Jak moc to Andrej Babiš "podělal"?

9. 05. 2017 8:15:30
V posledních několika dnech se objevilo několik nahrávek rozhovorů s Andreje Babišem. Ten označuje nahrávky za řízenou provokaci a komplot proti jeho osobě, ale přiznal, že to "podělal".

Nahrávky dosud byly zveřejněny 3. Na první se Andrej Babiš vulgárně vyjadřoval o členech vlády. Na druhé se měl domlouvat s novinářem Markem Přibilem na postupu zveřejňování kompromitujících zpráv o jeho politických konkurentech. Ve třetí se řeší informace z živého policejního spisu.

Podobné nahrávky jsou nepochybně celkem velké svinstvo, ale když Andrej Babiš kritizuje jejich zveřejnění měl by si především zamést před "vlastním prahem". O nic menší svinstvo nebylo ani když jeho zaměstnanci zveřejňovali informace o odposleších Petra Nečase. Ty sice byly pořízeny legálně, ale jejich únik a zveřejnění nejspíš nebyly legalní a zcela jistě nebyly etické. Zejména když byly zveřejňovány části osobních rozhovorů nesouvisejících přímo s politikou a navíc v době kdy již dávno Petr Nečas v politice nebyl. (např. zde, zde, ) a lze tak jen stěží připustit, že jejich zveřejnění bylo ve veřejném zájmu. Stejně tak svinstvem byly ukradené emaily premiera Sobotky, o kterých rovněž Babišovi zaměstnanci informovali (zde).

Nahrávky evidentně byly pořízeny bez vědomí Babiše. Byly sestříhané a nelze tak zcela objektivně posoudit co se skutečně odehrálo. Dá se dokonce věřit tomu, že se někdo snaží Babiše zdiskreditovat a je dokonce možné, že sám Babiš podobné praktiky nepoužívá (i když se obecně předpokládá, že si o svých oponentech vede "složky").

Andrej Babiše obsah nahrávek nijak neobjasnil. Místo aby se věnoval podstatě nahrávek odvádí pozornost poukazováním na "problémy" jiných politiků. Např. na kauzu dotací do sportu a zatýkání lidí spojených s ČSSD.

Andrej Babiš dokonce přiznal, že to podělal:

„Konečně jsem si ty nahrávky poslechl, a i když jsem přesvědčený, že jsem nikoho neúkoloval, přiznávám, neměl jsem se s tím novinářem vůbec scházet. Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to,“ uvedl s tím, že teď na něj mají jiní politici „nabito“. (zde)

Je docela dobře možné, že "chudák" Babiš jen naletěl provokatérovi z jeho vlastních novin a že to vyznění, že byl aktivním účastníkem jsou dány jen umným střihem (nejsem o tom přesvědčen, ale možné to je). Určitě je zcela v pořádku, že bylo dáno trestní oznámení (zde). Je v pořádku, že situace kdy byl odposloucháván a zřejmě nelegálně nahráván místopředseda vlády a ministr financí bude prošetřena patřičnými orgány.

Pominu urážky ostatních politiků.Ostatně kdo je v soukromí občas neoznačí nějakým "hezkým" výrazem?

Zarážející jsou dle mého mínění především dvě věci.

1/ Andrej Babiš se prezentuje jako úspěšný podnikatel, který noviny koupil jen jako investici s tím, že nebude obsah novin ovlivňovat. O nabídky od Marka Přibila na koordinaci zveřejňování informací o politických konkurentech prý nestál a "kopal je od sebe". Divné je to, že Andrej neinformoval nikoho z přibilových nadřízených a šéfredaktor Jaroslav Plesl o ničem nevěděl.

Dá se věřit tomu, že úspěšnému podnikateli by bylo jedno jak pracují jeho zaměstnanci a po takovém setkání (pokud by o nabízené služby nestál) by okamžitě neinformoval šéfedaktora svých novin?

2/ Ze třetí nahrávky je patrné, že Marek Přibil řešil s Andrejem Babišem informace z "živého" policejního spisu.

„Už jsem sehnal výslechy jednotlivých lidí,“ hlásí Přibil. (zde)

Andrej Babiš se hájí tím, že mu ty materiály Přibil vnucoval. Je to možné, ale normální postup by byl o neveřejných materiálech vůbec nediskutovat a hlavně nahlásit únik ze spisu státním zástupcům případně GIBS.

Proč nehlásil Andrej Babiš patřičným orgánům, že někdo vynáší informace z neveřejných policejních spisů?

Ano je možné, že nahrávky jsou sestříhané a mají za cíl zdiskreditovat Andreje Babiše. Je možné, že jen naletěl provokatérovi. Nicméně to nic nemění na tom, že jeho diskreditace nahrávkami by nebyla možná bez jeho pochybení. Andrej Babiš v kauze odposlechů (minimálně morálně) selhal hned třikrát.

  1. Neměl se s novinářem setkat a když už se setkal a novinář se choval neprofesionálně měl to řešit s jeho nadřízeným.
  2. Když zjistil, že novinář má informace z živého spisu měl to oznámit patřičným orgánům.
  3. Místo aby se k problému postavil jako chlap tak se vymlouvá jako malé dítě.

I když pominu obsah nahrávek tak v politicky vyspělých zemích odstupují ministři (a odchází z politiky) za mnohem menší poklesky než to co v kauze nahrávek předvedl Andrej Babiš. Zvykem tomu tak donedávna bylo i u nás. Možná ty odchody z politiky nebyly tak zcela dobrovolné, ale spíš vynucené tlakem spolustraníků a voličů, ale ti co pochybili tak odcházeli.

Po tom co Andrej Babiš "ustál" u svých spolustraníků své střety zájmů, Čapí hnízdo, korunové dluhopisy.....si nemyslím, že Babiš v politice skončí dobrovolně nebo pod jejich tlakem a vrátí tak nazpět do hry politickou kulturu. ANO totiž není standardní politickým uskupením s demokratickou strukturou. ANO je nejen politicky, ale zcela i ekonomicky závislé na jediném člověkovi na Andreji Babišovi a na jeho Agrofertu (Agrofert je sice v investičním fondu, ale realně pořád v majetku Andreje Babiše). Někteří (včetně mě) dokonce vnímají ANO jako politickou divizi Agrofertu. Nejen díky vlastnictví obojího Andrejem Babišem, ale i díky rozsáhlému personálnímu propojení. Není to ale jen ANO, které je závislé na Babišovi, i Babišův politický úspěch je závislý na ANO. Bez svého hnutí nemůže získat realnou moc.

Pokud chceme, aby u nás reálně fungovala demokracie a politická kultura, je jediná cesta. Ve volbách nedávat hlas nedemokratickým uskupením. To jediné může dostat z politiky (případně do ní nepustit) lidi jako Andrej Babiš, kteří chtějí soustředit moc do jedněch rukou.

"Bez ANO bude líp"

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

PS. Odkaz na nahrávky jsem neuvedl záměrně. Jsou dle mého nemorální, neposlouchal jsem je a nejsem schopen ověřit jejich pravost. Nicméně se objevily a nedají se tak zcela ignorovat. Někdo jejich zveřejnění může považovat za veřejný zájem. Takže kdo chce si je jistě najde, ale já je šířit nemíním a čerpám jen z reakcí Andreje Babiše a z toho co otiskly media, které jsou fakticky jeho majetkem a zcela jistě mu nechtějí škodit. Z mého pohledu je katastrofou již jen to jak na situaci Andrej Babiš jako náš čelný politik reagoval a o tom je můj blog.

Autor: Radek Polický | úterý 9.5.2017 8:15 | karma článku: 38.37 | přečteno: 5551x

Další články blogera

Radek Polický

Změna politické kultury.

Paní Pekarová Adamová ocenila před Vánoci práci zdravotníků. A okamžitě se vyrojilo plno negativních komentářů na jejím FB i jinde. Např.zde na blogu bloger Nožička rovněž nezahálel.

27.12.2021 v 20:08 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 959 | Diskuse

Radek Polický

Jak funguje vláda v boji s Covidem v praxi.

Nechci hodnotit jednotlivé opatření v boji s Covidem a jejich přínos. To mohou udělat povolanější a případně čas. Spíš mi jde o přístup vlády k problému a k tomu jak to "funguje". A k situaci co aktualně mám z "první ruky".

16.11.2021 v 14:32 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 580 | Diskuse

Radek Polický

Pirátská sebevražda v přímém přenosu.

Piráti dnes a denně předvádějí, že jejich realná politická síla se blíží nulové hodnotě. Nejde ani tak o jejich politický program, ale je to o jejich přístupu kdy sami sebe dokáží spolehlivě politicky "odrovnat".

15.11.2021 v 17:48 | Karma článku: 45.80 | Přečteno: 18468 | Diskuse

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

Často slyším, že prof. Fiala je nudný, že neumí zaujmout, že je to takový profesorský typ. Ano do značné míry je to pravda. Jeho projev není takový ten "supermanovský já jsem king" ale je velmí rozvážný a umírněný.

8.10.2021 v 14:22 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 639 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.33 | Přečteno: 383 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.27 | Přečteno: 1046 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 429 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2553

Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...