Neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš.

Hnutí ANO dostalo sponzorský dar od firmy VELTA PLUS EU, S.R.O. ve výši 500 000Kč. Společnost se mimo jiné zabývá prodejem tabákových výrobků a zřejmě jen čirou náhodou se tak stalo krátce po hlasování o protikuřáckém zákonu.  

Je potřeba ctít presumpci neviny. Společnost VELTA PLUS EU, S.R.O je nepochybně seriozní společnost, která by nikdy neuplácela. Stejně tak její "odnož" VELTA Free Shop s.r.o. , která provozuje free shopy (mohou být diskutabilní z hlediska daní). Rozhodně nelze nic vyvozovat ani z toho, že jednatelem je občan Vietnamského původu Dang Khoa VU -nepochybně je to poctivý obchodník řádně platící daně. 

Podle firmy, která dar poskytla, podle Andreje Babiše i podle šéfa poslanců ANO Faltýnka jde jen o běžný sponzorský dar, protože Velta vidí hnutí ANO jako nejlepší volbu pro řízení naší země. To, že příspěvek ANO poskytli 27.5.2016 (tedy 2 dny po tom co i jeho poslanci pomohli zamítnout protikuřácký zákon) je jen čirá náhoda.

Souvislost se schvalováním zákona popřela i tabáková společnost. „Pan jednatel se rozhodl podpořit ANO, protože z jeho hlediska mají nejlepší politický program. Se žádostí o podporu nás oslovilo víc politických subjektů,“ řekla Právu asistentka jednatele Jana Havlová.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/ano-dostalo-dar-od-tabakove-firmy-d4u-/domaci.aspx?c=A160602_102758_domaci_jj

Navíc pan Babiš slibuje, že příště si své poslance ohlídá a "protikuřácký zákon" bude schválen. (Vzhledem k rychlosti jak pracuje naše sněmovna je jen otázkou kdy to bude, když teprve míří do sněmovny.)

 

Ostatně podobných darů má na svém kontě ANO více. Např. 10.5.2016 dostalo na svůj "transparentní účet" hnutí ANO dar ve výši 250 000 od společnosti Elko, velkoobchod nápojů, s.r.o. . Nepochybně i tato společnost prodávající alkohol a možná i tabák (v kolonce cigarety nemá žádnou nabídku, ale sama píše, že tabákové výrobky prodává) neměla u svého daru postranní úmysly a jen vidí v ANO nejlepší variantu pro vedení našeho státu.

 

Z výše uvedeného je zřéjmé, že hláška z filmu "Jáchyme hoď ho do stroje" není tak úplně na místě.

 

Po pravdě. Jen idiot by poslal úplatek na transparentní účet 2 dny po to co bylo hlasováno v jeho prospěch. A jen idiot, by si takový úplatek nechal. Teda pokud by nepředpokládali, že idioti jsou voliči, kteří  uvěří za koblihu čemukoliv.

 

Pokud mám zhodnotit celou kauzu ze svého pohledu tak si musím vypůjčit citaci jednoho z našich bývalých premierů:

„Původ je tak křišťálově čistý, že prostě ani křišťál křišťálověji čistší být nemůže.“

Zdroj: http://www.lidovky.cz/grossova-slavna-slova-myslim-to-uprimne-i-kristalove-cisty-puvod-1cr-/zpravy-domov.aspx?c=A150416_155524_ln_domov_sk

 

Na takovéto dary, ačkoliv s úplatkem nemají jistě vůbec nic společného,  by si měli politici dávat velký pozor, protože přeci jen mohou budit jistou nedůvěru. Normální postup by bylo peníze vrátit, nebo poslat na dobročinné účely, ale zatím pan Babiš "dar" hájí. Proč taky ne, vždyť jejich původ je tak křištálově....

 

Nikdo neví jak dopadnou příští parlamentní volby. Možná i s přístupem, jakým se Babiš a ANO staví k "transparentním" darům, k Čapímu hnízdu a dalším kauzám, vyhrají příští volby do poslanecké sněmovny-tak jak předpovídají průzkumy.

 

Pokud se tak opravdu stane tak to bude v duchu reklamního plakátu bývalého Babišova podporovatele:

( Pro hodně mladé či neznalé na plakátu je "superstár" roku 2004 Anička Dajdou  )

 

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

 

Autor: Radek Polický | pátek 3.6.2016 14:43 | karma článku: 21,45 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74