Radek Polický

Chceme ve vládě odborníky nebo "odborníky"?

16. 02. 2017 9:18:39
V nedělních Otázkách Václava Moravce se "utkali" ministr financí Andrej Babiš s Luďkem Niedermayerem. Zajímavý dle mého nebyl jen obsah debaty, ale především vystupování jednotlivých aktérů.

Předmětná diskuze je k vidění zde OVM1 a OVM2

Na jedné straně byl Andrej Babiš současný ministr financí a místopředseda vlády za hnutí ANO jehož je předsedou. Zároveň patři k nejbohatším lidem v ČR kdy v minulosti byl jediným akcionářem holdingu Agrofert a některých dalších firem. Ty aktuálně převedl do svěřeneckých fondů. Vystudoval obchodní fakultu VŠ ekonomické v Bratislavě. (více např. zde a zde)

Oponentem mu byl Luděk Niedermayer. Nestraník, za TOP09 zvolen do Evropského parlamentu. V minulosti člen a viceguvernér ČNB, před vstupem do politiky ředitel Deloitte ČR. Aktualně kandidát TOP09 na příštího ministra financí. Vystudoval obor Operační výzkum a teorie systémů na Přírodovědecké fakultě University Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova Universita). (více např. zde a zde)

Základním tématem první části byly korunové dluhopisy, zejména ty vydané Agrofetem a koupené Babišem. Podobná diskuze bohužel nedokáže osvětlit zda Agrofert měl důvod dluhopisy vydat či nikoliv, ani zda na ně měl současný ministr financí peníze. Debata v TV nedokáže objektivně určit zda úrok na dluhopisech byl adekvátní jak tvrdí Babiš nebo zda byl vyšší než by Agrofert mohl dostat u banky jak se to jeví panu Niedermayerovi.

Přesto tato debata něco ukázala.

Andrej Babiš s Vysokou školou ekonomickou nechápe rozdíl mezi tím kdo dluhopisy vydal a tím kdo je koupil, nebo se záměrně snažil obelhat diváky a bagatelizovat postup Agrofertu tím, že podobně postupovala např. ČT (ta, ale dluhopisy nevydala, ale koupila). Ministr financí pak očividně nemá ujasněno ani to, že finanční správa je podřízena ministerstvu financí, které sám vede. Už vůbec nemá jasno kdo je politikem, Šéf politického hnutí, ministr financí a poslanec je opravdu politikem.

Ukázalo se, že jednoznačně lhal když tvrdil, že nevyužil možnost daňové optimalizace díky korunovým dluhopisům. Kdyby nešlo o daňovou optimalizaci nemělo by žádný smysl pro Agrofert emitovat dluhopisy v nominální hodnotě 1kč. Stejně byly nabídnuty toliko jedinému Andreji Babišovi. Ostatně na tom by nebylo nic divného, že podnikatel využije daňové optimalizace pokud je legální. U politika, který postavil svou karieru na rétorice o potírání daňových úniků to přeci jen poněkud zvláštně vypadá, zejména když část těch dluhopisů pravděpodobně koupil v době kdy byl poslancem a možná i v době kdy již byl ministrem financí.

Co mě zaujalo ve druhé části bylo v podstatě přiznání Andreje Babiše, že řeči o prorůstových opatřeních současné vlády byly lži. On sám potvrdil ,že ekonomický růst byl dán především růstem objemu peněz z EU, které přitekly do našeho rozpočtu díky konci programového období roku 2013 a dočerpávání těchto prostředků v letech 2014 a 2015. v roce 2016 pak opět dochází k poklesu růstu ze 4,5% v roce 2015 na 2,6% dle Andreje Babiše (údaje ministerstva financí) a na 1,6% dle pana Niedermayera (údaje Eurostatu ne za celý rok, ale dle kvartálů). Kolik to je přesně a, který způsob je objektivnější je celkem nepodstatné. Podstatou je, že jak růst tak pokles růstu velmi silně koreluje s objemem Evropských peněz přicházejících do ČR. Vliv vlády je tudíž minimální. Jak řekl pan Niedermayer příští vláda bude kritizovat tu současnou za malé čerpání peněz z EU.

Nezapomínejme, že příští vláda pak bude spoluzodpovědná mimo jiné i za čerpání řádově 500mld Kč z programů EU (celkem 650mld určených pro ČR v programovém období 2014-2020). I my ve volbách budeme rozhodovat zda se za ty peníze postaví opravdu prospěšné věci nebo další Čapí hnízda....

Z debaty by si někdo mohl dovodit, že současní ministři, kteří nestačí čerpat prostředky EU a tak i celá vláda nejsou odborníci na svých místech. Naštěstí pan Babiš měl perfektní přípravu na duel, jak je u něj zvykem. A měl tak pádné argumenty, kterými všechny výtky přebil.

Nepočítal jsem, ale dle serveru Echo 24 použil jméno pana Kalouska 33!

Jednou z priorit, o kterých současná vláda pravidelně mluví je pak čerpání Evropských peněz. zejména za toto kritizovali i předchozí vlády. Faktem je, že aktuálně pořád patříme mezi nejhorší země v tomto programovém období 2014-2020 (tedy v období, které už schvalovala současná vláda). Dle pana Niedermayera je pouze 6 zemí které dosud vyčerpaly méně než 2% schválených peněz, dle demagog.cz je těch zemí 8 (2 nečerpaly vůbec). A dle pana Niedermayera jsou jen 3 země a mezi nimi ČR, které schválily projekty na méně než 10% schválených peněz (dle demagog.cz jsou to 4 země). Podle Andrej Babiše podobné problémy jako my mají i další země bývalého východního bloku včetně Polska, Maďarska a Slovenska. A realita dle demagog.cz, který čerpá z dat Evropské komise.

Tabulka ukazuje, jak si v letech 2015 a 2016 vedly Babišem zmíněné země, hodnoty jsou v procentech:




Zdroj dat: Evropská komise


Jak je vidět, Maďarsko určitě s plánováním čerpání problém nemá. Ani Slovensko na tom není nijak špatně. Pobaltské státy si rovněž vedou poměrně dobře — Litva v roce 2016 naplánovala 23,9 %, Lotyšsko 22,6 %, Estonsko 13,3 %. Plánování čerpání je tedy problémem jen některých východoevropských zemí.

Andrej Babiš si jak je jeho zvykem neodpustil ani výpady přímo proti svému oponentovi když jej nařkl, že v Evropském parlamentu nehájí zájmy ČR, ale hájí zájmy velkých zemí. Důvodem má být, že nezastává oficiální stanovisko ČR v boji proti daňovým únikům. Pan Niedermayer to okomentoval, že většinový názor v EU (na rozdíl od ČR) je zaměřit se na daňové úniky velkých podniků a korporací. Jestli je tento postoj opravdu proti zájmům ČR nebo jen proti zájmům politikům spřátelených firem včetně firem ministra financí nedokáži objektivně odpovědět, ale svůj tip mám.

Pokud mám ze svého pohledu zhodnotit celou diskuzi:

Pan Niedermayer působil velmi kultivovaně, mluvil jako skutečný odborník. Pokud někdy neuvedl úplně přesné čísla pak se jednalo o drobný omyl, který nijak nezměnil podstatu sdělení. Navíc jako člověk, který se celý život profesně věnuje makroekonomii opravdu tématu rozumí. Když k tomu připočtu jeho vysoký morální kredit a minulost bez poskvrny je to dle mě ideální kandidát na příštího ministra financí.

Andrej Babiš na mě působil nejen jako ekonomický amatér, který se nevyzná v základních ekonomických pojmech, ale především jako afektovaný demagog odvádějící pozornost od tématu. Jeho verbální projev ukazoval, že má pár naučených frází, které fungují na jeho voliče a jinak se vymlouvá jako malé dítě, které přistihnou při nepravosti. Andrej Babiš je možná úspěšný podnikatel, ale jako makroekonom a jako zaměstnanec státu je totálně tragický.

Nevím jak dopadnou volby. Záleží to na každém z nás. Ale doufám, že už nebude důvod k podobné lidové tvořivosti jaká probíhá dnes. Poslední fotka totiž nejlépe vystihuje můj a zřejmě nejen můj pohled na poslední OVM a na Andreje Babiše obecně..

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | karma: 33.07 | přečteno: 1765 ×
Poslední články autora