Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AF

Islamofil si povede pořád svou !

Neberte ho vážně, je na jiní ̈é straně barikády - na té středověké !

4 1
možnosti
AF

Sami vidíte, že tu oponuie zdravému rozumu ....

0 1
možnosti
Foto

A14l20e84š 79M68e84r36t53a

15. 7. 2016 12:30

S přímou demokracií měli problém již ve starověkém Řecku, kdy např. Aristoteles považoval vládu většiny (demokracii) za vládu lůzy a prosazoval vládu několika, tedy oligarchii. Né ovšem oligarchii tak jak ji chápeme dnes, ale jako vládu moudrých. V Římě položili základy zastupitelské demokracie, která byla a je pro řízení větších územních celků vhodnější. Problém je v tom, že zastupitelé jsou ovlivňováni různými lobistickými skupinami, což tento způsob vládnutí diskvalifikuje. Systém by mohl fungovat pokud by vybraní zástupci byli opravdu moudří a neúplatní, což je ale většinou sci-fi.

2 0
možnosti
Foto

Systém zastupitelské demokracie možná není dokonalý, ale nic lepšího zatím vymyšleno nebylo.

Kvalita volených zástupců odpovídá kvalitě jejich voličů.

3 1
možnosti

P96e63t14r 26Č97e69j64k20a

15. 7. 2016 11:10

Pár komentářů:

- vzhledem k tomu, že je Švýcarsko zemí s jednou z nejvyšších životních úrovní na světě a špičkovou ekonomikou - tak se dá říct, že rozhodnutí o nevstoupení do EU rozhodně NEbyla chyba. ;-) Lidé si zjevně rozhodně na nečlenství v Unii nestěžují, neboť by už dávno vypsali referendum o vstupu. Nevypsali. Tzn. rozhodnutí bylo správné, protože důsledky toho činu evidentně NEjsou negativní (ba spíš bych si troufnul říct, že jsou pozitivní - například se nemusí podílet na řešení řecké krize apod.) a obyvatelstvo samo je s daným rozhodnutím spokojeno. Jaký jiný důkaz (prosperující ekonomika, spokojené obyvatelstvo) pozitivních důsledků rozhodnutí chcete?

- problém je, že se zásadně mýlíte v tom, že informovanost a kvalifikovanost by měla vést k "správnému" a opak ke "špatnému" rozhodnutí. Mýlíte se z prostého důvodu - správné a špatné rozhodnutí lze vyhodnotit až zpětně - a protože strategická rozhodnutí se dělají z důvodů středně až dlouhodobých (tzn. vyhodnotit Brexit opravdu nejde v roce 2016 a nepůjde to ani v roce 2018, ale spíš tak v letech 2025 - 2030), tak veškerá tato "informovanost" je v podstatě na nic, protože vždy vychází z dosavadního vývoje a současného stavu (právě teď je hezké počasí, poslední tři dny nespadla ani kapka a tak vyjdete ven nalehko a za 3 hodiny se vrátíte zmoklej jak slepice, protože přišla bouřka). Nikdo není schopen takové predikce. Vy víte, kde bude Británie v roce 2025 a kde bude Evropská unie tou dobou? Jinak řečeno - například o důsledcích Brexitu před referendem měla uklízečka v hospodě čtvrté cenové skupiny úplně stejné povědomí, jako univerzitní profesor ekonomie a politologie. Totiž žádné. O tom, zda Brexit pro Británii bude správné či špatné rozhodnutí TEĎ neví NIKDO NIC a pokud tvrdí opak, tak buď vědomě lže, případně vychází ze svých názorových předpokladů.

13 1
možnosti
Foto

1/I kdyby bylo Švýcarsko úplně TOP zmí neznamená to že v rámci EU by na tom nemohlo být lépe-nedá se to objektivně vyhodnotit.

2/ Rozhodnutí se dá s množstvím informací udělat kvalifikovaněji.

Když vám bude hnisat noha nedáte hlasovat o tom jestli ji uříznout lidi na ulici, ale půjdete k lékaři, který kvalifikovaně rozhodne o tom zda ji léčit konzervativně nebo amputací. Když ji uřízne nebudete nikdy vědět zda rozhodl správně a nešla zachránit přesto nejspíš dáte na jeho úsudek více než hlasování lidí.

O tom zda brexit byl správně nebo ne se objektivně nepřesvědčíme nikdy. když nastane nebudeme vědět co by se stalo když by nenastal.

2 5
možnosti
MP

Jak mohou za deset milionů lidí rozhodovat psychopaté,kteří podporují naše budoucí vrahy,kteří věří,že jde o hladové otrhané ubožáky z války?Kteří zrazují svůj národ a vedou jej do katastrofy?Kteří stále nechápou,že EU se musí rozpadnout,když záměrně s NATO nechrání hranice Evropy a žene ji do 3.světové?Mnoho lidí je sice ovlivnitelných oVčanů,ale tito politici mají IQ mnohem nižší.

1 1
možnosti
PZ

P71a85v37e16l 87Z16e98m92a86n

15. 7. 2016 10:58

jako obvykle jste zcela mimo Rv, asi proto, že nevíte jak se rozhodují "obyčejní lidé" - možná vás překvapí fakt, že obyčejný neznamená hloupý jak to prezentujete vy "nadlidé" a "elity" - každý normální člověk se rozhoduje dle zkušeností a většinou naprosto stejným způsobem jak to popisujete u odborníků - prostě si nechá poradit, normální lidé na rozdíl od "elit" (viz kdejaký herec, zpěvák, nebo třeba doktor nebo právník vyjadřující se k politice nebo ekonomice, holt ego...) si většinou uvědomují svou neinformovanost a proto se vědomě nechají ovlivnit lidmi ze svého okolí ke kterým mají z dlouhodobé zkušenosti důvěru, a o nichž ví, že se o daný obor zajímají, a jejichž úsudku v daném oboru věří ....

2 3
možnosti
Foto

Jinými slovy jste potvrdil, že je lepší zastupitelská demokracie-vybrat si lidi, kterým důvěřujeme a jim svěřit rozhodování

1 2
možnosti
Foto

"Není na světě člověk ten co by rozuměl věcem všem"......to jste sám uvedl v blogu ale jedním dechem tvrdíte, že elity všemu, na rozdíl od ostatních, rozumějí. Tak jak je to? A jak vy definujete tzv. "elitu"? Je to člověk s hroší kůží, kachním žaludkem, neostřejšími lokty a nejdrzejším čelem? Takoví totiž jsou ve skupině, kterou nazýváte elita zastoupeni nejčastěji. Kde berete jistotu, že takoví budou prosazovat v elitních kruzích vaše zájmy a ne jen ty svoje?

5 2
možnosti
Foto

Přečtěte si článek-očividně jste to neudělal. Nikde netvrdím, že politici všemu rozumí, právě naopak, že nejsou chytřejší než lidé obecně-jen mají více času a zázemí pro rozhodnutí

0 1
možnosti
SB

Problém je v tom, že já třeba k elitě národa řadím Klause, zatímco například Vy určitě ne.

Tak jak se rozhodne, kdo je vlastně elita?

2 0
možnosti
Foto

jako elity označuje politiky Robejšek-na něj jsem reagoval.

V tomto smyslu je elitou každý zvolený politik-tedy v době kdy byl ve Funkci i Klaus (mimochodem do roku 2010 jsem ODS volil) a přestal jsem je volit pro odklon od své původní pragmatické politiky a příklon k populismu.

0 0
možnosti
MK

RvRvRv Ty Vaše elity nás dovedly k sílící muslimské komunitě a k sérii atentátů.

Referendum ve svém principu není nic jiného než částečné mimořádné volby, což je bezesporu demokratický prvek.

7 1
možnosti
MB

Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit.[2]

Český překlad:

Nenaslouchejte těm, kdož tvrdí, že hlas lidu je hlasem Božím; vždyť zběsilost davu je vždy velmi blízka šílenství ;-)

4 3
možnosti
Foto

Komu nasloucháte vy, pane Béreši, když proberete dnešní řady "elit"?

5 1
možnosti
MB

Jen malá technická poznámka: jestliže pro svou argumentaci používáte příměr akciové společnosti, měl byste se na její fungování zeptat někoho zasvěceného. O dění tam rozhodují ( majoritní ) akcionáři, kteří volí , mimo jiné, onu dozorčí radu jako jeden z nástrojů pro prosazování svých zájmů a kontrolu jejich naplňování. A, na rozdíl od politiky, možnost převolení orgánů a.s. je v případě nutnosti otázkou týdnů, s neomezenou četností, minimálně vždy při představení hospodářských výsledků dané společnosti. A věřte, že odvolávání členů orgánů a.s. není ničím výjimečným a jejich členové se musí ve srovnání s politiky setsakramentsky otáčet, aby svoji práci (a tedy svoje posty) před akcionáři obhájili.

6 1
možnosti
Foto

Každý akcionář má tolik hlasů, kolik odpovídá jeho podílu. V mnoha společnostech neexistuje majoritní akcionář nebo majoritní skupina akcionářů. Naopak běžné je že se malí akcionáři spojují do celků se stejnými názory (obdoba politických stran)

A ano volí se představenstvo a dozorčí rada, podobně jako se volí zastupitelstva, parlament...princip je stejný. Nerozhodují akcionáři přímo.

Ani v politice není odsupování politiků, předčasné volby....ničím vyjímečným.

0 1
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2554x
Čověk, kterému není lhostejná budoucnost jeho dětí a vnoučat. Podporovatel TOP09.

Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!

Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.