Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jak už bylo uvedeno jinde, celá kauza je o něčem jiném: v září 2013 při slavnostním začátku školního roku byla studentka ze Somálska kvůli chybějícím dokumentům volána do ředitelny kolem deváté hodiny. Zde se vzdává studia a uvedla: „Nechci, nebudu chodit do školy, nebudu studovat“. Dupala nohama a pak utekla z ředitelny a ze školy. Odpoledne doložila žádost o zanechání studia z důvodu nenošení šátku, což ředitelku zaskočilo. Náboženství se u studentek nezjišťovalo. Počátkem září se na ředitelku školy písemně i ústně obrátily nevládní organizace, např. Sdružení pro integraci a migraci, s žádostí o sdělení „důvodů vyloučení zahraniční studentky“. Předmětné žádosti paní ředitelku velmi překvapily, jelikož k žádnému vyloučení „zahraniční studentky“ nedošlo. Žákyně se nikdy nestala studentkou školy. Celá záležitost byla medializována. Vysvětlování bylo zbytečné, nikdo ho nechtěl slyšet.

Listopad 2013. Studentka z Afgánistánu studuje a propadá ve čtvrtletí ze všech předmětů s výjimkou jazyka anglického. Má velkou absenci. Potom se vzdává studia. Žádost o ukončení studia posílá poštou a jako důvod uvádí, že nemohla nosit hidžáb. Prosinec 2013. Ředitelka školy PhDr. Ivanka Kohoutová, Ph.D., je osočována v médiích, že dívky k zanechání studia donutila, podstrčila jim žádost o zanechání studia a diskriminovala je. Leden 2014. Do školy přichází Česká školní inspekce a shledala stížnost jako nedůvodnou. Březen 2014. Do školy přichází ombudsmanka Šabatová se svými asistenty a vkládá se do věci. Dochází k závěru, že dikce školního řádu (zákaz jakýchkoli pokrývek hlavy) je diskriminační, a tudíž se dívky mohly cítit diskriminovány. [>-]

3 1
možnosti
Foto

1/ Vycházíte jen z tvrzení ředitelky, které navíc za diskriminaci hrozí postih. Má důvod si vymýšlet.

2/ Studentka z Afghanistánu žalobu nedala. Nemohla absence a tím i prospěch souviset s nemožností nosit hidžáb? (Což je pro ni díky víře zásadní.)

3/ Školní inspekce po argumentaci paní Šabatovou změnila názor

4/ Náplní práce ombudsmanky je řešit případy kde se někdo cítí diskriminován. Tím, že se do věci vložila jen plnila své povinnosti Ombudsmanky.

Nejpodstatnější, ale je , že ten kdo se cítí diskriminován (ať už právem nebo ne) pokud s s protistranou nedohodne-což se nestalo-by měl nechat svůj spor rozhodnout soud. Špatně by bylo vykřikování na ulici, násilí, ale třeba i šíření své frustrace ze situace. Špatně by bylo i pokud by si vše nechaly líbit a uzavřely se před světem-aby demokracie mohla fungovat musí v ní žít sebevědomí aktivní lidé, kteří jsou si vědomi svých práv a jsou ochotni je hájit v rámci zákonných možnosti.

0 2
možnosti

RvRv ČT i Vy pane Polický jen kloužete po povrchu. Zeptal se té muslimky, čemu vlastně věří?!! Nejsme povinni sledovat, do které odnože islámu patří a některé zahalování nevyžadují ( viz, žena jordánského krále).

A navíc, šátek byl pouze převzat z předislámské doby, kdy plnil funkci v nehostinné poušti a ukotven do islámské nauky až "náplavou" učenců daleko po Mohamedovi, ve zjeveních, tedy ve slově Boží, to není.

2 2
možnosti
Foto

Zda šátek považují muslimové za náboženský symbol nebo ne rozhodují muslimové-ne Kulhavý. Většina muslimů šátek za povinný považuje-liší se jen v názorech na jeho velikost, na to zda jej nosit pořád....

Nikoho se ptát nemusíme-stačí nedělat nesmyslnné zákazy. Hidžáb nikomu neubližuje a nic by se nestalo i kdyby jej nosil někdo kdo jej nepovažuje za náboženský symbol.

1 2
možnosti

Měla by to řešit soudně. Vždyť to píšu.

Jen to neberu jako důkaz toho, že se integrovaly.

1 0
možnosti

Pokud si pod pojmem "integrace" představujete schopnost využít všech možností a prostředků státu ke svému prospěchu, dalo by se říct, že se úspěšně integrovali všichni migranti, kterým se podařilo do Evropy dostat :-P

13 2
možnosti

Pán Polický, co Vy si představujete pod takovým kliknutím na mínus? Neni to také absurdné každého s jiným názorem omínusovat? Máte nějakou chorobu?

9 2
možnosti
Foto

K tématu článku něco máte?

1 8
možnosti

J67i22r65i 63V83r17a31b67e26c

2. 11. 2016 14:17

Soudni rozhodnuti v tomto state nerespektuje ani ten tkzv. prezident Zeman !!

2 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, ani Zeman ani ČSSD nerespektovala pravomocné rozhodnutí-proto jsem to zmiňoval.

ČSSD se dá pochopit-těm jde o finanční existenci-ale zemana by to stálo jen slova-pardon, možná jsem se spletl:-/

Co je ale horší je fakt, že je u nás plno lidí, kterým toto nerespektování rozhodnutí soudu nijak nevadí-jejich příznivci

0 3
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
8 2
možnosti
Foto

Moc si od soudu neslibujte. On totiž šátky vůbec řešit nebude. Ani jedna žákyně neodešla ze školy kvůli šátku. To je jen zastírací manévr. Jedna z nich se nikdy žákyní školy nestala a druhá odešla na vlastní žádost z důvodu nezvládání studia. Soudce není blbec/ka, aby naskakoval/la na politické hrátky ombucmanky.

8 2
možnosti
Foto

Ona prokázala integraci tím, že tu záležitost dala k soudu? Integraci by prokázala tím, že by se řídila těmi zákony a pravidly, kterými se má řídit. Pokud škola to nepovoluje, tak holt půjdu tam, kde to povolují. To je integrace. Uznání práv a nařízení společnosti, ve které chci žít. A dokonce je důkaz integrace, že uzná výrok soudu? To si snad z nás děláte srandu. Jistě, pane Polický, sníh není bílý, on je studený.

13 2
možnosti
Foto

Zákony u nás ve škole šátek povolují a zakazují jeho plošný zákaz-dle ombudsmanky a žalující strany.

0 4
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS