Má být vypsáno referendum o Czexitu?

Nejsem velkým příznivcem referend, zejména ne těch celostátních. Považuji za rozumnější formu rozhodování zastupitelskou demokracii. V určitých případech ale mají referenda přes jejich úskalí určité opodstatnění.

I u nás se objevují hlasy, které volají po vystoupení z EU. Část lidí volá po referendu k tomuto tématu. Má teď takové referendum smysl?

U nás máme zastupitelskou demokracii, referenda na celostátní úrovni u nás nemají tradici a velmi často jsou neplatná i na regionální úrovni pro malý zájem o ně. 

V parlamentních volbách u nás pravidelně vítězí strany, které jsou pro naše členství v EU. V minulých parlamentních volbách u nás zvítězila ČSSD, která slibovala naše větší začlenění do EU. Podobně to bylo s ANO, KDU-ČSL a TOP 09. Vystoupení z EU neprosazovala ani ODS ani komunisté ani ÚSVIT. Do parlamentu se tak nedostala žádná strana, která by prosazovala vystoupení z EU nebo referendum na toto téma.

Důvodem pro vypsání referenda má být, že v EU došlo ke změně, Vše a tedy i EU se mění v čase, někdy více, někdy méně, ale mění se pořád. Nelze dělat referenda pořád dokola, vždy když někdo začne mít pocit, že došlo ke změně. To by nás poškodilo jak ekonomicky tak politicky. Pokud se má uskutečnit referendum o vystoupení z EU pak teprve v okamžiku kdy k jeho vypsání získají politici mandát v parlamentních volbách.

Rozhodování o tak podstatných věcech jako je naše členství v EU by se nemělo dělat dle momentálních nálad, ale jen po zralé úvaze.  4 roky mezi parlamentními volbami nejsou tak dlouhou dobou aby mělo smysl dělat unáhleně rozhodování v mezidobí bez předchozího mandátu vzešlého z parlamentních voleb.

Ostatně i v Británii, která byla vždy v EU byla jakousi opozicí (hezky to popsal kolega Horner zde v blogu), referendum vypsali až v době kdy ho před parlamentními volbami slíbil Cameron jako součást volebního programu.

Příští rok budou další parlamentní volby u nás. V nich se nepochybně objeví jako téma i naše členství v EU, případně vypsání referenda k setrvání v EU. Pokud v nich nebo někdy v budoucnu v dalších výrazně uspějí strany prosazující Czexit, nebo referendum k Czexitu pak teprve bude mít smysl ho uspořádat. Do té doby je to jen mrhání časem a penězi.

 

 

Pro každou zemi je důležitá  její stabilita a kontinuita zapojení či nezapojení do mezinárodních struktur (např. EU, NATO....). Aby referenda neudělaly víc škody než užitku je potřeba aby byly jasně nastaveny jejich pravidla a aby rozhodnutí v nich byly pokud možno co nejvíce oproštěny od momentálních krátkodobých výkyvů nálad ve společnosti a výsledek referenda tak byl nezpochybnitelný.

Jednou z možných variant je stanovit závaznost referenda  v parametrech obdobných schvalování ústavních zákonů. Tedy závaznost pokud pro změnu bude hlasovat  třípětinová většina. U referend nelze očekávat stoprocentní účast měla by se stanovit i minimální účast pro závaznost referenda. Opět by rozumnou podmínkou mohla být účast tří pětin voličů. Referendum by tak bylo závazné při minimálně  60 % účasti a současně 60 % hlasů pro změnu.

Pokud by v referendu zvítězili zastánci změny a účast by byla alespoň 50 % znamenalo by to i tak výrazný signál o vůli občanů a referendum by se mělo zopakovat za půl roku až rok. Zabývat se referendem s menší než 50% účastí pak podle mě nemá smysl. Znamená to, že lidé o dané věci nechtějí rozhodovat sami, ale chtějí aby to rozhodli jimi zvolení zástupci. V opakovaném referendu by pak  hranice závaznosti pro účast i výsledek měla být snížena na 50%. Zopakování referenda v čase je dostatečnou pojistkou kontinuity. Opakovanou volbou by bylo možné dosáhnout změny prostou většinou (a rozhodovat má většina) a zároveń omezit vliv momentálních výkyvů či vlivu lží vypuštěných těsně před hlasováním.

 

Referendum o vystoupení z EU nebo o jiných podobně závažných otázkách má smysl. Ale jen v okamžiku kdy bude mít vláda z voleb mandát jej vypsat a v okamžiku kdy budou jasně nastavena pravidla pro závaznost referenda.

 

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | pátek 8.7.2016 9:54 | karma článku: 19,56 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74

Radek Polický

Chcete opravdu zhubnout?

18.1.2019 v 20:21 | Karma: 27,14

Radek Polický

Co se to s námi stalo?

25.7.2018 v 7:25 | Karma: 28,48

Radek Polický

Glosa: Vrátíme srdce na hrad?

12.1.2018 v 10:42 | Karma: 18,23

Radek Polický

Volit piráty? Ne, to opravdu ne.

19.10.2017 v 12:55 | Karma: 27,67

Radek Polický

Spasí nás strana jednoho tématu?

8.10.2017 v 18:09 | Karma: 11,09

Radek Polický

Morálka nebo šílenství?

27.8.2017 v 15:50 | Karma: 32,35
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.