  26. http://zpravy.idnes.cz/turecko-chce-bezvizovy-styk-a-vstup-do-eu-fgf-/zahranicni.aspx?c=A160225_153553_zahranicni_rych
  27. http://zpravy.idnes.cz/erdogan-hrozi-evrope-otevrenim-hranic-dhj-/zahranicni.aspx?c=A160211_114222_zahranicni_mlb
  28. http://zpravy.idnes.cz/nemecko-syrie-uprchlici-turecko-day-/zahranicni.aspx?c=A160227_224735_zahranicni_fka
  29. http://zpravy.idnes.cz/kypr-a-jednani-o-sjednoceni-ddk-/zahranicni.aspx?c=A160121_111833_zahranicni_ert

 

 

 

Autor: Radek Polický | čtvrtek 17.3.2016 9:09 | karma článku: 16,18 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma: 13,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma: 45,80 | Přečteno: 18504x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

Definitivní vysvědčení za to jak jsme zvládli koronavirus je teprve před námi. Zatím sice můžeme být rádi, že u nás Virus nijak zvlášť neřádí, ale jinak je to jeden velký chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.