Volby: Debakl, drtivé vítězství, propadák, úspěch, neúspěch.......

14. 10. 2016 14:05:56
V souvislosti s krajskými volbami padají různá slova. Např. debakl, drtivé vítězství, propadák, úspěch, neúspěch........ V článku jsem zhodnotil výsledky s výhledem k parlamentním volbám příští rok.

V první části trošku faktografie:

Zisky nejúspěšnějších stran v grafické podobě ukazuje následující graf:

Jsou to zároveň strany, které v krajských volbách kandidovaly samostatně.

Další strany pak kandidovaly někde samostatně a někde v koalicích. Zejména jejich procentualní zisk se tak dá objektivizovat jen stěží, proto uvádím odhadovaný procentualní zisk po součtu různých koalic, na kterých se podíleli.

Parlamentní strany:

STAN 38 mandátů a jejich procentualní zisk se dá odhadovat řádově kolem 8 %.

TOP09 19 mandátů odhadem kolem 4,5-5% hlasů

SPD 18 mandátů odhadem kolem 4-5% hlasů

Úsvit 0 mandátů méně než 1% hlasů

Některé mimoparlamentní strany (u všech se dá odhad procent hlasů počítat v oblasti 1-2%).

SPO 16 mandátů, Piráti 5 mandátů, Zelení 5 mandátů, Svobodní 2 mandáty

Volby z hlediska zisku či ztrát mandátů proti minulým volbám v roce 2012.

mandáty2016mandáty 2012změna rozdíl v %
ANO 20111760+176x
ČSSD125205-80-39%
KSČM86182-96-53%
ODS76102-26-25%
KDU-ČSL616100
STAN3825+13+52%
TOP09191900
SPD180+18x
Úsvit000x

Kdo by chtěl výsledky znát podrobněji:

http://volby.cz/pls/kz2016/kz?xjazyk=CZ&xdatum=20161007

http://volby.idnes.cz/kraje-2016.aspx

Hodnocení výsledků jednotlivých stran.

ANO 2011

Podle očekávání vítěz voleb jak v počtu mandátů tak procentualním ziskem. Změnu proti minulým volbám nelze posuzovat-nekandidovali.

Volby pro hnutí ANO skončilo jednoznačně úspěchem, ale jen stěží lze jejich výsledek označit za nějaké drtivé vítězství jak se někdy prezentuje.

Vyhráli sice v 9 krajích, ale nedá se předpokládat, že všude budou v krajské radě nebo dokonce mít hejtmana. Na mnoha místech se objevila nechuť ke spolupráci s hnutím a ačkoliv vyhráli ostatní strany je obešly při sestavování koalic. Předseda hnutí Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman to označují jako zradu na voličích, ale např. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek to považuje za legitimní a jako jeden z důvodů vidí způsob rétoriky právě Andreje Babiše, který ostatní neustále uráží.(zde)

S výsledkem 21 % by každá jiná strana byla spokojena, ale pro ambiciozní ANO to nepochybně není to co si přáli a co očekávali. Zejména v kontextu volební účasti kolem 34%. Znamená to, že ANO přesvědčilo jen 533 061 voličů tj. cca 7,3 % voličů aby šli k volbám a dali jim svůj hlas. Pro ilustraci v roce 2012 volilo vítěze ČSSD 621 961 lidí a předtím v roce 2008 opět ČSSD 1 044 719. Letošní rok dostal vítěz dokonce úplně nejméně hlasů od prvních krajských voleb v roce 2000 (zde). I v tomto kontextu je jasné, že nelze mluvit o nějakém drtivém vítězství.

ČSSD

Opět dle očekávání na druhém místě voleb ČSSD. Jen něco málo přes 15 % hlasů a pokles počtu mandátů téměř o 40 % nepochybně lze u této strany považovat za neúspěch, ale rozhodně se nedá mluvit o debaklu. Zvláště když se ukazuje, že ČSSD může být velmi úspěšná při vyjednávání krajských koalic.

Hodně lidí připisuje neúspěch celostátnímu vedení v čele se Sobotkou. Pokud se ale podíváme blíže na jejich výsledky v jednotlivých krajích tak se ukazuje, že důvod bude spíše v těch regionech a v jednotlivých krajských leaderech. V roce 2012 měla ČSSD např. cca stejný výsledek přes 27% jak v Jihočeském tak v Jihomoravském kraji, ale v roce 2016 v Jihočeském 22,5% a v Jihomoravském jen 15,5%. Vliv také může mít i fakt, že jsou v vedení krajů již 8 let, to je dlouhá doba po které běžně dochází ke změně.

Svůj vliv na výsledek také může mít "kostlivec ve skříni" v podobě dluhu vůči panu Altnerovi, který je aktualně vyčíslen nad 300 000 000. Pokud ho opravdu bude ČSSD muset zaplatit může to být výrazný problém jak pro financování tak pro důvěryhodnost strany.

KSČM

Z druhého místa klesla na třetí příčku. Strana v minulosti známá disciplinovastí svých voličů ( které vždy hrála do not nižší volební účast ) získala 10,55% a přišla tak o více než 50% svých mandátů. V roce 2012 ji volilo 538 953 lidí (více než letos ANO) a letos jen 267 047. Tento výsledek je pro stranu s největší členskou základnou nepochybně značný neúspěch a je jednou ze stran u kterých se opravdu dá mluvit o debaklu. Ne snad v celkových počtech, ale především v kontextu toho o kolik ve volbách tato strana přišla mandátů.

Zvláštní náhoda pak způsobila, že KSČM a ČSSD přišly dohromady o přesně ten počet mandátů, který získalo ANO 2011. Konkrétně o 176 mandátů.

Nebo, že by to náhoda nebyla?

ODS

U ODS došlo k poklesu voličské přízně a získala o čtvrtinu méně mandátů než v roce 2012. Celkem ODS získala 9,47% tj 239 836 hlasů. Pro kdysi dominantní stranu politické scény je to sice výrazný sešup politických preferencí proti svým maximům, ale přeci jen ještě solidní výsledek. Očekávalo se, že mohou dopadnout ještě hůře. Sama strana je se svým výsledkem velmi spokojena (alespoň navenek) a prohlašuje se za hegemona na pravici. Vzhledem k tomu k jakému u ODS došlo rozkladu a v jakém stavu byly její finance se dá říci, že letošní výsledek je pro ni mírným, ale úspěchem. U ODS je pro další volby, ty parlamentní, otázkou i to jak s ní zamává jjejich finanční situace a nakolik výsledek krajských voleb jde za značkou ODS a na kolik za konkrétními lidmi v regionech, ve kterých si za dobu svého trvání nabudovali celkem silnou pozici.

KDU-ČSL

Tato strana drží své pozice, tváří se s výsledkem spokojeně, ale ve skrytu duše zřejmě čekali více. Varováním pro stranu může být to, že sice má cca stejný volební výsledek jako v roce 2012, ale ten je dán především Moravskými regiony, ve kterých měli dokonce o něco málo více voličů v absolutních číslech než v minulých krajských volbách a naopak v Českých krajích jejich podpora klesá. Přes úspěch v podobě vítězství ve Zlínském kraji vidím jejich výsledek neutrálně, možná spíše jako mírný neúspěch vzhledem k propadům v České části republiky.

Výborný výsledek Jiřího Čunka ve Zlínském kraji pak paradoxně může pro stranu být problém v parlamentních volbách. S výsledkem jakého dosáhl je poměrně jasné, že ambiciozní Čunek bude chtít mít ve straně větší vliv a jakkoliv je na Zlínsku oblíben tak mimo svůj region je považován minimálně za kontroverzní osobnost a je mnohem méně ochotný k ústupkům než současné vedení KDU-ČSL. Má tzv. "tvdší lokty" což může být (spolu s osobní animozitou vůči některým politikům) pro stranu výhodou, ale i nevýhodou pro různé předvolební i povolební vyjednávání.

STAN

Pro tuto stranu dopadly volby jednoznačně úspěchem. Ze stran co kandidovaly již ve volbách 2012 jako jedni z mála výrazně vylepšili svou pozici. Ještě výraznější je to pokud k nim připočteme i výsledky z Libereckého kraje kde Starostové pro Liberecký kraj, kteří jsou minimálně částečně personálně propojeni se STAN, vyhráli a získali 18 mandátů proti 13 ve volbách v roce 2012.

Otázkou u STAN je jestli jejich velmi dobrý výsledek v regionech kde těží z kvalitní práce svých lidí je přetavitelný v úspěch v celostátních volbách. Problémem u nich může být nejen jejich určitá ideová neukotvenost, ale především jejich celostátní zázemí a taky finance, které jsou u celostátních kampaní rovněž velmi podstatné. Osobně si myslím, že pro parlamentní volby budou hledat nějakého partnera (vycházím z různých reakcí jejich představitelů). Je možné (a osobně bych to přivítal), že nadále bude pokračovat spolupráce s TOP09, ale pak nepochybně budou chtít vyšší podíl na kandidátkách a větší slovo než dosud měli.

TOP09

Dopadli trošku podobně jako lidovci. Získali stejný počet mandátů jako v minulých krajských volbách. Podobně jako lidovci nepochybně čekalí trochu více. Rozhodně ale nejde o nějaký debakl, nebo propadák jak jsme se mohli dočíst a doslechniout v médiích. Pro stranu, která se tradičně (i když chybně) zaměřovala především na celostátní témata, v regionech spoléhala na koaličního partnera (který v regionech výrazně posílil) a pro stranu, která má největší podporu v Praze kde se nehlasovalo je udržení pozic spíše pozitivní zprávou, i když o úspěchu mluvit nelze.

Potvrdilo se, že sázka na STAN v regionech byla z dlouhodobého hlediska chybou. Strana prostě regionální strukturu potřebuje jak z hlediska svého PR v regionech tak jako "líheň" pro nové lidi na centrální úroveň. Chybou nepochybně byl i přílišný důraz v krajské kampani na celostátní témata. Pan Kalousek správně řekl, že mladí příznivci TOP09 k volbám nepřišli a že to je chyba TOP09. Nedokázali je k volbám přivést. Vysoká podpora na internetu hlasy ve volbách nezajistí, je potřeba přesvědčit voliče aby svůj hlas vhodli do hlasovací urny, like na internetu nestačí.

Důvodem je dle mého názoru to, že nebyl kladen důraz na krajské témata, ale například boj proti EET, který může být argumentem pro parlamentní volby, ale s kraji přímo nesouvisí. Chybou byla i nízká aktivita v kampani v regionech. Například v mém okolí jsem žádnou akci TOP09 ani nezaznamenal. TOP09 si prostě pro hlasy voličů fyzicky nepřišla a dostatečně důrazně si o ně neřekla a stejně tak reagovali potencialní voliči-nepřišli k volbám.

Jednoznačným pozitivem pro TOP09 je že i tyto volby potvrdily, že její podpora je pořád dostatečná pro úspěch v parlamentních volbách. Po započtení Prahy je zřejmé, že i bez koaličního partnera je pořád realný výsledek nejméně kolem 6-7%-tedy dost na to dostat se do poslanecké sněmovny. Osobně vidím realný i dvouciferný výsledek obdobně jako ve volbách v roce 2013. I tehdy byly parlamentní volby rok po krajských a i tehdy získala TOP09 tolik mandátů co letos. Jen je potřeba vést kampaň více za něco než proti něčemu. Negativní kampaň sice velmi dobře funguje (jak vidíme poslední 3 roky), ale jen pokud ji provádí populisté, kteří cílí na jinou skupinu lidí než TOP09.

SPD

U této strany, která kandidovala většinou s SPO nelze mluvit jinak než o jednoznačném úspěchu. Ať se to někomu líbí nebo ne tak Tomio Okamura umí své příznivce přesvědčit aby k volbám přišli bez ohledu na to s kým spolupracuje. Jestli to bude stačit na příští parlamentní volby kde zřejmě bude vyšší volební účast, lze jen stěží odhadovat, ale Okamura volby prostě umí.

Úsvit

Jednoznačný propadák voleb. Parlamentní strana, která získala méně než 1 % hlasů bez jediného mandátu je prostě totální fiasko. Jen se potvrzuje, že voliči volili do parlamentu Okamuru, ne Úsvit.

Svobodní, zelení, piráti

Tyto 3 strany, které mají ambice dostat se do parlamentu jen potvrdily, že jejich podpora je pořád poměrně nízká a samostatně se do parlamentu v dohledné době dostanou jen stěží. I u nich platí podobně jako u TOP09, že aktivita a podpora na internetu je důležitá, ale bez toho aby za voliči fyzicky přišli voliči fyzicky nepříjdou za nimi k volbám.

Celkové zhodnocení

Favorit pro příští parlamentní volby je celkem jasný. Je jím Hnutí ANO 2011 v čele s Andrejem Babišem, které vyhrálo i letošní parlamentní volby. Jak, ale ukazují letošní volby získat nejvíce hlasů neznamená automaticky být ve vítězné koalici. Babišovi a jeho hnutí mohou "zlomit vaz" jak Čapí hnízdo, tak možné problémy EET a tradiční problémy na ministerstvu dopravy.

Velký problém mohou mít komunisté, kterým očividně odsává voliče ANO a podobně i ČSSD, která může navíc mít i značné finanční problémy s financováním kampaně. Příklon ANO k levicovému spektru mu na jednu stranu přivádí levicové voliče, ale zároveń to může být výhodou pro ODS a TOP09, kterým se mohou začít vracet voliči, kteří odešli k ANO. Být atraktivní pro všechny totiž není možné.

Celkově letošní krajské volby ukazují, že příští parlament může mít podobné složení jako ten současný, jen s přehozením pořadí ČSSD a ANO a možná s účastí samostatného STAN Nějaká velká změna v počtu politických stran a v rozložení sil se nedá aktualně předpokládat. Je ale otázkou, jestli je realná stejná vládní koalice jako je ta současná. Těžko říci jestli by ČSSD znovu šla do holportu se stranou, která jim očividně odlákává voliče-to by mohla být politická sebevražda. A není moc realné, že by někdo šel do koalice ANO s komunisty. Může se tak stát, že dojde k velké koalici stran bez KSČM, ANO a SPD, nebo naopak ke koalici těchto 3 stran proti ostatním. Jak to ale bude se ukáže až příští rok. Osobně doufám, že se podaří zachovat demokracie a komunisti ani jejich "soft verze" ANO ve vládě nebudou.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | pátek 14.10.2016 14:05 | karma článku: 19.01 | přečteno: 774x

Další články blogera

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 959 | Diskuse

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 580 | Diskuse

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma článku: 45.80 | Přečteno: 18468 | Diskuse

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 274 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 632 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2553

Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...