Padouch nebo hrdina-my jsme jedna rodina!

13. 06. 2016 9:39:58
Hlavním tématem našich medií posledních pár dní je reorganizace policie a rezignace plk. Šlachty. Vytvořil jsem pro sebe shrnutí celé kauzy, které vám tímto nabízím. Bohužel odpověď na to kdo je padouch a kdo hrdina nemám.

Policejní prezident Tuhý připravil reorganizaci policie.

Rozhodl o vytvoření Národní centrály proti organizované kriminalitě (NCOZ) , pod kterou se rozhodl zařadit Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Fungovat by NCOZ mělo od 1.7.2016. Pod nově zřízenou NCOZ by dle slov policejního prezidenta měli být převedeni i všichni manažeři dotčených útvarů.(více zde).

Nutnost reformy odůvodňuje policejní prezident problémy mezi útvary a zvýšením efektivity. Podobný postup dle něj doporučuje i interpol. (zde)

Jestli je taková změna prospěšná se nedokáží shodnout ani sami policisté, kromě plk. Šlachty a jeho kolegů, kteří jsou proti se vyjádřil např. bývalý policejní ředitel Oldřich Tomášek (zde), který naopak reorganizaci vidí jako prospěšnou. Podobně i Jaroslav Vild ředitel ÚOKFK. (zde)

Argumentace pro změnu dává logiku (lepší kordinace policejních složek, úspora peněz, lepší organizace práce...).Stejně tak dávají logiku některé výtky např, poslanec Ivan Gabal, člen Branně bezpečnostního výboru sněmovny, vidí reformu jako nevydiskutovanou, nepřipravenou a označuje ji ne za reformu, ale za chaos (zde).

Že se o reformě mluví již dávno potvrdil v OVM Miroslav Kalousek, který potvrdil, že se o ní hovořilo už za jeho vlády a neprošla kvůli financování v krizi.(zde)

Každopádně je s podivem, jaká se kolem celé situace rozpoutala medialní válka vzhledem k tomu, že organizační struktura a její změny jsou plně v kompetenci vedení policie. Ty až hysterické reakce neodpovídají významu převedení útvarů pod společné velení.

Andrej Babiš hovoří o tom, že ministr Chovanec destabilizoval policii.

Tvrdí, že fakticky končí útvar, který bojuje s korupcí a mluvil o tom, že ANO zváží v souvislostí s kauzou setrvání ve vládě. (zde) (Paradoxně neměl na mysli ÚOFKF, které je k boji s korupcí určeno, ale ÚOOZ a vlastně tím potvrdil jeden z důvodů reorganizace-nekoordinaci postupu policie, zasahování si do kompetencí a dvojí vyšetřování stejných věcí).

Nověji Andrej Babiš "upřesnil", že ANO ve vládě chce zůstat, ale pokud ministr Chovanec reorganizaci podepíše budou požadovat jeho rezignaci a rovněž požaduje rezignaci policejního prezidenta. Celou situaci označil za hon na hnutí ANO a reorganizaci za šaškárnu.

„Tady se organizuje hon na mě a na hnutí ANO... Nevidím důvod, proč bychom měli odcházet z vlády,“ (zde)

(No možná už zapoměl, že to byl on a ministr Pelikán, kteří téma odchodu z vlády nadnesli.)

„Znovu opakuji, že nechceme odcházet z koalice. Chceme, aby naši koaliční partneři uznali naše argumenty, že to není připravené, že je to šaškárna, že pan policejní prezident by měl na základě těchto kroků rezignovat,“ (zde )

O rezignaci pokud bude reorganizace schválena uvažuje i ministr spravedlnosti Pelikán. Vidí v ní ohrožení nezávislosti vyšetřování. (zde)

Proti reformě policie se postavili i představitelé státního zastupitelství.

Konkrétně nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.(zde) Ale např. i Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a další. Vidí v tom riziko zhoršení spolupráce s policií a možnost úniku informací (ačkoliv mají možnost zakázat policistovi o případu informovat nadřízené).

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci si dokonce v této věci předvolalo policejního prezidenta Tuhého a jeho náměstka. Mělo se prý jednat o předem připravené odstranění plk. Šlachty. Proti "kriminalizaci" reorganizace se ostře ohradilo vedení policie. (zde)

Zároven žalobci stahují některé spisy od ÚOOZ na vrchní státní zastupitelství. Konkrétně má jít o spisy ke kauze Nagyová a Vidkun. (zde)

Ministr vnitra Chovanec viní z podjatosti Andreje Babiše.

Připomíná Babišův střet zájmů např.vyšetřování Agrotecu, které dle ministra Chovance trvá neúměrně dlouho a provádí ho právě Šlachtův útvar.(zde). A upozorňuje i na kauzu Čapí hnízdo a na další oznámení na Babiše (zde).

V souvislosti s předvoláním policejního prezidenta státními zástupci bude chtít vysvětlení od nejvyššího státního zástupce na Bezpečnostní radě státu. pokud to nebude uspokojivě objasněno uvažuje o zřízení parlamentní vyšetřovací komise.(zde) Vedení policie i ministr Chovanec mají obavu, že se jedná o nátlak žalobců na vedení policie aby zrušili plánovanou reorganizaci.

Ministr vnitra v otázkách Václava Moravce upozornil i na možné spojení mezi Šlachtou, jeho utvarem a Andrejem Babišem. Dle Janka Kroupy měl být Babiš spolupracovníkem ÚOOZ nebo dokonce tím kdo ÚOOZ využívá pro svůj prospěch.(zde)

Samotného Šlachtu ministr Chovanec považuje za dobrého policistu, který podlehl drbům:

„Já se obávám, že podlehl drbům... Nevědomky, protože on je srdcař, se nechal zatáhnout do politické hry,“ (zde)

(Nicméně se obávám, že je to protimluv. Dobrý policista nemůže podléhat drbům, ale musí vycházet z faktů.)

Chovanec rovněž odmítá, že ÚOOZ by měl výrazně lepší výsledky než ÚOKFK.

„Když se podíváte na protikorupční policii, tak má srovnatelné, ne-li lepší výsledky než ÚOOZ,“ (zde)

Zároveň odmítá tvrzení, že jedna policie je dobrá a jiná špatná.

Premier Sobotka za kauzou vidí především předvolební kampaň:

„Hysterie, která kolem toho byla v uplynulých hodinách vyvolána, se podle mého názoru zcela míjí s realitou těchto organizačních změn. Útoky ANO na nezávislost policie pokládám za neadekvátní a zcela účelové, působí to na mne jako součást předem připravené volební kampaně ANO,“ (zde)

KDU ČSL a jejich předseda Pavel Bělobrádek si dotvoří názor po úterní Bezpečnostní radě státu a situaci se snaží zklidnit.

„Je potřeba zchladit emoce a to platí i pro pana Šlachtu,“ (zde)

Na druhou stranu se podivuje nad tím kde ostatní berou tolik informací. (Které by v podstatě ani politici mít neměli.)

„Já nemám takové informace, jako s některými pracují někteří jiní politici. Já nevím, odkud je mají. Například politici z hnutí ANO mají takové informace, kterými já nedisponuju a doufám, že se je dozvím na Bezpečnostní radě státu,“ (zde)

Robert Šlachta měl pestrou policejní minulost (zde)

Nepochybně měl mnoho úspěchů ale na druhé straně z jeho vystupování bylo zřejmé, že mu vyhovuje pozornost kamer a hodně dbá na veřejné mínění s kterým je ochoten i manipulovat. viz. známá kauza kdy spolu se státním zástupcem Ištvánem dávali do souvislosti stamiliony a desítky kilogramů zlata s bývalými poslanci a Janou Nagyovou dnes Nečasovou (zde)

Kvůli ovlivńování veřejného mínění, nebo možná kvůli svému egu, které nesnese kritiku, byl ochoten i překročit zákon. Zveřejnil sestříhané video ze zatýkání Jany Nagyové. Za toto zveřejnění dostala policie pokutu 60 000Kč. (zde)

O tom, že Robert Šlachta má velmi vysoké ego a neuznává jiný než svůj názor svědčí např. i toto

„Byla další schůzka, kde mi(Laube, pozn. red.) řekl, že bude jeden ředitel, tři náměstci a pak nějaké čtyři sekce. Já jsem mu v ten okamžik řekl, že je to hovadina, že se tím nemíním vůbec zaobírat,“ (zde)

(Jak by asi dopadl Babišův podřízený pokud by o jeho návrhu prohlásil, že je to hovadina, o které se ani nebude bavit?)

O jeho vysokém egu svědčí i jeho až hysterická žádost o uvolnění ze služby dříve než se o reorganizaci definitivně rozhodlo a dříve než znal podrobnosti o tom jak nový útvar bude fungovat.

„Nevím, proč se přidávají dvě řídící struktury, nevím, kam půjdou informace, nevím, proč se ÚOOZ rozseká na nějaké sekce, nevím, jak budou fungovat expozitury. Tam není, kromě ředitele a náměstků, vůbec nic dořešené,“ (zde)

Společně s plk. Šlachtou rezignovali jeho 1. náměstek plk. Růžička a několik dalších vedoucích odborů a expozitur. (zde)

Pokud někdo tvrdí, že šlo právě o odstranění Šlachty a některých jeho kolegů, měl by umět odpovědět na otázku proč sami rezignovali dříve než vůbec věděli jak celá reorganizace bude vypadat. Podle informací z vedení policie totiž měli všichni přejít do nově zřizované NCOZ.

Pro hodnocení medialní situace kolem celé kauzy reorganizace policie nelze jinak než si vypůjčit označení od pana Gabala.

Je to chaos!

Celá situace dává minimum odpovědí, ale klade hned několik otázek na které si každý musí odpovědět sám. :

Je reforma připravená a smysluplná nebo ne?

Jde jen o běžnou reorganizaci policie, nebo pokus dostat ÚOOZ pod kontrolu?

Je problém v tom, že Šlachta a spol něco vyšetřují nebo naopak v tom, že něco nevyšetřují?

Bez ohledu na to jak si kdo na výše uvedené odpoví je evidentní, že došlo k vážnému poškození důvěryhodnosti policie.

Ministři současné vlády se navzájem obviňují z ovlivňování policie. Navzájem se obviňují z krytí korupce či dokonce z účasti na ní. Vysokými představiteli vlády je obviňován z nekalých úmyslů a neodbornosti je i policejní prezident. Je zpochybňována nezávislost ÚOOZ i ÚOKFK .

Bude celá kauza mít personální dopad?

Odpověď na tuto otázku se dozvíme poměrně brzy spolu s tím zda jsme civilizovaný stát.

V civilizovaném státě by toto nemohla vláda ustát v nezměněné podobě.

Ve filmu Limonádový Joe zazní hláška, kterou jsem použil do titulku:

Padouch nebo hrdina-my jsme jedna rodina!

Zatím nevíme jestli kauza bude pokračovat takto:

Nebo takto:

Nejsem schopen posoudit zda reforma má smysl, zda je dostatečně připravená ani zda je za ní nějaké nekalé pozadí. Nevím kdo všechno je v této kauze padouch a kdo hrdina.

Za sebe mohu říct jen jedno, je neuvěřitelné, že do reorganizace policie má tu drzost hovořit člověk jehož firmy jsou právě dotčenými útvary vyšetřovány, ale za ještě neuvěřitelnější považuji to, že jsou lidé, kteří to považují za akceptovatelné.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | pondělí 13.6.2016 9:39 | karma článku: 24.70 | přečteno: 1568x

Další články blogera

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 959 | Diskuse

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 580 | Diskuse

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma článku: 45.80 | Přečteno: 18468 | Diskuse

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2553

Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...